18. května 2012

Jak pečovat o kosmetické štětce

Krásný den!
Dnes jsem si pro vás připravila dlouho slibovaný článek o kosmetických štětcích. Pokusím se vám popsat, jakým způsobem o ně pečuji já tak, abych prodloužila jejich životnost.
zdroj
Jakmile se začnete o líčení více zajímat, přestanou vám stačit pěnové aplikátory přibalené u očních stínů a začnete skupovat kosmetické štětce. Na trhu je nepřeberné množství štětců různých velikostí, materiálů i použití, to by vystačilo na další článek :)

Používám na štětcích ulpívají zbytky výrobků a proto je nutné je jednou za čas vyprat. Doporučuje se prát štětce cca jednou za týden až 14 dní, záleží na tom, jak často je používáte a na co, např. štětec na tvářenku, kterou nenanášíte každý den, nemusíte prát tak často, jako štětec na podkladový krém. 

Pro praní štětců jsou nejlepší šampony přímo k tomu určené, ale často bývají poměrně drahé, já používám klasický šampon či hydratační tekuté mýdlo, také se dá používt dětský olejíček, popř. antibakteriální mýdla či gely. Tyto náhrady se dají použít v případě, že štětce používáte jen pro sebe, pokud líčíte ostatní, rozhodně si kupte šampon na štětce, a pokud možno, desinfekční prostředek používaný v kosmetických salónech. Speciální šampony by měly být lepší v tom, že jsou zároveň čistící i antibakteriální, což vám obyčejný šampon nebo olejíček nedodá, naopak antibakteriální mýdlo může být moc drsné na štětinky přírodních štětců.


Štetce po vyprání lehce promnu v ručníku a poté nechám samovolně na vzduchu uschnout, je lepší nenechávat je ležet, ale postavit je štětinkami dolů, aby voda přirozeně stekla dolů a nezůstávala v držadle, které je většinou dřevěné a mohlo by tak začít hnít. 
Nejlepší je nechat štětce vysušit v plastovém pouzdře, které nasunete na štětec přes chlupy a můžete tam štětec bez obav postavit bez toho, že by se štětinky porušily - jsou totiž citlivé na tlak a jednoduše se polámou či ohnou. Tyto pouzdra by se snad měly dát koupit v drogeriích nebo na internetu.


A ještě co se skladování týče - můžete je nechat v koženkovém pouzdře, ve kterém se často prodávají, nebo postavit do skleničky, do stojánku na štětce, vyrobit si vlastní způsob uložení, záleží na vás. Jen pamatujte, že se na ně práší a tak je třeba je opečovávat. Ještě jedna rada na závěr - v koupelně je mnoho volně poletujících bakterií a stálá vlhkost štětcům nedělá moc dobře, proto je lepší skladovat je třeba v ložnici či pokoji než v koupelně.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)