16. prosince 2011

Testování na zvířatech - Je to stále nutné?

Zdravím!
Dnes jsem se vrhla do velmi těžkého a složitého tématu a to testování na zvířatech. Předem upozorňuji, že nepatřím mezi ty nejradikálnější lidi, samozřejmě že s testováním na zvířatech silně nesouhlasím, jsem ochotná pro to i něco udělat, ale nepůjdu si stoupnout před fabriku a nebudu např. cákat po lidech umělou krev nebo podobné věci. Zmiňuji to proto, abych se vyhnula případným komentářům na toto téma ;)
Nejsem odborník, tudíž nesmíte od tohoto článku očekávat nějaké odborné rady a informace, můj zdroj, o který jsem se opřela, je webová stránka PETA, což si myslím je asi nejdůvěryhodnější zdroj informací. Chtěla bych se pozastavit nad testováním zvířat za účely výroby dekorativní kosmetiky, jelikož můj blog je zaměřen především na toto téma.

Můj postoj k tomuto problému je následující: Nejsem perfektní a určitě by se u nás doma našla spousta produktů, které byly bohužel (ať už jako výsledný výrobek nebo jen jeho část) testovány na zvířatech. Ale snažím se zjišťovat informace o výrobcích, snažím se hledat na Internetu co nejpřesnější seznamy a hledat, jaká firma patří do jakého seznamu. Jakožto milovník zvířat (sama mám doma kočku a psa) bych se ráda dočkala toho, že žádná firma nebude zneužívat zvířat (a je to jedno jakých) k testování jejich výrobků. Vím, že je to velmi složité a tento problém nikdo nevyřeší během pár let, ale ráda bych alespoň trochu přispěla „do mlýna“ tímto článkem, protože už jenom dostatečná informovanost zákazníků je prvním důležitým krokem.

Nedávno jsem se zamyslela nad tím, jak je vlastně možné v dnešní době plné pokroků a technických vymožeností, že existují firmy, které se rozhodnou místo podpory vědců, kteří např. vymysleli umělou kůži, která je vypěstovaná z kmenových buněk, využít zvířat. Nedává to smysl už jen z jednoduchého důvodu – když už se tedy vedení firmy rozhodne testovat výrobky, není lepší testovat je na něčem, co je nejblíže zákazníkům – tedy lidem? Jak mohou testující vědět, že když to nic neudělalo laboratorní myši, že to nebude vadit lidem? Nejsem odborník na genetiku, ale myslím si, že s myšmi toho zas tak moc společného nemáme... Tím jsem chtěla říct – když už musíte testovat, proč netestovat na dobrovolnících – lidech, se kterými sepíšete smlouvy a peněžně je za to odměníte?

Je velmi zajímavě vidět také to, že v dnešní době již (díky Bohu) existuje velké množství firem, které se rozhodly netestovat své výrobky na zvířatech. Některé jsou dokonce vhodné pro vegany, či používají organické zdroje, nepoškozují prostředí, atd. atd. Nevšimla jsem si (jako konečný kupující) nějaké markantní změny v ceně jejich výrobků oproti firmám testujícím na zvířatech – takže předpokládám, že to není takové finanční zatížení, protože by to jinak musela firma zohlednit v ocenění výsledného výrobku. Když to tedy jde i jinak, proč se stále uchylovat k testování na zvířatech? Zajímal by mě názor vedení nějaké takové firmy.

Určitě si řeknete (kromě toho, že je to strašně dlouhé a nudné :D), jak já sám/a můžu tohle změnit? Pravda je, že jako jedinec možná na první pohled nemůžete obrátit svět testování vzhůru nohama, ale když se nad tím zamyslíte do hloubky, zjistíte, že každý kupující (a tím pádem platící) má v rukou obrovskou moc nad firmami, které nabízí své výrobky. Však stačí, aby lidé začali preferovat výrobky jednoho výrobce nad druhým a ten druhý může velmi jednoduše zkrachovat, protože výše příjmů nedosáhne výše prvnotních nákladů. Takže ano, stačí lepší informovanost zákazníků a můžete změnit svět testování.

Ráda bych, aby si každý čtenář tohoto článku odnesl alespoň jednom ponaučení. Nemusíte povyhazovat všechny výrobky, co jsou testované na zvířatech, přestat jíst maso, vejce a mléko, ale stačí, abyste, až budete stát před regálem v drogerii, si vzpomněli na tento článek a zkusili sáhnout raději po produktu, který testován nebyl. Možná to bude znít hloupě, ale já mám vždycky takový hřejivý pocit, když si pyšně odnáším výrobek s malým logem „netestováno na zvířatech“ na obalu :)

Pokud vás toto téma zajímá více, hodně informací se dá nalést na stránkách PETA. Jsou tam seznamy jak firem, které testují, tak i těch, co netestují, také firem splňující podmínky „Cruelty-free“ nebo „Vegan“. Zde je velice malý výňatek těch známějších značek a výrobců, na které můžete narazit:

FIRMY, KTERÉ TESTUJÍ NA ZVÍŘATECH (výběr)
- kompletní seznam je ke stažení zde na stránkách PETA
- musím upozornit, že tento seznam obsahuje firmy, které testují samy nebo platí externím laboratořím, které testují, ale také firmy, které samotné netestují, ale používají suroviny, které na zvířatech testované byly

Acuvue (Johnson & Johnson)
Avon products, Inc.
Biotherm (L'Oreal)
Clean & Clear (Johnson & Johnson)
DOLCE & GABBANA (Procter & Gamble)
Dove (Unilever)
Estée Lauder
Garnier (L'Oreal)
Giorgio Armani (L'Oreal)
Head & Shoulders (Procter & Gamble)
Johnson & Johnson
L'Oreal USA
Lancome (L'Oreal)
Mary Kay
Max Factor (Procter & Gamble)
Maybelline (L'Oreal)
Neutrogena (Johnson & Johnson)
Palmolive (Colgate-Palmolive Co.)
Speed Stick (Colgate-Palmolive Co.)
Veet (Reckitt Benckiser)
Vichy (L'Oreal)

FIRMY, KTERÉ NETESTUJÍ NA ZVÍŘATECH (výběr)
- kompletní seznam je ke stažení zde na stránkách PETA

Bobbi Brown (Estee Lauder)
Clinique (Estee Lauder)
E.L.F. Cosmetics
Hello Kitty
JB Cosmetics
L'Occitane
M.A.C. Cosmetics
Nubar
NYX Los Angeles Inc.
OPI Products (Coty)
Oriflame USA
Prada
Revlon
The Body Shop (L'Oreal)
Urban Decay

2 komentáře :

  1. tolik známých značek testuje - to sem ani netušila,že zrovna Maybelline a Garnier :(
    Jinak skvělý článek,moc se ti povedl :)

    OdpovědětVymazat
  2. jé, jsem ráda, že máme stejnej názor. Já třeba neřešim kdo testuje a kdo ne (ale při čtení tohohle článku mě zklamalo, že zrovna Maybelline a Max factor ano), ale když si koupím výrobek a doma zjistím že se netestuje, jsem ráda....

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)