11. března 2013

DIY - Tónovaný balzám na rty

Krásné ráno!
Jak jsem slíbila, tak plním (snažím se plnit :)) a dnes jsem si pro vás přichystala jeden DIY nápad, který jsem rovnou sama vyzkoušela. 
Balzámů na rty není nikdy dost a téměř každá z nás máme alespoň tři doma :) Našla jsem na internetu velmi zajímavý tip na to, jak si udělat svůj vlastní odstín tónovaného balzámu sama doma - nepotřebujete k tomu nic jiného, než klasickou čistou vazelínu, kterou zakoupíte v jakékoliv lékárně nebo supermarketu za pár korun a poté tvářenku či oční stín, jehož odstín by se vám líbil na rtech a neobrečíte jeho zničení :)

Tyto balzámy jsou fajn i pro ty z vás, kteří holdují přírodní kosmetice či rádi mají složení výrobků, které používají, pod kontrolou - tady si balzám uděláte podle sebe a záleží jen na vás, co bude výsledný výrobek obsahovat. 

Společně s tím je tu ale ještě jedna věc - vzhledem k tomu, že balzámy nebudou obsahovat žádné chemikálie na držení čerstvosti, osobně si myslím, že je zbytečné dělat si jich velké množství (pokud tedy víte dopředu, že je rychle nespotřebujete), protože by nemusely vydržet tak dlouho, jako ty placené. Taktéž jsem si poměrně jistá, že by tyto balzámy neměly dělat neplechu i na citlivých rtech, vzhledem k tomu, že v nich není nic, co by mohlo rtům uškodit, naopak vazelína je občas dvakrát tak lepší, než uměle vytvořené balzámy.

Na fotkách uvidíte dvě varianty balzámu - použila jsem dvě starší tvářenky, které už nepoužívám nebo mi nevyhovují odstínem - jedna z NYC a druhá e.l.f. cosmetics. Docílila jsem tak dvou rozdílných odstínů ;)

Konec úvodu, hurá na návod :)

Co budete potřebovat:
  • vazelínu (lze zakoupit v lékárně nebo supermarketech) - cena cca 50Kč za 110 g
  • tvářenku, oční stín nebo cokoliv, co obsahuje pigmenty
  • lžíči
  • svíčku
  • kelímek na výsledný produkt (dá se sehnat v obchodech s výtvarnými potřebami nebo na internetu jako kontejnery na třpytky a zdobení na nehty) - cena cca 5 Kč / ks


Jak na to:

tvářenku za pomocí lžíce nebo párátka oškrábeme do prášku

Vazelínu naneseme na lžíci a necháme úplně roztát nad svíčkou
Jakmile je vazelína roztavená, můžeme přidat drť z tvářenky či stínu
Varianta A) z tvářenky v odstínu do meruňkovo-hněda
Varianta B) z tvářenky v odstínu růžovo-fialové
Za pomocí párátka nebo špejle prach opravdu dobře promíchejte s vazelínou
a poté nalijte do předem připraveného kalíšku
 A to jsou výsledné výrobky - vazelína velmi rychle zatuhne, takže za chvíli máte balzám připraven k použití.


A tady dvě fotky balzámů "v akci":

Varianta A) meruňkovo-hnědý odstín
Varianta B) růžovo-fialový odstín


 Podle množství prachu z tvářenky či očního stínu si regulujete hustotu balzámu a také jeho odstín - nebojte se během procesu míchání odstín zkusit, abyste zjistily, jestli je to ta pravá barva. Na fotce druhé varianty je vidět, že tmavší balzám má trochu shimmer (=malé třpytky), to opět záleží na použitém výrobku, který dodává barvu.

Jako bonus si můžete do roztavené vazelíny kápnout kapku vůně a tím ho ovonět ;)

4 komentáře :

  1. Jsi šikovná :)

    http://cosmetic-styling.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Páni,to vypadá úžasně,ale nechce se mi kupovat vazelinu apod.
    V těch krabičkách to vypadá jako nějaký normální kupovaný lesk na rty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že je k tomu třeba zajít do lékárny nebo drogerie, kde si už můžeš koupit hotový balzám, ale zase - když by člověk chtěl být kreativní nebo chtěl dát někomu ručně vyrobený dáreček :)

      Vymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)