31. srpna 2014

Přehled kosmetických štětců a jejich použití / Moje sbírka

Krásné dopoledne všem!

Dnes je poslední srpnový den, zítra školáci razí do školy, já jsem si pro vás připravila takový malý přehled druhů kosmetických štětců a jejich použití. Jak se rozhodnete používat a nanášet líčení je jenom vaše věc a nikdo vám do toho mluvit nemůže, stejně tak není vše černo-bílé a klidně můžete používat štětec určený na tvářenku jako štětec na pudr, záleží jen na vás. Tento přehled jsem vytvořila pro všechny z vás, kteří si nejsou jistí, chtějí štětce nakoupit nebo si chtějí rozšířit povědomí o druzích a jejich použití. Nejsem žádný odborník, vzdělání na to taky nemám, budu tedy čerpat ze svých zkušeností a psát podle svého nejlepšího mínění. :)
Moje kompletní sbírka kosmetických štětců - rozhodně je to víc, než má většina žen, vystačíte si tak s polovinou až třetinou, ale alespoň vám mohu pěkně ukázat více variant jednotlivých štětců :)



Jak jsem už psala v úvodu, štětce mají své rozdělení podle použití, ale záleží jen na vás, zda to budete dodržovat, nebo zda si sami zvolíte, který štětec je ideální na jakou činnost. Nahoře vidíte moji kompletní sbírku štětců, kterou jsem za ty tři-čtyři roky, kdy se zajímám o kosmetiku a líčení, nashromáždila. Rozhodně pro normální dívku/ženu je tohle množství zbytečné a bude vám stačít tak třetina :)

Moje úplně první štětce jsem si koupila přes kolegyni v práci na eBay.com, byla to taková ta veliká sada asi 30 štětců za velmi nízkou cenu. Pro začátek a pro všechny nenáročné uživatele je to ideální - neutratíte spoustu peněz a máte všechny štětce, které byste mohli potřebovat. Ale s nízkou cenou jde ruku v ruce i nižší kvalita - jednoduše nemůžete mít sadu štětců za 250,- a čekat, že budou krásně hebké, jemné, nebudou jim vypadávat štětinky a že s nimi vykouzlíte líčení jak od profesionálních vizážistů. Na to jsem přišla poměrně brzy, když jsem sáhla trochu hlouběji do kapsy a koupila si svůj první štětec od vysněné značky real techniques. Štětce se cenově pohybují někde uprostřed - za jeden dáte cca 250 - 300,- Kč. Takže jeden za cenu celé sady, to zní hrozně, ale při používání hned zjistíte, že se to vyplatí. Četla jsem už spoustu článků od profesionálních vizážistů a všichni se shodli na tom, že kvalitnější štětec dělá opravdu rozdíl. A to mohu potvrdit - např. velké štětce na pudr, které jsem v sadě za 250,- Kč měla několikrát, nebyly ani zdaleka tak husté a hebké, jako ten od RT. A ono používat každý den štětec, který vás na obličeji škrábe, to není nic příjemného.
Ale opět - záleží na vás, vašem rozpočtu a názoru, zda budete investovat do menšího množství kvalitnějších štětců, do velké sady levnějších štětců a nebo budete make-up nanášet prsty, vatovými tyčinkami, houbičkami atd... Nic z toho není špatně, jen záleží na vaší volbě.

A nyní konečně k jednotlivým druhům štětců a jejich použití:

Skupina 1: Velké štětce na pudr


Štětce na pudr poznáte jednoduše - jsou veliké a husté. Někde jsem četla, že čím větší a hustší máte štětec na pudr, tím lépe. Můžete si vybrat mezi přírodními a umělými štětinami, osobně mám obě varianty a nevidím v tom rozdíl. Samozřejmě pokud si dáváte pozor a nechcete používat pravé chlupy kvůli ochraně zvířat, zvolte umělé.
Na fotografií nahoře můžete vidět několik velikostí a tvarů štětců na pudr - čím menší je štětec, tím lépe se dostanete na hůře dosažitelná místa jako je třeba okolí nosu nebo pod očima. Větší štětec vám zase ušetří čas. Mám zde označené dva štětce - štětec a. je velký plochý štětec, který můžete používat právě na hůře dosažitelná místa nebo se s ním dobře odstraňují spadlé oční stíny, když nanášíte prachové stíny a při nanášení vám částečky ulpívají na lícních kostech. štětec b. se jmenuje kabuki štětec a je vhodný na pudr, tvářenku i bronzer, jeho výhodou je malá velikost, kdy se vám vejde i do kabelky.


Skupina 2: Štětce na tvářenku a bronzer


Tyto štětce jsou o poznání menší než ty na pudr, jsou užší a tvarované tak, aby se dobře přizpůsobily lícním kostem a vy jste tak mohli pěkně nanést tvářenku či bronzer. Na trhu jsou štětce rovné, zakulacené i seříznuté, záleží jen na vás, který zvolíte. Já rozhodně z těch 4 preferuji ten od real techniques, má totiž jemné chlupy, je dostatečně hustý a díky zakulacenému tvaru se pěkně přizpůsobí tvaru obličeje. Spousta lidí používá štětec na tvářenku jako malý štětec na pudr na okolí nosu či očí.


Skupina 3: Štětce na podkladový krém


Tyto štětce osobně považuji za nejdůležitější ze všech, protože podle toho, jak vypadá váš podkladový krém, se odráží celý vzhled. Můžete si vybrat z několika druhů - plochý štětec (štětec a.), kdy nanášíte make-up za pomocí krátkých tahů; stipple brush (štětce b.), ten má dva druhy štětin - krátké a dlouhé - díky tomu nenanesete na obličej příliš mnoho výrobku a nanášíte krém krouživými pohyby. Tady jsem zjistila z vlastní zkušenosti, že čím pevnější (hustší) štětec je, tím lepší práci odvede. Jak je vidět na fotografii, ten růžový od real techniques má mnohem kratší štětinky a drží lépe tvar. Ten druhý od e.l.f. cosmetics není tak účinný v distribuci krému rovnoměrně - nicméně svoji práci udělá také a já osobně ho používám raději, než ten plochý. Třetí druh štětce (štětec c.) je velmi hustý a pevný, štětinky jsou umělé a díky své hustotě a zakulacenému tvaru krásně roztírá podkladový krém a vytváří moc pěkný výsledek.
Na závěr bych ještě dodala - pokud chcete vyšší krytí, sáhněte po plochém štětci, pokud nepotřebujete silné krytí, ale upřednostňujete přirozený vzhled, je pro vás ideální štětec c.


Skupina 4: Štětce na oční stíny - na přechody


Štětců na oční stíny je na trhu kvantum. Ty na tvoření pěkných přechodů či na rozmazávání do ztracena (tzv. blending) poznáte tak, že jsou poměrně husté, ale měkké, s delšími štětinkami zastřiženými dokulata a jakoby se rozvíjející do vějířku. Je to pěkně vidět na fotografii nahoře nebo v detailu dole. Mám nakoupených hned několik stejných štětců od e.l.f. cosmetics, ty jsou spíše krátké, velmi měkké a zastřižené dokulata - ale jak můžete vidět, každý je trošičku jiný, to je nevýhoda levných štětců (ale kdo by si stěžoval, když jeden stojí 39,- Kč). Pak tu mám jeden z Oriflame (druhý zprava), ten má štětinky dlouhé a hodně rozvité, na rozmazávání přechodů je ideální. A ten poslední je pěkným příkladem toho, že nemusíte používat štětce podle jejich zařazení od výrobce - jmenuje se flawless concealer brush, což značí štětec na korektor. Ale díky tomu, že je kulatý, hustý a pěkně měkký, zkusila jsem ho na blending a funguje perfektně.
U tohoto druhu štětce bych doporučila štětinky přírodní, protože pěkně pracují s prachovými očními stíny, které je třeba rozmazat.



Skupina 5: Štětce na rtěnku


Štětce na rtěnku mají zpravidla úzké dlouhé štětinky, které jsou zastřižené do obloučku či špičky. Štětinky by měly být poměrně husté tak, aby štětec držel tvar a pomáhal tak malovat rty s velkou přesností. Opět jako u všech štětců, i zde můžete volit přírodní nebo umělý vlas, osobně mi přijde jednodušší práce s tím umělým, už jen proto, že se lépe umývá - rtěnky a lesky jsou mastné a krémové a z pravých štětinek se to špatně umývá.



Skupina 6: Štětce na linky / obočí


Dokonalé oční línky si žádají speciální štětec. Jak je vidět na fotografii, můžete si vybrat mezi velmi úzkým štětcem (rovným nebo zalomeným, záleží na vás, jsou v podstatě stejné) nebo zkoseným. Někdo preferuje jednu variantu, druhý tu druhou, já osobně jsem se naučila pracovat s těmi zkosenými a při práci s úzkým štětcem jsem nervózní a většinou udělám chybu :) Je třeba si to zkusit, co jsem četla, tak odborníci doporučují pro začátečníky štětce zkosené.
Výhodou zkosených štětců je také variabilita - můžete je totiž použít nejen na oční linky, ale i na úpravu obočí - např. při použití pudrového stíny na obočí.
Mohu doporučit ten fialový od essence (mám hned dva) - Stojí 39,- Kč, koupíte ho v drogerii a já na něj nedám dopustit. Štětinky jsou umělé, takže se dobře umývají od gelových linek, velmi tenké a drží tvar.



Skupina 7: Ostatní štětce


Tyto štětce jsem dala k sobě, jelikož jsou tak specifické, že je těžké je zařadit do nějaké výše uvedené skupiny. Začněme tedy zleva štětci a. - to jsou štětce na rozčesání a úpravu obočí či řas, vy si je můžete buď zakoupit nebo jednoduše použijete omytý štětec ze staré řasenky - je stejný. Opravdu na tyto štětce nedám dopustit co se týče úpravy obočí - nevěřili byste, jak velký rozdíl je mezi namalovaným obočím a obočím dokončeným jemným pročesáním právě tímto štětcem (spíše kartáčkem tedy). 
Štětec b. je pro většinu lidí zbytečný, je to klasický pěnový aplikátor, který se dává k paletkám stínů. Mnoho vizážistů tyto aplikátory zatracují, jiní je používají, opět nechám uvážení na vás, osobně jsem vždy dokázala docílit lepšího výsledku se štětcem než s tímto pěnovým aplikátorem.
Štětec c. je vějířový štěteček, vlastně takový malý bráška toho velikého na pudr - vhodný na oprášení spadaného očního stínu. Možná má i jiný účel, nicméně já jsem ho zatím na nic jiného nepoužila :)
Štětec d. má mini-štětinky a je tak ideální pro rozmazávání oční tužky, dostane se pěkně jen tam, kam potřebujete, a nerozmaže vám linku po půlce víčka.
Štětec e. má dvě strany, hřebínek je ideální na rozčesání slepených řas a kartáček na úpravu obočí - takový 2 v 1 ;)



Skupina 8: Štětce na korektor


Tyto štětce jsou téměř vždy vytvořené z umělých štětin a to z toho důvodu, že korektory jsou krémové a mastné, takže si s nimi dokážou umělé štětinky lépe poradit (a lépe se pak čistí). Tvar štětce je plochý se zakulaceným koncem v různých velikostech, takže se dostanete i na ta nejnepřístupnější místa na obličeji jako je okolí nosu či očí. Já osobně občas tyto štětce používám i na krémové oční stíny, když si chci hrát na frajerku a nenanášet je prstem, jako to dělám v drtivé většině případů :)



Skupina 9: Štětce na oční stíny


Tuto skupinu jsem nechala jako poslední, protože je nejrozšířenější. Tvarů a velikostí je na trhu nezměrné množství, záleží na vašich prioritách. Doporučuji mít těchto štětců několik, jelikož se používají nejčastěji a tak se musí i nejčastěji umývat - představte si, že se líčíte, použijete jednu barvu, druhou, třetí a najednou nemáte štětec na nanesení světlého odstínu do koutku oka, protože máte všechny tři štětce zadělané tmavými stíny. Proto jich mám takové množství a těch nejoblíbenějších hned několik (jako např. ty od e.l.f. cosmetics). Rozhodně bych doporučila koupit si tak minimálně 3 štětce na oční stíny.



A to je pro dnešek vše, sepsání mi zabralo překvapivě poměrně dost času, nečekala jsem, že se budu kolem toho tak rozkecávat :) Dejte mi vědět, jaké jsou vaše oblíbené značky štětců, zda je vůbec používáte či jaký způsob nanášení make-upu vám přijde nejlepší :)

Ještě na závěr seznam výrobců, od kterých mám štětce já:
- Většina jsou neznačkové štětce z eBay.com
- e.l.f. cosmetics (ceny štětců od 39,-Kč)
- MUA (ceny štětců od 69,- Kč)
- real techniques (ceny štětců od 199,- Kč)
- essence (ceny štětců od 39,- Kč)
- Oriflame (ceny štětců kolem 149,- Kč)

Ještě jedna věc - malý tip na vylepšení vzhledu vašich štětců - za pomocí laku na nehty se třpytkami můžete přetřít tělo štětce a udělat z něj úplně nový, lepší kus :) Vynikající je to také na starší nebo poškozené štětce, kdy se vám třeba oloupala barva. Přesně to jsem totiž udělala s těmito štětci včetně jednoho, který používám na nanášení masek na obličej - původní bílý lak se oloupal a tak jsem na něj použila červený lak se třpytkami a pokryla ho vrstvou praskacího černého laku - výsledek překvapil i mě, vypadá parádně! :)



Krásný den!

2 komentáře :

  1. Alespoň už vím, na co mám doma těch pár štětců a jak je požívat... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto parádní a co do kvality rozdělení naprosto vyčerpávající článek, děkuji za pomoc! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)