16. ledna 2012

7 Makeup bad habits

Zdravím a přeji krásný start nového týdne!
Pozorně sleduji mou anketu, kde se vyjadřujete o budoucím zaměření mých článků a jak jsem si všimla, pondělní inspirace z internetu vás moc nebaví, takže s ní momentálně končím. Samozřejmě čas od času určitě nezaškodí nějaké fotky, ale už to nebude pondělním pravidlem.
Proto tu dnes mám zajímavý a snad poutavý článek o sedmi nejčastějších špatných zvycích v oblasti kosmetiky, které děláme a měly bychom se jich vyvarovat. Kdy je lepší čas na zapracování na sobě než začátek nového roku? :)
1) Spaní bez důkladného odlíčení make-upu
Možná vás to překvapí, ale spousta žen a dívek chodí spát bez toho, aby strávili 5 minut v koupelně a odlíčili veškerý make-up. Jít spát s čistou pletí je důležité proto, že právě spánek je nejúčinnější způsob, jak udržet vaši pleť krásně hladkou a svěží. Během noci má pleť možnost v klidu regenerovat a čistit se, pokud se neodlíčíte, ztěžujete jí očistu a regeneraci, což se může velmi rychle projevit našedlou unaveně působící pletí s pupínky a ucpanými póry.

Pozor, večerní odlíčení je důležité i v případě, že make-up ani žádné líčení nepoužíváte - bohužel naše okolí je přímo plné nečistot, smogu a prachu, takže i pro pleť bez líčení je nezbytné ji večer odlíčit. Budete se divit, jak špinavý odličovací tamponek je, ačkoliv jste si ráno na obličej nedaly nic.

Sama za sebe musím říct, že jsem na tomto zlozvyku, který jsem mívala někdy na střední, velice rychle zbavila a nyní občas až křečovitě myslím na to, že před spaním se musím vždy odlíčit. Můj muž má ze mě občas i legraci, když se vracíme z večírku třeba ve dvě ráno a já první co udělám, místo abych padla znaveně do postele, letím do koupelny se odlíčit :)

2) Nadměrné používání peelingů na obličej
Reklamy do nás každý den "perou" informace o svých úžasných peelingových produktech, které můžete používat denně. Rozhodně se ale nevyplatí těmto marketingovým krokům věřit, protože žádný dermatolog ani kosmetický odborník by vám nikdy nedoporučil používat peelingové produkty každý den. Ideálně by se tyto produkty měly používat co nejméně, protože sice zbaví pleti všech větších nečistot, ale jsou velmi agresivní k povrchu pleti. Peeling velmi jednoduše řečeno působí tak, že díky těm malým částečkám obrousí nejvrchnější část pleti. Ta potřebuje nějakou dobu na regeneraci, jinak si zaděláváte na alergické reakce, začervenání či trvalé poškození povrchu pleti a to byste určitě nechtěly ;)

Peelingové produkty by se měly používat maximálně dvakrát do týdne, klidně i méně častěji. Je to výborný pomocník pro rozzáření a hloubkové vyčištění pleti, ale určitě to není nejlepší způsob odličování. Berte peelingové produkty pouze jako doplňkové a vyvarujte se jejich dennímu používání, chráníte tak svou pleť.

3) Zapomínat se natírat opalovacím krémem a nepoužívat krémy s SPF
To platí nejenom v létě. Samozřejmě se nemusíte natírat slunečním krémem třeba na podzim, jde spíše o to, že kdykoliv necháme působit sluneční paprsky na naši pleť i kůži bez jakékoliv ochrany, zaděláváme si na kožní problémy vrcholící třeba rakovinou kůže. Někde jsem četla, že ideálně bychom neměli zapomenout se natřít jediný den v roce, což si myslím je trochu přehnané, ale dokáži si představit důležitost ochrany před nežádoucími UV paprsky, které poškozují buňky v kůži. 

Základem je používat každý den denní krém s SPF ochrannou dle druhu vaší pleti a místa, kde žijete. Denní krém by vám měl pleť dostatečně ochránit před nežádoucími částicemi v prostředí a v neposlední řadě i před UV paprsky. V dnešní době se také téměř všechny podkladové krémy vyrábí s příměsí SPF, takže pokud si vyberete takový krém, ochráníte svoji pleť i po použití make-upu.

Přiznám se dobrovolně, že jsem hrozně dlouhou dobu nepoužívala žádné denní krémy a ačkoliv jsem dost mladá, kosmetička to hned poznala a doporučila mi ty krém používat. Může to být tak 3 roky, co ho opravdu používám denně (kromě víkendů a to bych měla změnit) a nemůžu říct, že by mě to nějak omezovalo nebo mi to ráno zabralo moc času.

4) Používání již prošlé kosmetiky
Toto je velmi nebezpečný zlozvyk, který už mnoho lidí stál zdraví. Ne nadarmo je na každém obalu výrobku uvedeno buď přímo datum spotřeby nebo ještě častěji tam bývá malá ikonka otevřeného krému s číslem a velkým M (kliknutím se zobrazí obrázek). Ta jednoduše oznamuje, kolik měsíců po prvním otevření výrobek bychom ho měli používat a kdy vyhodit. Nejčastější je číslo 12, což znamená, že výrobek vypotřebujte do 12 měsíců od otevření a poté by se měl nejlépe vyhodit.

Nebudu lhát, sama mám určitě pár věcí oficiálně prošlých, ono vypotřebovat určitou kosmetiku, kterou nepoužíváte denně do 12 měsíců je těžší, než se to zdá. Vždy je ale nutné si takovou kosmetiku zkusit někde na ruce, čichnout k ní a prozkoumat obsah. Jakékoliv změny v konzistenci, barvě a vůni indikují, že výrobek je opravdu prošlý a evidentně již obsahuje mnoho rozmnožených bakterií, které vám mohou přivodit velmi nebezpečné a vleklé kožní problémy. Pozor na to, opravdu to za to nestojí.

Nejčastějším prošlým produktem bývají řasenky - tam je riziko infekce velmi vysoké, vzhledem k tomu, že si výrobek nanášíte přímo k oku, které je velmi citlivou částí našeho těla a určitě bychom o ně nechtěli přijít.
Takže tímto bych byla hrozně moc ráda, kdyby se každý, kdo přečte tuto část, zvedl a prošel si svoje kosmetické tašky a nemilosrdně vyházel/a všechno prošlé déle než rok :)) (dělám si legraci, užívejte co a jak dlouho chcete, je to jenom vaše rozhodnutí a tělo a nikdo vám nemůže nic nakazovat, berte to jen jako radu ;))

5) Používání špinavých kosmetických štětců a aplikátorů
Tím, že používáme na nanášení kosmetiky štětce nebo aplikátory mimo jiné prodlužujeme životnost výrobků, do kterých se tak dostane mnohem méně bakterií z okolí a našich prstů. Zbytky stínů, pigmentů, podkladových krémů a masek ale na štětcích zůstává a pokud si štětce jednou za čas nevyperete, zaděláváte si na pěkné problémy. Zvláště u štětců na make-up je to důležité, protože čím tekutější produkt nanášíte, tím lépe se v něm bakterie šíří. Na pleti máme spousty bakterií, které mohou způsobovat infekce a záněty. Vezměte si třeba příklad, kdy se vám udělá několik pupínků na čele, vám se povede je perfektně zamaskovat štětcem na make-up a všechno v pohodě. Poté ale si čelo vyléčíte, ale štětec nevyperete. Použíjete ho znovu na pleť a všechny bakterie ze štětce, které se tam dostaly při maskování pupínků z minula, se dostanou opět na váš obličej a tam se vesele množí. Výsledkem mohou být opětovné kožní problémy s pupínky. 
Není proto lepší si štětec jednou za čas prostě vyprat, nechat uschnout a použít ho čistý? Je to jednoduché a ani to nezabere moc času. Jak často prát štětce záleží na tom, jak často je používáte. Někdo to bude muset dělat každý druhý den, někdo jednou za 14 dní, někdo jednou za měsíc.

Nejlépe by se měly štětce vyprat ihned po použití, ale přiznám se, sama štětce používám delší dobu než jen jednou, většinou se jedná o štětce na oční stíny. Štětec na make-up peru cca jednou za 14 dní, pokud nemám žádné problémy s kůží jako jsou pupínky, pokud ano, peru ho častěji. Nemusíte to tedy přehánět do extrémů, ale rozhodně doporučuji si ty štětce čas od času vyprat, budete překvapení, jak špinavá ta voda pak bude :)

Co se týče způsobů praní a prostředků na to určených - plánuji udělat speciálně článek věnovaný tomuto problému, ale zkráceně se dá říct, že nejlepší je koupit si speciální šampon na štětce - jde to i šamponem pro děti nebo odličovacím mlékem, ale nikdy nedosáhnete takového výsledku, jako se speciálním šamponem, který nejen vyčistí, ale i dezinfikuje štětce.

6)Uchovávání dekorativní kosmetiky v koupelně
Předpokládám, že tento zlozvyk má téměř každá žena. Ono totiž není lehké najít správné místo k uložení dekorativní kosmetiky a jelikož se většina žen líčí ráno před odchodem z práce, koupelna z toho vychází jako ideální místo. Bohužel zrovna koupelna není nejideálnější z toho důvodu, že je v ní vlhko a teplo. Vlhko v kombinaci s teplem je skvělé místo pro množení různých bakterií, takže tím, že uchováváme kosmetiku v koupelně, napomáháme její zkáze. 

Jenže ne každý z nás má prostor vyhraněný jenom dekorativní kosmetice. Myslím si, že alespoň trochu pomoci můžete tím, že dekorativní kosmetiku budete skladovat v uzavíratelných např. plastových nádobách, které tu vlhkost z koupelnového okolí nepustí dovnitř. V tom případě bych neměla takový strach o zbytečně rychle se kazící výrobky. 

Sama jsem veškerou kosmetiku skladovala vždycky jenom v koupelně právě z důvodů výše uvedených, takže moc dobře vím, jak se možná nyní cítíte. Dekorativní kosmetiku jsem přenesla asi před rokem do pokoje a nechala si v koupelně jen krémy (což asi taky není ideální) a výrobky pro odličování.

7) Používání make-upu nesedícího přirozenému odstínu pleti
To je nejklasičtější problém všech, kteří začínají používat make-up. V drogeriích je většinou hloupé osvětlení a díky tomu si mnoho žen a dívek kupuje make-up v odstínu, který nesedí jejich pleti a po nanesení vypadají buď jako po nemoci nebo jako kdyby usnuly ve soláriu a měly tam strčenou jen hlavu. Obě varianty nevypadají dobře a přitom se dají jednoduše vyřešit.

Mnoho z nás si v obchodech zkouší odstín make-upu na hřbetu ruky. To je ale chyba, protože když si zkusíte přiložit hřbet ruky k vašemu obličeji zjistíte, že odstíny jsou dost odlišné. Když chcete vyzkoušet odstín na ruce, lepší je vnitřní část zápěstí ruky (kde vám prosvítají žíly), kde sice není stejný odstín jako na obličeji, ale je to přeci jenom blíže než hřbet ruky. Nejlepší je samozřejmě zkusit si odstín přímo na tváři, stejně jako je na ilustračním fotu nahoře. Ideální je vzít si tři odstíny, mezi kterými se rozhodujete, a nanést je vedle sebe na tvář. Ihned budete schnopni rozeznat správný odstín ladící s vaší přirozenou pletí.

Samozřejmě jsou situace, kdy můžete použít make-up světlejší / tmavší než je vaše přirozená barva pleti, ale nesmí to být hodně odlišné a hlavně si musíte dát hodně velký pozor při aplikování. Okraje make-upu musí být jemné, přechod nikdy nesmí být vidět a nesmíte zapomínat na to, že make-up nekončí spodní čelistí, ale roztírá se i na krk právě z toho důvodu, aby make-up působil co nejpřirozeněji.


Tak to bylo 7 nejčastějších kosmetických prohřešků, sama mám co napravovat a to v bodech 3, 4 a 5 :) Co vy, taky máte některé z těchto zlozvyků nebo nějaké jiné? :)

1 komentář :

  1. Osvědčilo se mi, že nejlepší skrýš na dekorativní kosmetiku je velký kosmetický kufr :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)