8. října 2014

Mé nej... filmy

Krásné dopoledne!

Dnes jsem si pro vás připravila článek s výčtem mých nejoblíbenějších filmů, seriálů, herců a Youtube kanálů. Napadlo mě, že by to mohlo být pro vás zajímavé a třeba se necháte inspirovat a zkusíte nové filmy. Však podzim a nadcházející zima jen vybízí k tomu sednout si na gauč, zachumlat se do peřiny, uvařit si kávu/čaj a pustit si nějaký film či seriál. Jelikož však by byl článek mega dlouhý, rozhodla jsem se rozdělit ho na tři a tak vám ušetřit čas a pročítáním. Začneme filmy, tak jdeme na to:


Nej filmy


Prokletý ostrov


Drama / Thriller / Mysteriózní
Hrají: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, ...

Popis filmu: Detektiva Teddyho Danielse (Di Caprio) a jeho kolegu Chucka Auleho (Mark Ruffalo) přivedlo na prokletý ostrov Shutter pátrání po šílené vražedkyni jménem Rachel Solando (Emily Mortimer), která zmizela ze své cely ve vězeňské psychiatrické léčebně Ashecliffe a kdesi se úspěšně skrývá. Píše se rok 1954 a Amerika se dosud nevzpamatovala z následků Druhé světové války a navíc přežívá v permanentní paranoii domnělého i skutečného komunistického ohrožení. Daniels je učebnicovou obětí téhle doby. Válečný veterán stále vzpomíná na prožité hrůzy a navíc se musí vyrovnat se smrtí manželky. Až by se dalo sarkasticky říct, že v rámci vyšetřování dorazil na správné místo. Jenže na tomhle ostrově něco smrdí a zkušený detektiv to instinktivně vycítí. Například je přesvědčený o tom, že léčebné metody, které zdejší lékaři vedení doktorem Johnem Cawleym (Ben Kingsley) aplikují na pacienty, nejsou zcela v souladu s Hippokratovou přísahou. Druhou stranou mince je ale otázka detektivovy příčetnosti, jež je vlivem traumatických prožitků z minulosti a poměrně děsivé a skličující přítomnosti vystavována čím dál větším otřesům.

Moje mini-recenze: Velmi dramatický film plný hororových chvilek, spousta tmy, bouře a blesků, psychiatrická léčebna je děsivá a líbil se mi temný nádech celého děje. Navíc kvalitní herecké výkony hlavních postav. A ten konec... No nebudu nic prozrazovat :)


Constantine



Fantasy / Mysteriózní / Thriller / Horor
Hrají: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, ...

Popis filmu: Narodil se s darem, který nechtěl. Má schopnost rozeznat anděle a démony skryté pod lidskou tváří, volně se pohybujícím na zemi. Ve snaze uniknout před svými vizemi si byl Constantine (Reeves) nucen vzít život. Ale nepodařilo se mu to. Znovuzrozený se chytil druhé šance. Vrátil se zpět z pekla a rozhodl se střežit pozemskou hranici mezi nebem a pekle a vést válku proti pozemským přisluhovačům pekla. Marně doufá, že si alespoň takto zajistí spásu. Constantine však není svatý. Pokud někomu pomůže, nedělá to z pocitu hrdinství a pro vděk. Chce se jen dostat odtud pryč. Jednoho dne se na něj obrátí skeptická detektivka Angela (Weisz) s prosbou o pomoc při objasnění mysteriózní smrti její sestry-dvojčete. Pátrání je přivede do světa andělů a demónů, který existuje jen na místě současného Los Angeles.

Moje mini-recenze: Poměrně nábožensky zaměřený film, vizuálně naprosto úžasný, Keanu Reeves se na hlavní roli hodí naprosto perfektně. A Tilda Swinton v roli archanděla Gabriela je super :) Pokud máte rádi horory a temné filmy o vymýtání démonů, je to film pro vás.


Sedm


Krimi / Mysteriózní / Thriller
Hrají: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey, ...

Popis filmu: Poručík William Somerset /Morgan Freeman/, uznávaný ale poněkud unavený detektivní veterán, pomalu končí svou kariéru, a nakonec ještě dostane poslední úkol - zaučit mladého a ambiciózního kriminalistu Davida Millse (Brad Pitt). Oba jsou nasazeni na případ, který je neodvolatelně vtáhne do pomýleného a zvráceného světa psychicky vyšinutého, ale inteligentního a rafinovaného zločince Johna Doa (Kevin Spacey). Sedm smrtelných hříchů slouží ve filmu jako katalyzátor dokonalých a cíleně motivovaných vražd. "John Doe trpělivě plánoval některé z nich celý rok," vysvětluje scenárista Andrew Kevin Walkner. "Vybral si své oběti s nemilosrdnou precizností. Vraždy propracoval až do nejmenšího detailu. Rozhodl se krok za krokem odstraňovat špínu z morálně zkažené společnosti.

Moje mini-recenze: Dechberoucí thriller aneb netradiční kriminálka. Rozhodně to není film pro každého, obsahuje poměrně dost nechutných detailů jednotlivých vražd, každá inspirovaná jedním ze smrtelných hříchů. Brad Pitt a Morgan Freeman v hlavních rolích jsou bezvadní, upřímně jsem ještě neviděla lepší krimi-film.


Králova řeč


Historický / Drama / Životopisný
Hrají: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Geoffrey Rush, Richard Dixon

Popis filmu: Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě.

Moje mini-recenze: Historické filmy jsou mojí vášní, životopisné filmy zas tak oblíbené nemám, ale Colin Firth mě přesvědčil o opaku. Rozhodně doporučuji shlédnout film v originálním znění, jelikož velkou část hereckého výkonu je právě vada řeči (o tom to taky celé je, že :)). Manželku hraje moje oblíbená Helena Bonham Carter, to je bonbonek navíc.


Vykoupení z věznice Shawshang


Drama / Krimi
Hrají: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown

Popis filmu: Strach dělá z lidí vězně. Naděje jim dává křídla. Film natočený podle novely Stephena Kinga. Strhující příběh o přátelství, naději a moudrosti s velmi výraznými hereckými i charakterovými osobnostmi. Andy Dufresne (Tim Robbins) přichází do vězení v Shawshanku jako nový vězeň podezřelý z vraždy. Spřátelí se s doživotně odsouzeným Redem (Morgan Freeman) a společně se snaží přežít v nelidském prostředí vězeňského systému. Odmítají upadnout do rezignace a dodávají naději sobě i spoluvězňům. Film získal mnoho ocenění filmové kritiky a díky svému hluboce humánnímu poselství, skvělým hereckým výkonům a působivému zpracování byl 7 x nominován na Oscara - za nejlepší film, herce v hlavní roli (Morgan Freeman), nejlepší scénář, kameru, hudbu, střih a zvuk.

Moje mini-recenze: Už je to celkem dlouho, co jsem film viděla, ale dodnes si pamatuji, jak velký dojem na mě udělal. Je to hodně drsné drama z vězeňského prostředí, opět brilantní Morgan Freeman. Během filmu si vybudujete poměrně silné pouto k hlavnímu hrdinovi a budete mu držet pěsti až do úplného konce.


Matrix


Akční / Sci-Fi
Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster

Popis filmu: Život mladého počítačového experta s perspektivní budoucností, a zároveň obávaného hackera s přezdívkou Neo, Thomase Andersona, se radikálně změní ve chvíli, když ho po několika nočních můrách kontaktuje záhadná Trinity. Nabídne mu odpovědi na otázky, které ho už delší čas sužují, hlavně odpověď, která ho zajímá asi nejvíc od chvíle, kdy dostal záhadný e-mail: Co je to Matrix? Rozhodne se uvěřit jí a po poslední možností volby, kterou mu nabídne Morpheus, se probouzí ve skutečném světě. S hrůzou zjišťuje, že život, který doteď žil, byl jen iluze. Že zdaleka není rok 1999, a že Matrix je obrovský software, na který jsou všichni lidé napojený, a žijí si v něm svůj vlastní "život" tak, jak doteď žil i on. V skutečnosti jsou umístění v obrovské elektrárně, která tímto způsobem přináší užitek novodobým pánům světa - strojům. A zjišťuje také to, že on je jediný, kdo může lidstvo z nadvlády strojů zachránit. On je Vyvolený. Aspoň dle proroctví. A tak nemá na výběr - musí se přidat ke skupině rebelů, kteří této válce zasvětili celé své životy. Boj o budoucnost může začít...

Moje mini-recenze: Snad ani není třeba představovat, tento sci-fi film změnil pohled na všechny ostatní sci-fi filmy na trhu :) Na svoji dobu velmi dobré speciální efekty, velmi netradiční a neotřelý nápad a v neposlední řadě i Keanu Reeves :)


Parfém: Příběh vraha


Drama / Thriller / Krimi / Fantasy
Hrají: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Sara Forestier, ...

Popis filmu: Jean-Baptiste Grenouille má vlastnost génia – svým nosem dokáže zachytit, detailně popsat a charakterizovat všechny vůně, které se kolem něj mihnou. Okamžitě rozpozná jejich složení, míru použitých komponentů, čehož využívá pro výrobu těch nejúžasnějších parfémů na světě. Zoufale však touží po vytvoření dokonalé vůně. Naprosto zbavený citu se rozhodne vytvořit démonickou vůni, jejíž základní esencí bude vůně mladé dívky, nevinné a čisté. A učiní pro to vše...

Moje mini-recenze: Vizuálně a hudebně úžasný film, asi to nebude pro každého, ale doporučuji pro umělecký duch filmu.


Gladiátor


Akční / Dobrodružný / Drama / Historický
Hrají: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, ...

Popis filmu: Římský generál Maximus (Russell Crowe) opět dovedl své legie k vítězství na bitevním poli. Válka je vyhrána a Maximus sní o domově. Nepřeje si nic jiného, než se vrátit k ženě a svému synovi. Umírající vládce Marcus Aurelius (Richard Harris) pro něj nicméně má ještě jeden úkol. Žádá, aby se generál ujal vlády. Commodus (Joaquin Phoenix), dědic trůnu, žárlí na vládcovu přízeň Maximovi a nařizuje Maximovu popravu, včetně jeho rodiny. Maximus sice o vlásek unikne smrti, ale těžce zraněného ho "zachrání" otrokáři. Maximus se tak dostane do gladiátorské školy a v aréně jeho sláva den ode dne roste. Nyní přichází do Říma, aby pomstil vraždu ženy a svého syna, aby zabil nového císaře - Commoda. Poznal, že jediná moc, silnější než vládcova, je vůle lidu. Cesta, která vede k naplnění Maximovy pomsty je stát se největším hrdinou celé říše.

Moje mini-recenze: Russell Crowe je v této roli úžasný, mám moc ráda pěkné historické filmy a těch z doby starověkého Říma není moc. Samozřejmě to není dokument, takže se tam najde spousta nepřesností, ale ten příběh je prostě romantický a pěkný, ačkoliv i dost smutný.


Zelená míle


Drama / Mysteriózní / Krimi
Hrají: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, ...

Popis filmu: Na začátku příběhu se potkáme se starým mužem Paulem Edgecombem (Dabbs Greer). Žije v domově s pečovatelskou službou a právě se dojatě dívá na starý film s Fredem Astairem. Snad až příliš dojatě, protože jedna ze sester ho musí zkontrolovat, když slyší všechny ty vzlyky. Paul je tak naměkko, že jí začne vypravovat svůj příběh starý 60 let, který ještě nikomu nevypravoval. Kolem roku 1935 v Louisianě, mladý Paul (teď už Tom Hanks) pracuje jako dozorce ve vězení pro těžké zločince, kteří jsou odsud posíláni na smrt. Paul není jen "zaměstnancem", ale bystrým pozorovatelem, který citlivě vnímá rázovité postavy těžkých zločinců i jejich osudy. Setkává se například s s černým obrem Johnem, který má ruce jako lopaty a je obviněn z vraždy dvou dětí. Nemůže uvěřit, že člověk, který se bojí spát potmě by byl schopen tak hrůzného činu. Je tu také hluboce věřící Arlen, a bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill, ale je tu také ta hrůzostrašná chodba, natřená na zeleno, které všichni říkají "Zelená míle", je to cesta, na konci které čeká smrt, pokud se nestane zázrak.

Moje mini-recenze: Film, na který jsem se do konce zvládla dodívat jen jednou a brečela jsem u toho jako želva. Pokud máte chuť na super-doják s kvalitními hereckými výkony z prostředí vězení, rozhodně doporučuji. Ale pokud jste tak trochu citlivky na nehezké zacházení s mírně "pomalým" vězněm, rozhodně se na to nedívejte :)


Forrest Gump


Drama / Komedie / Romantický
Hrají: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson, Sally Field, Haley Joel Osment, ...

Popis filmu: Hlavním hrdinou je prosťáček Forrest Gump, typický obyčejný muž, který od dětství dělal, co se mu řeklo. Do života si tak odnesl několik ponaučení své pečlivé maminky a osvědčené pravidlo, jež se mu hodí mnohokrát v nejrůznějších situacích: Když se dostaneš do problémů, utíkej. Forrest proutíká školou, jako hráč amerického fotbalu i univerzitou, potom peklem vietnamské války a zoufalstvím nad matčinou smrtí. Vždycky je totiž někdo nebo něco, co po něm skutečně či obrazně "hází kameny". Nakonec však Forrest poznává, že jsou i jiná řešení situací než útěk. Svůj život spojuje s kamarádkou ze školy Jenny, která pro něj zůstane provždycky jedinou láskou, s přítelem z vojny, černochem Bubbou, který dá směr jeho úvahám o lovu krevet a s poručíkem Taylorem, jemuž ve Vietnamu zachrání život. Forrestova životní pouť od 50. do 80. let je koncipovaná jako totálně "bezelstné" vyprávění hrdiny, neschopného obecnějšího hodnocení situace. Forrest jako sportovec i jako válečný hrdina se setkává se slavnými lidmi, které nakonec vždycky někdo zastřelí (J. F. Kennedy, J. Lennon). Také jeho bližní umírají, ale on sám zůstává. Empiricky se dopracovává od impulsivního útěku před životem k úvahám o lidském osudu a o Bohu. Soukromý hrdinův osud zároveň postihuje třicet let poválečných amerických dějin.

Moje mini-recenze: Snad nejslavnější film všech dob, roztomilý a naivní prosťáček v podání skvělého Toma Hankse. Ačkoliv se většinu filmu budete smát komickým situacím, do kterých se Forrest dostává, nakonec vám s největší pravděpodobností zůstane po skončení filmu trochu hořko vzadu v hlavě, protože ačkoliv je to film pozitivní, je poměrně dost hluboký.


Dokonalý trik


Drama / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
Hrají: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, Scarlett Johansson, David Bowie, ...

Popis filmu: Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana (Batman začíná, Memento) uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte.

Moje mini-recenze: Tento film má všechno - vynikající herce v hlavních rolích, zajímavé téma a prostředí kouzelnických vystoupení a silný příběh. Nesmím zapomenout na naprosto úchvatný konec, který nebudu prozrazovat.


Mlčení jehňátek


Thriller / Horor / Krimi / Drama
Hrají: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Ted Levine, Frankie Faison, Kasi Lemmons, Brooke Smith, ...

Popis filmu: Clarice Starlingová, nadaná studentka akademie FBI, je přidělena agentu Crawfordovi vyšetřujícímu případ masového vraha Buffalo Billa, který své oběti stahuje z kůže. Clarice navštíví v baltimorské vězeňské nemocnici bývalého vynikajícího psychiatra Hannibala Lectera, odsouzeného na doživotí za sérii brutálních vražd a kanibalismus, který by o vrahovi mohl něco vědět. Odsouzený psychiatr Clarice zároveň děsí a fascinuje. Když je masovým vrahem unesena dcera senátorky Martinové, nabídne Clarice Lecterovi přijatelnější vězeňské podmínky výměnou za informaci, vedoucí k dopadení Buffalo Billa...

Moje mini-recenze: Dle mého názoru asi nejlepší hororový thriller. Anthony Hopkins děsí právem mnoho lidí až do dnešních dní. Film má spád, je správně tajemný a Hopkins je prostě pan Herec. Myslím, že tam není téměř ani kapka krve a přitom je to mnohem děsivější než spousta nynějších krváků.

A tímto skvělým filmem ukončím svůj výčet nej filmů. Rozhodně bych jich mohla vyjmenovat mnohem více, možná (pokud budete chtít) bych mohla udělat pár dalších seznamů dle žánrů... Uvidíme, vše závisí na vás, čtenářích. Osobně mám moc ráda takovéhle seznamy, jelikož když si chci něco pustit, v drtivé většině si vyhledám tipy na internetu.

Za každým tímto filmem si stojím a rozhodně bych ho bez sebemenších obav doporučila komukoliv, kdo by mě požádal o tip na opravdu dobrý film.

A co vaše oblíbené filmy? :)


2 komentáře :

  1. Hmmm, trochu mi u tebe ve vyctu chybi nejaka komedie, zkus treba nedotknutelny nebo Podfukare ;-) Jinak, Vykoupeni z veznice Shawshank nebo Forrest; to jsou me oblibene klasiky ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ani mě to nenapadlo, asi to bude tím, že málo která komedie se mi opravdu líbí natolik, abych ji zařadila do TOP seznamu :) Jsem asi nějak moc vážná :))

      Vymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)