26. srpna 2014

Moje desatero mateřství

Krásné dopoledne všem!
Dnes trochu netradičně. Pokud jste pravidelným čtenářem jistě víte, že se mi v dubnu narodila nádherná dcerka Johanka. A jak to tak s mateřstvím bývá, otočil se mi tím celý dosavadní život vzhůru nohama. Zažívám teď úplně jiné zážitky a situace než kdykoliv předtím a rozhodla jsem se trochu si ulevit zde na blogu a podělit se o jakési desatero, které jsem si vytvořila během mého sžívání se s tím malým tvorečkem.


1. Nepanikař, když není uklizeno
- Po návratu z porodnice, když byla Johanka ještě čerstvé spavé miminko, jsem měla takový ten hnízdící instinkt, kdy jsem musela furt něco uklízet, porovnávat a tak. Byla jsem v porodnici jenom 3 dny a i tak jsem měla pocit, že je v domě vybuchlá bomba - to je tak, když necháte chlapa starat se o domácnost :) Ale postupem času jsem se naučila, že není důležitý vyblýskaný dům, ale spokojené dítě a tak nedostávám panický záchvat kdykoliv uvidím na zemi smítko.


2. Jakákoliv činnost trvá 10x delší dobu
- Je to tak, snažím se vyklidit nádobí z myčky - řeknete si: "Práce na 5 minut." - A malá se probudí a vyžaduje pozornost. Sledování mámy, jak uklízí myčku není dost velká prča a tak to dopadá následovně - jeden talíř - k malé dát dudlík - druhý talíř - k malé podat hračku atd.... Nejvíc mě dostalo, když jsem se snažila ustřihnout si látku na sukni - cca 1 metr, který byl třeba ustřihnout - a dělala jsem se s tím asi 15 minut. Kdo nemá mimino, nepochopí :)


3. Nikdy nejsi sama
- Zatím to není tak hrozné, protože Johanka se ještě neplazí ani nechodí, ale je to klasické pravidlo jak z Murphyho zákoníku - Malá spinká už asi 10 minut, pěkně v klidu a při zapnuté televizi, říkám si: "Ideální čas na minutku utéct a pověsit to prádlo, co mám v pračce." Ale to je chyba, Johanka má svůj speciální radar, který ji ihned varuje, že u ní nikdo nesedí, a začne se probouzet a křičet, že je sama. Takže mám hodnou holčičku, která je schopná skoro celý den prospat, ale pořád u ní musí někdo být. Vynikající na sledování seriálů :D


4. Foť o sto šest
- Každý rodič vám to potvrdí - děti rostou až moc rychle a obzvlášť takhle malinké děti. A je to pravda. Snad každý den je to dítko o cm větší a šikovnější, už jen tak neleží, ale otáčí se, hraje si a směje se. Mám obavu, že si všechny ty okamžiky nebudu pamatovat, tak se je snažím uchovat alespoň na fotografii. Už teď jich máme kupu a budu muset asi brzo kupovat externí hard-disk, abych to měla kam dávat :)


5. Převtěl se do fretky
- Jíst oběd, zametat, umývat podlahy nebo se chystat na výlet/nákupy/vycházku, to je sprint. Jak ráda bych se šlechtila desítky minut, pitvala se s každou gelovou linkou do dokonalosti, hrála si s barevným líčením... Na to už není čas, miminko nebaví koukat na maminku, která sedí s upřeným výrazem do zrcadla a plácá si něco na obličej. Ne nadarmo se ze mně stala rychlo-vizážistka, která je schopná se upravit během 3 minut, najíst se během uspávání v kočárku a vysávat s miminkem v klokance na břiše :)


6. Nesrovnávej svoje dítě s ostatními
- To je největší chyba, pokaždé, když se podívám na jiné miminko (a že jich tu teď ve vesnici je alespoň 5), mám pocit, že je Johanka moc malá/hubená/dlouhá atd... Zvlášť to pociťuji v přítomnosti několika více-méně starých miminek, která jsou krmena umělým mlékem a jsou z toho taková buclatá a veliká. Johanka je stále plně kojena, na což jsem hrdá, a je díky tomu "normálně velká" - nemá ty klasické faldy, veliké škraně a obrovské ruce a já se pak někdy přistihnu jak sleduji ostatní děti a říkám si, jestli dostává dost. Ale pak se vrátím na zem a uvědomím si, že naopak je na tom lépe - netahá zbytečná kila navíc, je tak mnohem mrštnější a šikovnější a upřímně - vypadá mnohem lépe než ti otesánci :))


7. Žádné internetové diskuze a servery pro maminky
- Už když jsem byla těhotná nařekla jsem se, že se vyhnu tomu fenoménu rozplýváním se nad svým budoucím uzlíčkem na fórech a diskuzích pro maminky. Tam je totiž peklo a vymývárna mozků - hemží se to tam šílenými zdrobnělinami, které by vás ani nenapadly a "zaručenými" radami zasloužilých matek, které mají pocit, že musí poučovat jiné, jak se to správně dělá. Naposledy, když jsem hledala nějaké informace o kojení, jsem z webu odcházela s totální depkou, že Johanka strádá, že ji nedokážu pořádně nakojit atd... No nikdy více :) Navíc jako bonus jedna stránka kompletně popírá informace na stránce druhé.


8. Nezapomínej na svého muže
- Otcové jsou dle mého názoru tak trochu chudáci, protože jsou automaticky odšoupnuti na druhou kolej tím malým uzlíčkem, který si matka doveze z porodnice. Všichni se starají jen o miminko, táta byl zvyklý na to, že se mu jeho žena věnuje, že spolu tráví volný čas i intimní chvíle a najednou je všechno pryč. Rozhodně na tatínky nesmíme zapomínat, třeba můj manžel je mi neuvěřitelnou oporou, když má čas jede s malou na vycházku a dá mi tak pár hodin čas jen pro sebe, pohlídá ji když vařím atd... Bez něj by to bylo peklo, nejsem si jistá, zda bych to vůbec zvládla. Proto na něj nezapomínám a věnuji se mu jen co to jde :)


9. Udělej si čas jen pro sebe
- Jsem toho názoru, že spokojená maminka = spokojená rodina. Proto jsem se s manželem domluvila na tom, že alespoň jeden den (většinou sobota) vezme malou s kočárkem na vycházku (cca 3 hodiny) a já si můžu odfrknout, udělat si manikúru, napsat článek na blog, vykoupat se a opečovávat se. Zařekla jsem se, že chci o sebe pečovat jak to jen bude možné, abych byla pro svého muže stále přitažlivá a nemusela se za sebe stydět, když vyjedu s malou ven. Nejsem žádná fiflena, rozhodně nejsem nalíčená a perfektní 24 hodin denně, ale ráda se občas vyfiknu :)


10. Užívej si
- Snad nejdůležitější pravidlo tohoto desatera, jednoduše vidět svět pozitivně, radovat se z každé maličkosti a cenit si volných chvil s miminkem. Protože ačkoliv se občas něco podělá a den je na prd - dítě brečí, je protivné, oběd se spálí, je hnusné počasí, takže nemůžete na vycházku - vždycky je lepší překonat to s úsměvem na tváři. A ten úsměv vám třeba dodá taková maličkost jako je smích nebo hravé žvatlání miminka.

A to je pro dnešek vše. Nebyl to tradiční článek, ale říkala jsem si, že čas od času není špatné si trochu vylít srdce a ukázat zase trochu více ze svého života :)

Přeji krásný den!

3 komentáře :

  1. Úžasný!!! Líp bych to nenapsala :-) Jsi super ženská a Johanka má tu nejlepší mámu na světě :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná holčička a skvělý přístup. Tenhle blog je takový schovaný, ale vím, že se sem budu vracet. Opravdu moc fajn.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)