15. února 2015

DIY Zástěrka pro děti

Krásné ráno!

Dnes jsem si připravila návod na praktickou zástěrku pro děti. Bude se to tedy hodit více maminkám nebo babičkám, nicméně si myslím, že by to mohl být i pěkný dárek pro dítě vaší kamarádky nebo příbuzné, takže ho využijí i bezdětné čtenářky a čtenáři :)

Střih a fotky zástěrky jsem našla na Pinterest.com, nicméně jsem si střih přemalovala od ruky sama, takže to není nic těžkého, zvládnete to také ;) Nejsem moc dobrá švadlenka, takže je na zástěrkách znát, že by to chtělo ještě hodně práce, aby byly perfektní, předem se tedy omlouvám všem švadlenám a krejčovým, asi se vám bude u tohoto návodu otvírat kudla v kapse :)



Co budete potřebovat:

- libovolnou látku
- křídu
- nůžky
- špendlíky
- střih
- šikmý proužek nebo kousek jednobarevné látky na okraje a šňůrky zástěrky



KROK 1
Látku přehněte na poloviny lícovou stranou nahoru (normálně se to dělá naruby) a obkreslete střih. Jelikož se nebude látka obracet, nemusíte si nechávat žádné cm navíc jako u klasického šití.



KROK 2
Našpendlete si obě látky k sobě, aby vám při šití nejezdily. Poté látky k sobě přišijte klasickým rovným stehem (můžete klidně i v ruce, nemusíte používat šicí stroj).




KROK 3
Jakmile máte zástěrku sešitou, můžete se věnovat obrubě - pokud si chcete práci ulehčit, doporučuji si koupit jakýkoliv šikmý proužek nebo jinou stužku, kterou pak celou zástěrku olemujete. Pokud nemáte stužku, můžete si ji udělat z pruhu bavlněné látky. Pruhy vytvoříte jednoduše sešitím tunýlků, které otočíte a přežehlíte, abyste měli dlouhé proužky nachystané na našpendlení a přišití k zástěrce.




KROK 4
Začněte přišpendlovat (nebo přistehovat) šňůrku kolem zástěrky. Nezapomeňte také na ouška, kterými protáhne dítě ručičky a šňůrky na zavázání za krkem. Jakmile jste spokojeni s našpendlením, můžete šňůrku přišít.



A máte hotovo, zástěrky mají tu výhodu, že chrání nejen oblast pod krkem, jako klasický bryndák, ale také oblast klínu a celého těla, takže se hodí pro starší děti, které začínají zkoušet jíst samy a jídlo se tak dostane všude. Zástěrky jsou oboustranné, můžete klidně jednu stranu udělat z jiné látky nebo ručníku, aby zástěrka dobře sála i tekutiny, fantazii se meze nekladou.




A tady foto spokojené zákaznice :) Trošku jí to nesedí na ramínkách, bylo by třeba poupravit střih, ale do toho doroste, na první pokus je to dle mého názoru dobré a hlavně - funguje to dobře :)




Zde ještě foto zezadu, abyste viděli, jak se to zavazuje a drží.


Já jsem si ještě udělala zástěrku druhou z jiné látky a olemovala ji červenou bavlnou :)


Snad se vám tento foto-návod líbil, dejte mi vědět, zda jste zástěrku zkoušeli a jak to dopadlo ;)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)