20. prosince 2013

Vánoční DIY n. 2: Vánoční svetr

Krásné páteční ráno!

Už jen 4 dny nás dělí od Štědrého dne a nevím jak vy, ale já se letos těším jako malá holka - možná je to tím, že máme svůj vlastní dům, možná hormony z těhotenství a možná tím, že letos konečně můžeme pozvat rodinu k nám a zasednout u Štědrovečerní večeře společně u nás :) 
Jak jsem slíbila v úterý, v posledním týdnu před Vánocemi jsem si pro vás připravila dva DIY projekty s Vánoční tématikou - v úterý to bylo zdobení nehtů a dnes se můžete těšit na zdobení obyčejného červeného svetru ;)



Podobný projekt jsem už měla v hlavě delší dobu, ale sháněla jsem na to správný červený svetr. Nakonec jsem ho sehnala ve výprodeji F&F za 160 Kč, ale můžete na to použít jakýkoliv svetr, třeba i nějaký pěkný úlovek ze second handu.

Co budete potřebovat:
- červený svetr
- bílou barvu na textil (dá se koupit ve výtvarných potřebách)
- houbičku na nádobí (rozstříhanou na poloviny, lépe se s ní manipuluje)
- vzor sněhové vločky vystřižený na papíře
- pár kartonů nebo papírů na podložení
--- bonusové ozdobení navíc ---
- lepidlo na textil
- nalepovací kamínky
- třpytky


Jak na to:

KROK 1:
Svetr si rozložte na stůl a podložte si přední část kartony nebo několika vrstvami papíru - zabráníte tím prosáknutí barvy na zadní stranu.

Já použila vodou ředitelnou barvu na textil, takže jsem si do mističky přichystala směs, do které jsem namáčela houbičku. Vždy si přečtěte návod na použití té dané barvy, kterou zrovna používáte ;)

Na papír si vytiskněte nebo namalujte sněhovou vločku dle svého uvážení, můžete stejně jako já mít šablonky o dvou různých velikostech. Vložku vystřihněte a namyslete si vzor, kam chcete umístit jednotlivé vločky.

Poté houbičkou opatrně nanášejte barvu na textil. Doporučuji opravdu pečlivou práci neuspěchat, jinak budou vložky rozpité. Pokud barva po prvním nanesením nebude dostatečně sytá, můžete nanést druhou vrstvu.

Takto pokračujeme dokud nejsme s výsledkem spokojeni. Necháme několik hodin zaschnout a poté z rubové stranu zažehlíme (opět záleží na typu barvy na textil).

Já jsem se ještě rozhodla svetr dozdobit nalepovacími kamínky, tyto kroky už jsou spíše pro inspiraci, nejsou nijak nutné ;)

Za pomocí lepidla na textil jsem polepila hvězdy stříbrnými a světle modrými kamínky.

Několik vloček jsem nakonec ještě obtáhla lepidlem a nanesla na ně třpytky, takže se krásně lesknou (a jak je vidět na fotce, třpytky jsou úplně všude :D)

Svetr teď vypadá hodně slavnostně a už se těším, až si ho o Štědrém dnu obleču - upřímně si myslím, že se dá tento svetr nosit během celé zimy bez ohledu na to, jestli už Vánoce byly nebo ne. S praním to bude trochu oříšek, rozhodně to nedávejte do pračky, pokud jste na svetr nalepili kamínky a třpytky, budete ho muset prát v ruce. Pokud jste si na svetr pouze namalovaly vločky, barva by měla bez problémů vydržet praní do 60°C (opět se může lišit dle druhu barvy na textil).

A to je opět pro dnešek vše, snad se vám návod líbil :)

Nejsem si jistá, zda stihnu něco napsat v pondělí před Štědrým dnem, pokud ne, tak všem mým čtenářům přeji krásné a veselé Vánoce, užijte si čas s rodinou, baštěte cukroví a koukejte na pohádky :)

1 komentář :

  1. Vypadá to hodně moc hezky :-) Jsem zvědavá, až to uvidím naživo :-)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)