16. května 2011

Cookies

Znovu zdravím, dneska si znovu zavaříme, resp. zapečeme :)
Mám tu pro vás recept na velice chutné americké cookies s kousky čokolády. Nejsou jako ty kupované, ale osobně mi chutnají snad ještě víc!





Co budeme potřebovat?
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 50 gramů kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
  • 1 lžička skořice (jde to i bez ní)
  • 1/2 lžičky soli
  • 350 gramů čokoládových flíčků nebo nasekané čokolády (mě stačila jedna tabulka)
  • 3 lžíce mléka
  • 2 vajíčka
  • 225 g másla (klidně může být i méně)

A jak na to?

Nachystáte si dvě misky - jednu větší a jednu menší. Do té menší namícháte všechny sypké ingredience - tedy mouku, cukr, kakao, vanilkový cukr, sodu (já použila kypřící prášek do pečiva), skořici a sůl. Do té druhé misky si naopak smícháte všechny tekuté ingredience - mléko, vajíčka, máslo a čokoládové flíčky a všechny ingredience zpracujte dohromady. Na míchání se hodí perfektně kovová metlička, na tu nedám dopustit, těsto je krásně rozmíchané a vláčné. Nyní do misky s tekutým obsahem pomalu přisypáváme obsah druhé misky a poctivým promícháváním nám vznikne husté těsto. 









Troubu si nechce předehřát na 180°C, na plech vložte pečicí papír a čajovou lžičkou vždy na papír udělejte kopeček. Je opravdu důležité, abyste tam těsta nedali moc a kuličky dávali dostatečně daleko od sebe, protože každá kulička se vám v troubě rozteče a pokud byste měli těsta moc nebo si kuličky dali moc blízko k sobě, roztečou se vám placičky do sebe a budete z toho mít jednu obr-velikou cookie :) Já sama jsem udělala hloupost a místo čajové lžičky použila velkou, pak se mi placičky roztekly, většinou se sice nespojily, ale jsou obrovské jak pro obry - viz. úvodní fotka :)) Ale pokud chcete mít cookies větší, samozřejmě vám nikdo bránit nebude. chutnají stejně jako ty malé :)




Těsto v troubě necháte cca 9 až 12 minut, kontrolujte, zda jsou už nahnědlé a zda jsou měkké nebo už trochu tvrdší. Nenechte je úplně vysušit, pak by nebyly dobré, ale měkké taky nejsou to pravé. Jde o to zkoušet a je dost možné, že budou hotové za jiný čas, než já uvádím. 

Až je hotovo, vyndejte cookies a dejte se zchladnout na talířek - jíst se dají ještě za tepla s mlékem nebo i později studené - jsou vynikající, křupavé a všem chutnaly! (včetně manžela a to on sladké zásadně nejí ;))

Dobrou chuť!

1 komentář :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)