3. září 2014

Dýňovo-špenátové lasagne trochu jinak :)

Krásné dopoledne všem!

Dnes jsem si pro vás opět připravila recept. Tentokrát je možná na první pohled hrozně složitý, ale věřte mi, není to tak hrozné :) Nápad není můj, ale jeden večer jsme se s manželem koukali na pořad Šetříme s Jamiem (Oliverem), kde ukazoval moc zajímavý recept na dýňovo-špenátové lasagne, kdy je neskládáte na sebe, ale srolujete vedle sebe do pekáčku a pak zapečete. Hrozně nás to zaujalo a manžel navrhnul, zda bych mu to neuvařila na oběd. Tak jsem se do toho dala. V názvu "trochu jinak" je z toho důvodu, že jsem si sice krásně vyndala všechny ingredience včetně plátků lasagne, ale ihned jsem zjistila, že jsem je špatně skladovala a plátky byly plesnivé - takže letěly do koše. Ale co s tím slibem, že udělám bezva oběd? Zaimprovizovala jsem a místo lasagne plátků jsem použila rýžový papír - takže při porovnání receptu z originálních webových stránek Jamieho Olivera a mého výtvoru se asi podivíte, že to vypadá úplně jinak, nicméně je to stejný recept s malou úpravou :) ;)
Co budete potřebovat:
- máslovou dýni
- 4 stroužky česneku
- 3 malé cibule (nebo 1 velkou ;))
- balíček mraženého špenátu (tuším je to 500g)
- rajčatový protlak nebo oloupaná rajčata
- sýr feta nebo balkánský sýr
- plátky lasagne (tady jsem místo toho použila ten rýžový papír)


Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180°C a vložíme do ní celou máslovou dýni, pečeme cca 1,5 hodiny, dokud není pěkně hnědá a měkká.



- Na oleji si osmažíme cibuli dozlatova, poté přidáme nakrájený česnek.


- Dýni necháme trochu zchladnout, rozkrojíme ji napůl, vybereme lžící semínka a oloupeme slupku.


- Hmotu pomocí vidličky rozmačkáme, trochu osolíme a opepříme.


- K osmažené cibuli a česneku přidáme mražený špenát, necháme rozpustit, promícháme a povaříme.


- Nachystáme si rýžový papír dle návodu - namočíme papír do teplé vody, položíme na čistou utěrku a na papír naklademe dýni, špenát a nahoru nadrobíme sýr. Poté zarolujeme do malých balíčků.


- Balíčky vkládáme do pekáčku.


- Poté zalijeme rajčatovým protlakem či nakrájenými rajčaty, poklademe sýrem Eidam a podrobíme sýrem Feta (nebo Balkánským sýrem).


- Nakonec ještě pokryjeme několika plátky rýžového papíru. Dáme zapéct do trouby na cca 30 - 45 minut při  teplotě 180°C.


- A takto už vypadá výsledná porce - možná to není nejúžasnější jídlo na pohled, nicméně bylo to hrozně dobré - zajímavá kombinace nasládlé chuti máslové dýně, špenátu a balkánského sýru. Navíc specifická chuť rýžového papíru tomu dodala šmrnc :)


Pokud byste chtěli udělat lasagne "správně" podle původního receptu na webu Jamie Oliver, tady je odkaz: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/squash-spinach-pasta-rotolo

Nakonec jsem si recept poupravila a zaimprovizovala s rýžovým papírem, ale oba dva jsme se doma při obědu olizovali až za ušima, takže bych to nazvala vítězstvím :)

Dobrou chuť a krásný den!

1 komentář :

  1. Super postup :) Vyzerá to tak dobre a určite to je aj chutné :)) Toto určite vyskúšam.
    Keď by si chcela, môžme sa navzájom sledovať cez GFC, daj mi vedieť :)
    Stronger2gether

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)