17. června 2015

Back To Basics část 2. - Typy pleti

Krásné ráno!

Dnes je opět středa a tak jsem tu zpět s novým projektem nazvaným Back to Basics nebo-li Zpět k základům. Minulý týden jsme zjistili tvar našeho obličeje, dnes se podíváme na typ pleti. Správné určení typu obličeje je nesmírně důležité pro pozdější používání pečující i dekorativní kosmetiky. Podíváme se spolu na jednotlivé typy pleti. Zjistit se dá jednoduše sebekritickým pohledem do zrcadla - koukněte do zrcadla nenamalovaná, bez použití jakékoliv kosmetiky. Přitisknutím kapesníčku na jednotlivé části obličeje můžete zjistit, zda máte obličej mastný, ačkoliv často je to znát i pouhým pohledem, vzhledem k tomu, že mastná pleť je lesklá.



Typy pleti


Normální
jemná, stejnoměrná textura pleti s malými póry
tváře jsou nejsušší oblastí, ale ne vyloženě suché
v tzv. T zóně (čelo, nos a brada) se mohou objevit větší póry a lesklá pleť
obsah vody a přirozených olejů v této pleti je optimální


péče:
Normální pleť potřebuje péči čištěním pěnovým odličovačem, dvakrát týdně peeling, hydrataci lehkými krémy a používání opalovacího krému, k udržení zdravého vzhledu. Dieta bohatá na vitamíny A, C a E pomáhá udržovat pleť jemnou a hebkou. Dostatek přísunu tekutin zabrání vysoušení pleti.


Suchá / velmi suchá 
Po umytí je pleť napnutá
Může vypadat suchá nebo šupinkatá
Na dotek je hrubí a nestejnoměrná; dehydrovaná
Může být citlivá
Póry jsou malé – téměř neviditelné
První malé vrásky se objevují dříve než u ostatních typů pleti


péče: 
Suchá pleť vyžaduje speciální péči. Životní styl s dostatečným přísunem tekutin a zdravých potravin obsahujících vysoký podíl vody jako je ovoce a zelenina a minimálně 8 sklenic vody denně dodá pleti dostatečnou hydrataci, kterou tak potřebuje. Kofein a alkohol pleť vysušuje, takže se doporučuje max. 2 skleničky denně. Používáním hutnějších odličovačů, omezení vystavování slunečních paprskům a používáním vysoce hydratačních krémů můžete pomoci udržovat dostatečnou hladinu přírodních olejů obsažených v pleti. Vrstvení několika druhů hydratačních výrobků může s pletí udělat zázraky. Začněte s lehkým hydratačním pleťovým olejem, poté vrstva hutnějšího krému na noc. Noční krémy s obsahem AHA pomáhá odstranit suchou, mrtvou vrstvu pokožky, zatímco hydratují pokožku novou. Topení a klimatizace vytváří suché klima. Tomu můžete zabránit používáním zvlhčovačů vzduchu.


Mastná
Pleť je lesklá, zvláště v oblasti T zóny
Může mít velké, viditelné póry
Často se tvoří akné
Jemné vrásky se dělají později


péče:
Zdravým životním stylem, stravou a pravidelnou péčí o pleť je základem prevence akné a zvýšené tvorbě přírodních olejů. Odličujte pleť minimálně 2x denně, tím zabráníte usazování nečistot ve zvětšených pórech. Používejte kosmetiku bez obsahu alkoholu, abyste odstranili přebytečný olej. Hydratační krémy bez obsahu oleje pomáhá ochránit pleť před vysušením. Asi to zní podivně, ale mastná pleť potřebuje dostatek hydratace stejně jako každý jiný typ pleti. Rozhodně se nesnažte ji drhnout a snažit se odstranit mastnotu, protože čím více budete pleť trápit, tím víc bude produkovat olej a bude ještě mastnější.


Kombinovaná
Mastná v oblasti T zóny
Suché tváře nebo lokální dehydratace
Větší póry na čele, nose a bradě

péče:
Péče o tento typ pleti spočívá v pravidelném odličování, tonizování a hydrataci mastnějších částí a použití jemnějším odličovači pro suché oblasti. Hydratační kosmetika s obsahem AHA je pro tento typ pleti velmi prospěšná.



Citlivá pleť
Citlivá pleť může být suchá i mastná
Velmi lehce se podráždí kosmetikou, hydratačními krémy a odličovači
Citlivá a začervenalá
Svědivá nebo může mít skvrny


péče:
Citlivá pleť vyžaduje jemné, neparfémované odličovací produkty. Používejte tonery bez obsahu alkoholu určené pro citlivou pleť. Také doporučuji používat kosmetiku a odličovače pro citlivou pleť.

Poznámka: Samozřejmě se může znovu stát (jako u typu obličeje), že vaše pleť je kombinací několika druhů. Pleť se může měnit i během menstruačního cyklu – často před menstruací ženy mají s pletí větší problémy a objevují se pupínky. Péče o pleť na její stav má opravdu velký vliv, pokud se o ni nebudete starat nebo naopak to s péčí přeženete (používání moc drsného peelingu nebo nevhodného typu odličovače), vaše pleť na to může reagovat. V neposlední řadě na stav pleti má vliv zdravotní stav – začervenání, velmi suchá pleť nebo šupinky na pleti, to vše může značit i nemoc. 



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)