15. prosince 2011

Péče o nehty

Zdravím,
v jednom z komentářů jsem byla požádána o nehtový článek, mám jich v hlavě pár, začneme úplným základem a to je péče o nehty. Protože můžete mít sebedražší a kvalitnější lak perfektně nalakovaný, ale jakmile vaše samotné nehty nejsou v dobrém stavu, nezachrání to nic.


Pěkné a zdravé nehty si žádají několik kroků péče:

A) hydratace
Nehty potřebují hydrataci stejně jako ruce celé, proto pokud chcete mít nehty zdravé a silné, určitě nezapomínejte na hydratační krémy na ruce a nehty. Existují speciální výživové gely a krémy, pro většinou lidí postačí i obyčejný krém na ruce. Když nanášíte krém na ruce, nezapomínejte proto ani na nehty a jejich okolí, jemně si promasírujte kůži kolem nehtů a nechte krém vstřebat. Dostatečná hydratace by měla zabránit tvorbě záděr.

Krémů na ruce a nehty je veliká spousta, stačí si vybrat dle vašich požadavků, zda preferujete nějakou vůni, značku nebo máte dobrou zkušenost a kupujete stále ten stejný krém, je to na vás. Zde jen maličký seznam krémů, které by vás mohly teoreticky zajímat:

Verona - Krém na ruce a nehty z brusinek
a oleje arganového stromu
Avon - Krém na ruce
s bambuckým máslem
Ryor - Regenerační krém
s grepovým extraktem
Dermacol - exkluzivní krém
Oriflame - Intenzivní ochranný krém

B) péče o nehtovou kůžičku

Nehtová kůžička je jemná kůže vyrůstající z lůžka nehtu. Někteří lidé mají to štěstí, že jim neroste téměř vůbec, jiní ji mohou mít až téměř do půlky nehtu. O nehtovou kůžičku byste měli pečovat z toho důvodu, že se často z ní stávají záděry a navíc je neestetická, pokud si chcete vytvořit precizní manikúru.
Dle odborníků by se neměla kůžička nikdy stříhat nůžkami, můžete si tak ublížit, protože kůžička je v nejbližším okolí lůžka nehtu. Vždy je lepší kůžičku změkčit a zatlačit zpět do lůžka.
Existují speciální přípravky na zjemnění nehtové kůžičky, pokud si je nechcete nebo nemůžete koupit, stačí i teplá vodní lázeň s kapkou např. levandulového oleje. Pokud nemáte chuť si máčet ruce ve vodě, jde to i ihned po sprše či koupeli, kdy máte kůži změkčenou.
Na zatlačení kůžičky se používá pomerančové dřívko nebo kovové "špachtličky", které používají profesionální manikérky. Pro domácí ošetření bych doporučila to pomerančové dřívko, je jemnější a snížíte riziko, že si ublížíte.

Tipy na přípravky na nehtovou kůžičku:

Essence - gel na odstranění nehtové kůžičky
Amoene - gelový odstraňovač kůžičky
Oriflame - gel na nehtová lůžka
Avon - gel na odstranění kůžičky


C) správné zapilování nehtů

Tvar nehtů je také velmi důležitý, nejen po estetické stránce, ale také po stránce zdravotní - mám sama ozkoušeno, že když nejsou nehty správně zapilované, jednoduše se vám mohou třepit či zlomit. Co se tvaru týče nechci tvrdit, že ten nebo onen tvar je nejlepší, každý má jinak tvarovaná lůžka i samotné nehty a tak komu sluší mandlový tvar, druhému nesluší. Základní tvary jsou mandlový, což je klasický tvar se zaoblenými hranami, a tvar obdélníkový, kdy se hrany nechají jakoby ostré a konec nehtu má tvar obdélníku. mě osobně tvar obdélníku nevyhovuje, protože mi okraje nehtů tahaly oblečení, nejsem na to zvyklá.
Mnohem důležitější než tvar nehtu je způsob zapilovávání a nástroj k tomu určený. Určitě všichni víte, že existuje hned několik druhů pilníků na nehty - papírové, skleněné a kovové a to v nepřeberném množství barev i tvarů. Mě osobně vyhovují pilníky papírové, popř. skleněné. Někde jsem četla, že používání kovových pilníků není úplně nejlepší, protože kovový pilník je příliš tvrdý a poškozuje nehet.
Zapilovávat by se mělo vždy jedním směrem od vnějšího okraje do středu, klasické pilování "doprava-doleva" prý poškozuje nehty a ty se vám více třepí, protože mají poškozenou strukturu.
Co se délky nehtů týče, je to naprosto na každém z vás, každému sedí něco jiného, někdo je zvyklý na delší a někdo delší nehty odsuzuje. Pokud jsou upravené, mohou mít třeba 10 cm :)

Tipy na pilníky:

skleněné pilníky
papírové pilníky rovné
papírový pilník zahnutý
kovový pilník
papírovo-pěnový blok


D) zpevňování nehtů

Pokud máte od přírody velmi křehké a lámavé nehty, mohou být tyto přípravky na zpevňování nehtů jako dar z nebes. Na trhu je opět velké množství levnějších i dražších přípravků na zpevnění nehtů od různých výrobců, nejlepší je přečíst si recenze a poté si výrobek zakoupit. Podle lahvičky a líbivé značky bych výrobky nekupovala, levnější totiž může fungovat stejně jako ten drahý. Zpevňovače nehtů jsou ve formě laku na nehty, některé jsou tekuté, některé spíše gelové konzistence. Všechny by měly podpořit přírodní křehké nehty, dodat jim vitamíny a hlavně vytvořit na povrchu podpůrnou vrstvu, která nehty zpevní.

Tipy na různé zpevňovače nehtů:

Essence Ultra Strong
Essence diamantový zpevňovač
china glaze -
posilující a podporující růst
OPI - na suché a křehké nehty
Amoené - aktivní zpevňovač nehtů
Oriflame - posilující sérum
na lámavé nehty

Příště bych se ráda zaměřila na lakování nehtů, jaká jsou "pravidla" a postupy, které by vám mohly pomoci dosáhnout perfektních nalakovaných nehtů.

3 komentáře :

  1. Skvělé! Moc se ti tento článek povedl. Jsem za něj moc ráda. Pilníky z ukazovaných mám doma všechny kromě rovného. A na kůžičku používám bázi od oriflame. Na posilující lak mám z lékárny. Jinak se ti tento článek moc moc moc povedl a já ti moc děkuji a už se těším na další zajímavý článek o vlasech popř. jejich péči a nebo zajímavých účesech do školy. Přeji hodně úspěchů. Amélie, pravidelná čtenářka

    OdpovědětVymazat
  2. Amélie: Jsem hrozně moc ráda, že jsem splnila přání, článek s návody na účesy nějaký chystám, časem se vrhnu i na nějaký ten o péči ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)