Znovu zdravím, dneska si znovu zavaříme, resp. zapečeme :)
Mám tu pro vás recept na velice chutné americké cookies s kousky čokolády. Nejsou jako ty kupované, ale osobně mi chutnají snad ještě víc!
Co budeme potřebovat?
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 50 gramů kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
- 1 lžička skořice (jde to i bez ní)
- 1/2 lžičky soli
- 350 gramů čokoládových flíčků nebo nasekané čokolády (mě stačila jedna tabulka)
- 3 lžíce mléka
- 2 vajíčka
- 225 g másla (klidně může být i méně)
A jak na to?
Nachystáte si dvě misky - jednu větší a jednu menší. Do té menší namícháte všechny sypké ingredience - tedy mouku, cukr, kakao, vanilkový cukr, sodu (já použila kypřící prášek do pečiva), skořici a sůl. Do té druhé misky si naopak smícháte všechny tekuté ingredience - mléko, vajíčka, máslo a čokoládové flíčky a všechny ingredience zpracujte dohromady. Na míchání se hodí perfektně kovová metlička, na tu nedám dopustit, těsto je krásně rozmíchané a vláčné. Nyní do misky s tekutým obsahem pomalu přisypáváme obsah druhé misky a poctivým promícháváním nám vznikne husté těsto.
Troubu si nechce předehřát na 180°C, na plech vložte pečicí papír a čajovou lžičkou vždy na papír udělejte kopeček. Je opravdu důležité, abyste tam těsta nedali moc a kuličky dávali dostatečně daleko od sebe, protože každá kulička se vám v troubě rozteče a pokud byste měli těsta moc nebo si kuličky dali moc blízko k sobě, roztečou se vám placičky do sebe a budete z toho mít jednu obr-velikou cookie :) Já sama jsem udělala hloupost a místo čajové lžičky použila velkou, pak se mi placičky roztekly, většinou se sice nespojily, ale jsou obrovské jak pro obry - viz. úvodní fotka :)) Ale pokud chcete mít cookies větší, samozřejmě vám nikdo bránit nebude. chutnají stejně jako ty malé :)
Těsto v troubě necháte cca 9 až 12 minut, kontrolujte, zda jsou už nahnědlé a zda jsou měkké nebo už trochu tvrdší. Nenechte je úplně vysušit, pak by nebyly dobré, ale měkké taky nejsou to pravé. Jde o to zkoušet a je dost možné, že budou hotové za jiný čas, než já uvádím.
Až je hotovo, vyndejte cookies a dejte se zchladnout na talířek - jíst se dají ještě za tepla s mlékem nebo i později studené - jsou vynikající, křupavé a všem chutnaly! (včetně manžela a to on sladké zásadně nejí ;))
Dobrou chuť!
Byly opravdu dobré :-)
OdpovědětVymazat