15. října 2014

Mé nej... seriály

Krásné ráno všem!

Dnes se podíváme na pár mých oblíbených seriálů, které se nebojím s klidným srdcem doporučit komukoliv, kdo by nevěděl, co se svým volným časem :)


Moc ráda se koukám na nové seriály, mám pár oblíbených webů, kde je sleduji online. Rozhodla jsem se představit vám spíše seriály méně známé, nejenom ty "profláknuté". Ty známé jen vypíšu jednoduše do seznamu a ty, které bych vám chtěla více představit, popíšu trochu detailněji.

Mé oblíbené seriály - světově známé

Tyto seriály nepotřebují větší představování, jelikož jsou i u nás známé a oblíbené:

- Červený trpaslík
- Futurama
- Dva a půl chlapa
- Teorie velkého třesku
- Jak jsem poznal vaši matku
- Dexter
- Hra o trůny



     



Mé oblíbené - méně známé

A nyní ty seriály, které u nás ještě nejely nebo nejsou tak známé:

Salem



První seriál stanice WGN America se odehrává v 17. století ve městě Salem, kde právě probíhají nechvalně známé čarodějnické procesy.

Rozhodně nic pro slečinky, je to temné, drsné a strašidelné, prakticky jde o to, jak jedna šikovná čarodějnice hýbe celým městem a má pod palcem i nechvalně známého inkvizitora.

hrají:
Janet Montgomery (Mary Sibley), Stephen Lang (Increase Mather), Iddo Goldberg (Izák Walton), Elise Eberle (Mercy Lewis), Tamzin Merchant (Anne Hale), Ashley Madekwe (Tituba), Xander Berkeley (Soudce Hale), Seth Gabel (Cotton Mather), Shane West (John Alden),


The White Queen



Seriál vás zavede do Anglie, která se nachází v období války růží, děj začíná v roce 1464, kdy dvě větve jednoho rodu, Yorkové a Lancasteři, již devět let vedou násilný konflikt o to, komu po právu patří trůn. Příběh se zaměřuje na tři ženy - Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort a Anne Neville – které v boji o moc mistrně a nenápadně manipulují v zákulisí dějin.

hrají:
Rebecca Ferguson (Elizabeth Woodville), Janet McTeer (Jacquetta Woodville), James Frain (Lord Warwick), Max Irons (Edward IV.), Faye Marsay (Anne Neville), Amanda Hale (Margaret Beaufort),


Vikings



Seriál z tvrdého a tuhého prostředí, z doby Vikingů, kteří byli nemilosrdnými bojovníky.

Děj sleduje život Ragnara Lothbroka, postavu známou z vikingských legend. Seriál je pěkný na pohled, ačkoliv je samozřejmě plný násilí a soubojů, jelikož to k té době neodmyslitelně patřilo. Uvidíte krásné severské scenérie, první mořeplavce i intriky. Dost jsem ocenila, že hlavní představitel, ačkoliv je to kanaďan, mluví s poměrně dost silným severských přízvukem :)

hrají:
Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok), Katheryn Winnick (Lagertha), Clive Standen (Rollo Lothbrok), Gustaf Skarsgård (Floki), Jessalyn Gilsig (Siggy), George Blagden (Athelstan), Nathan O'Toole (mladší Bjorn), Gabriel Byrne (Haraldson)


Spartacus



Příběh nejslavnějšího rebela starověku, který se stal gladiátorem a vzepřel se mocnému Římu v boji za záchranu života a získání svobody pro sebe i své druhy uvržené do otroctví.

Upřímně mám nejraději první sérii a to kvůli protagonistovi Spartaka, který bohužel zemřel na rakovinu, takže od třetí série ho hraje jiný herec. Samozřejmě doporučuji dokoukat sérii celou, jen předem upozorňuji na změnu obsazení :) Rozhodně to ale není typický seriál pro holky, je tam hodně (a to fakt HODNĚ) krve, násilí a sexu. Nevím teda proč se mi to tak líbí, ale líbí :D

hrají:
Manu Bennett (Crixus), Dustin Clare (Gannicus), Lucy Lawless (Lucretia), Nick E Tarabay (Ashur), Peter Mensah (Oenomaus), John Hannah (Batiatus), Dan Feuerriegel (Agron), Cynthia Addai-Robinson (Naevia II), Andy Whitfield (Spartacus I), Liam McIntyre (Spartacus II), Viva Bianca (Ilithyia), Lesley-Ann Brandt (Naevia), Antonio Te Maioha (Barca), Craig Parker (Glaber), Peter Mensah (Doctore), Erin Cummings (Sura)


Penny Dreadful



Scenárista John Logan a režisér Sam Mendes (oba dva se podíleli na bondovce Skyfall) se opět spojí a tentokrát míří do televize. A se svým chystaným hororovým seriálem rovnou do Londýna přelomu 19. a 20. století, kde se nám představí tým výjimečných hrdinů: Drákula, Van Helsing, Dorian Gray, Frankenstein a nejspíš i Jack Rozparovač.

Temný a drsný seriál o nejznámějších hororových postavách, hodně se mi líbilo zpracování a jak jednotlivé postavy spolu fungují, Dorian Gray je správný úchyl, Doktor Frankenstein vytvoří své monstrum, atd... Taky mě pžekvapilo hvězdné obsazení hlavních postav, Eva Green je naprosto skvělá a děsivá :)

hrají:
Eva Green (Vanessa Ives), Josh Hartnett (Ethan Chandler), Timothy Dalton (Sir Malcolm Murray), Danny Sapani (Sembene), Harry Treadaway (Viktor Frankenstein), Reeve Carney (Dorian Gray), Billie Piper (Brona Croft),


Dracula



Příběh odehrávající se v 19.století jenž líčí Draculovu cestu za pomstou. Cestu během níž bude prolita krev jeho nepřátel a během níž se mu podaří najít jeho ztracenou lásku.

Dracula byl natočen už tolikrát, že si řeknete, nic mě nepřekvapí, ale v podání Jonathana Rhys Meyerse je zase trochu jiný. Prostředí průmyslové revoluce zase nabízí zajímavé prostředí příběhu.

hrají:
Jonathan Rhys Meyers (Dracula | Alexander Grayson | Vlad Tepes), Oliver Jackson-Cohen (Jonathan Harker), Jessica De Gouw (Mina Murray | Ilona), Thomas Kretschmann (Abraham Van Helsing), Katie McGrath (Lucy Westenra), Nonso Anozie (R.M. Renfield), Victoria Smurfit (Lady Jayne Wetherby), Ben Miles (Mr. Browning), Robert Bathurst (Lord Thomas Davenport)


The Musketeers



Legendární román Alexandra Dumase se dočká svého dalšího převedení do televizního formátu. V deseti epizodách seriálu BBC zasazeného do 17. století znovu ožijí D'Artagnan (Luke Pasqualino - The Borgias), Athos (Tom Burke - The Hour), Aramis (Santiago Cabrera - Heroes, Dexter) a Portos (Howard Charles). V roli kardinála Richelieu uvidíme Petera Capaldiho (Doctor Who) a v roli Milady de Winter se objeví Maimie McCoy (Personal Affairs). Seriál vzniká pod taktovkou Adriana Hodgese (Survivors, Primeval).

Poměrně pěkný historický seriál, herci jsou sympatičtí, výprava krásná, není tam příliš násilí, doporučila bych i pro ženské :)

hrají:
Santiago Cabrera (Aramis), Ryan Gage (Král Ludvík XIII.), Peter Capaldi (Kardinál Richelieu), Hugo Speer (Kapitán Treville), Maimie McCoy (Milady), Tamla Kari (Constance), Howard Charles (Porthos), Luke Pasqualino (D’Artagnan), Tom Burke (Athos), Alexandra Dowling (Královna Anna)


The Knick



Před sto lety stála medicína na prahu rozvoje. Jak se s nemocnými vypořádávali tehdejší doktoři a chirurgové? Bez antibiotik a s vysokou úmrtností? Seriál The Knick představuje lékaře z newoyrské nemocnice Knickerbocker, kteří se na přelomu 19. a 20. století snaží zachraňovat život. V hlavní roli s Clivem Owenem.

Úplně čerstvý seriál, kde se můžete naučit něco o původu některých chirurgických zákroků dneška. Navíc je v seriálu vidět poměrně silný rasismus vůči černochům, čímž byla Amerika té doby známá. Rozhodně je to zajímavý seriál, pokud se nebojíte scén z operačního sálu :)

hrají: 
Clive Owen, Eve Hewson, Andre Holland, Eric Johnson, Juliet Rylance, Chris Sullivan, Cara Seymour, Zuzanna Szadkowski, Lucas Papaelias, Suzanne Savoy, Ylfa Edelstein, Danny Hoch, Michael Angarano, Matt Frewer, Tom Lipinski, Melissa Errico, Jennifer Ferrin, Rachel Korine, Booch O'Connell, Erin Wilhelmi, Mary Birdsong, a další.


Gotham



Seriál Gotham je založen na čtyřdílné komiksové minisérii v hlavní roli s komisařem Jamesem Gordonem. Příběh vypráví osudy Jamese Gordona, Bruce Waynea a všech ostatních důležitých postav z Batmanova světa a odhaluje, proč se Gotham stal městem, kde musí zasahovat samozvaný strážce.

Nejčerstvější seriál, který sleduji, zatím má jen 4 díly. Pokud jste fanda Batmana a zajímá vás, jak to vypadalo ve městě předtím, než tento hrdina nastoupil, rozhodně je to seriál pro vás. Seriál je plný zajímavých postav, momentálně můj nejoblíbenější je Tučňák, známý Batmanův nepřítel, v seriálu zatím stále jen Oswald. Herec, který ho hraje, je správně úlisný :)

hrají:
Ben McKenzie (James Gordon), Andrew Stewart Jones (Crispus Allen), Victoria Cartagena (Renee Montoya), Cory Michael Smith (Edward Nygma), Zabryna Guevara (Sarah Essen), Camren Bicondova (Selina Kyle), Erin Richards (Barbara Kean), Robin Taylor (Oswald Cobblepot), Sean Pertwee (Alfred Pennyworth), Jada Pinkett Smith (Fish Mooney), David Mazouz (Bruce Wayne), Donal Logue (Harvey Bullock), John Doman (Carmine Falcone)


Da Vinci's Demons

Da Vinci's Demons (2013– )

Ve světě, kde jsou myšlení a víra kontrolovány, jeden muž bojuje, aby vědění osvobodil. Nový seriál Davida S. Goyera, scenáristy filmu Temný rytíř a tvůrce seriálu FlashForward.

Seriál sleduje příběh mladého da Vinciho, jeho geniální mysl hraničící s šílenstvím. Je zajímavé sledovat všechny ty technologické vynálezy i denní život a dobrodružství mladého vynálezce. Výprava je úžasná, zápletka zajímavá a také jsou v seriálu zajímavé efekty zobrazující mysl da Vinciho. Prostě stojí za to se na to kouknout.

hrají:
Tom Riley (Leonardo da Vinci), David Schofield (Piero da Vinci), Ian Pirie (Nazzareno Dragonetti), Elliot Levey (Franceschino de' Pazzi), Vincent Riotta (Federico da Montefeltro), Allan Corduner (Andrea del Verrocchio), Alexander Siddig (Aslan Al-Rahim), Tom Bateman (Giuliano de' Medici), Hera Hilmar (Vanessa Moschella), Eros Vlahos (Niccolò Machiavelli), Laura Haddock (Lucrezia Donati), Blake Ritson (Girolamo Riario), Elliot Cowan (Lorenzo I. de' Medici), James Faulkner (Sixtus IV.), Lara Pulver (Clarice Orsini)


The Borgias (Americká verze)



Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý…

Neúmyslně jsem sledovala americkou verzi tohoto seriálu a poté zjistila, že se točila i tuším italská verze, ta se mi osobně moc nelíbila, obsazení nebylo moc zajímavé. Zde v hlavní roli úžasný Jeremy Irons. Historický seriál z prostředí nejvyšších církevních hodnostářů a sledující vzestup rodiny Borgiů.

hrají:
Jeremy Irons (Rodrigo Borgia), Peter Sullivan (Ascanio Sforza), Julian Bleach (Niccolò Machiavelli), Gina McKee (Caterina Sforza), Lotte Verbeek (Giulia Farnese), Sean Harris (Micheletto), Joanne Whalley (Vanozza Cattaneo), Colm Feore (Giuliano Della Rovere), Holliday Grainger (Lucrezia Borgia), François Arnaud (Cesare Borgia), Ivan Kaye (Ludovico Sforza), David Oakes (Juan Borgia), Sebastian De Souza (Alfonso d'Aragona), Thure Lindhardt (Rufio)


Black Sails



Pirátské dobrodružství Kapitána Flinta, který byl nejobávanějším pirátem své doby, a Johna Silvera, který ukradl mapu ke španělskému pokladu. Oba dva chtějí tento poklad získat, čímž se dostávají do křížku.

Seriál pro všechny, kteří mají rádi piráty a Karibik :) Já k takovým zrovna nepatřím, ale byla jsem příjemně překvapena příběhem i obsazením, takže mohu doporučit ;)

hrají:
Toby Stephens (James Flint), Mark Ryan (Hal Gates), Clara Paget (Anne Bonny), Toby Schmitz (Jack Rackham), Zach McGowan (Charles Vane), Tom Hopper (Billy Bones), Jessica Parker Kennedy (Max), Luke Arnold (John Silver), Hannah New (Eleanor Guthrie), Hakeem Kae-Kazim (Scott)


American horror story



To pravé pro milovníky hororu. Každá série má svůj vlastní příběh a své vlastní postavy. První je o strašidelném domě plném duchů, druhá o léčebně, kde jsme svědky zvrácených praktik a pokusů na lidech. Třetí řada nás zavede do světa čarodějnic. Čtvrtá poté mezi "příšery" a různé lidské neobvyklosti.

Tento seriál já osobně považuji za nejlepší hororový seriál všech dob. První série u mé stále vede jako nejlepší, nemůžu moc prozradit, protože pak bych vám to celé zkazila, ale pokud máte rádi horor spíše tajemný a atmosferický, je to pro vás. Sem tam se objeví i klasické krvavé scény, čím pozdější série, tím více krve, jak jsem tak zjistila, ale stále stojí za to se na seriál kouknout, v zahraničí je to ikona. Moc se mi líbí i nápad na obsazení stále stejných herců v naprosto odlišných, nijak spolu nesouvisejících příbězích, dodává to seriálu odlišnost.
Momentálně v Americe jede 4. řada, která začala opravdu nedávno, 9. 10. a zatím vypadá moc zajímavě, prostředí je cirkus či vystoupení domu zrůd, různých znetvořených a "postižených" osob, které byly lákadlem takovýchto vystoupeních někdy v polovině 20. století. Seriál obsadil do těchto rolí i neherce, kteří trpí právě těmito odlišnostmi, např. nejmenší ženu na světě a jiné.

hrají (jména postav jsou z 4. série):
Jessica Lange (Elsa Mars), Jamie Brewer (Nan), Jessica Lange (Fiona Goode), Denis O'Hare (Spalding), Sarah Paulson (Bette a Dot Tattler), Kathy Bates (Ethel Darling), Finn Wittrock (Dandy Mott)


A to byly všechny seriály, o které jsem se s vámi chtěla podělit. Jak se tak na to koukám, kromě pár výjimek jsem hrozně úchylná, koukám na samé drsné, temné nebo historické seriály, žádné Upíří deníky, Ulice nebo jim podobné, snad se najde někdo, koho takové seriály zaujmou :)))


2 komentáře :

  1. Wow, super přehled a bezvadné tipy. Hledám, hledám a skoro všude se to hemží seriály notoricky známými, je to pořád dokola. A tvůj přehled je to nejlepší, co jsem dnes našel, dík moc!

    OdpovědětVymazat
  2. Já si teď oblíbila Orange Is The New Black, kdyby někoho zajímalo, můžete kouknout :) Orange Is The New Black

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)