15. července 2015

Back To Basics - část 6: Rty

Krásné ráno!

Je tu další část Back To Basics. Dnes se zaměříme na rty. Stejně jako všechno ostatní na našem obličeji i rty můžeme mít v nekonečných barevných a tvarových variacích. Nicméně pro každou ženu je důležité, pokud chce používat správné a jí sedící odstíny rtěnek, aby dokázala identifikovat svůj barevný typ pleti a přirozený odstín rtů. Proto se dnes na toto zaměříme a zkusíme si to spolu zjistit.
Za prvé doporučuji zjišťovat odstín pleti a rtů při přirozeném světle. Jakékoliv umělé osvětlení totiž výsledek zkresluje. Koukněte se do zrcadla a zkuste za pomocí obrázku níže identifikovat přibližný odstín vašich rtů. Jsou spíše tmavší, nebo nevýrazné? Také pomůže identifikování typu pleti – zda jste studený či teplý typ, podle toho pak zjistíte, že vám více vyhovují rtěnky s teplým podtónem nebo studeným.



TYPY PLETI A JAK JE ZJISTIT:

- Můžete zkusit na polovinu rtů nanést neonově růžovou rtěnku a na druhou polovinu oranžovou – pokud vám sedí více růžová, jste studený typ, pokud oranžová, jste teplý
- Podívejte se na svoje zápěstí a žíly prosvítající pod kůží – pokud jsou modré nebo fialové, jste studený typ, pokud se jeví spíše žluté nebo zelené, jste teplý typ
- Pokud máte modré nebo šedé oči, jste pravděpodobně studený typ, pokud jsou oříškové, zelené nebo hnědé, jste teplý typ
- Opalujete-li se dobře dohněda, jste teplý typ, v případě opalování spíše dočervena jste studený typ

Další přehled vhodných odstínů rtěnek pro různé druhy rtů. Máte rty nevýrazné, střední, tmavé nebo dvojbarevné? Zde v tabulce se můžete kouknout, jaké odstíny by vám měly sedět.

Studený typ:
– vaše pleť má růžový podtón
– vaše oči mají většinou modrou barvu anebo mají modravý podtón a nejvíce se rozzáří při očním make-upu v tmavomodrých, tmavozelených, šedých, stříbrných a béžových odstínech
– žíly viditelné na zápěstí jsou modré
– sluší vám jasné barvy, mezi jinými také s modrými odstíny, a také černá barva – vypadáte lépe ve stříbrných špercích než ve zlatých
– vaše pokožka při opalování nejdříve zčervená, a pokud jste tmavší studený typ, potom se vaše pokožka opálí spíše do bronzova než do zlatova.

Teplý typ:
– vaše pleť má zlatavý, žlutavý anebo meruňkový podtón
– vaše oči mají většinou oříškovou, zelenou nebo hnědou barvu anebo mají zlatavé podtóny a nelépe vyniknou při očním make-upu ve žlutavých, hnědavých a bronzových až rezavých odstínech.
– žíly na zápěstí na denním světle mají odstín spíše do zelena než do modra
– sluší vám spíše zemité, přírodní barvy anebo žluté odstíny 
– vypadáte nejlépe ve zlatých špercích
– snadno se opalujete do hněda.




TVARY RTŮ:

- Jako je tomu u tvaru očí a obličeje, každý jsme originál a klidně můžete mít kombinaci hned několika typů tvarů rtů, nebojte se, je to úplně normální a v pořádku. Na obrázku níže můžete vidět všechny základní tvary rtů a u toho i nakreslené linie, jak za pomocí konturovací tužky na rty svůj tvar poupravit do požadovaného tvaru oválných plnějších rtů, které se považují za „perfektní tvar“ :) Ale jak jsem psala, všechny tvary rtů mají něco do sebe a jsou krásné, nemusíte se každý den stresovat u líčení jen proto, že se budete snažit všemožně svůj přirozený tvar změnit.


- Tenký spodní ret – spodní ret je o něco tenčí, než horní. Pokud chcete dosáhnout vyváženého vzhledu, veďte linku z vnější strany přirozené linie spodního rtu a tím ho tak opticky zvětšíte.

- Oválné rty – tento tvar se považuje za dokonalý, takže pokud máte tento svatý Grál, nemusíte s nimi nic moc dělat :)

- Tenký horní ret – stejná situace jako u tenkého spodního rtu. Linku tužkou veďte po vnější straně přirozené linie rtu. Také pomáhá nanést nad střed horního rtu malinko světlého stínu na oči nebo rozjasňovače.

- Dolů spadlé koutky – abyste nevypadala pořád smutná nebo naštvaná, linku tužkou veďte lehce za přirozenou linií rtů a koutky nasměřujte směrem nahoru. Tato korekce vyžaduje trochu šikovnosti, abyste nedopadla jako klaun, takže to chce trénovat a nepřehánět to.

- Úzké rty – pokud máte oba rty tenké, mohou vypadat nevýrazně hlavně v tmavých barvách rtěnky. Doporučuje se tedy orámovat je po vnější straně přirozené linie a tím je opticky zvětšit. Opět také pomůže rozjasňovač nad střed horního rtu.

- Plné rty – i majitelky krásných plných rtů mohou být nespokojené, pokud je tomu tak i u vás, veďte linku po vnitřní straně linie rtů a tím si rty trošku opticky zmenšíte. Také byste to neměly přehánět s leskem na rty, který rty zvýrazní a zvětší.

- Malé rty – postupujte stejně jako u úzkých rtů, jen linku ještě trochu protáhněte i v koutcích, aby rty působily větší. Také lesk na rty vám může pomoci.

- Ostré hrany rtů – osobně se mi tento tvar moc líbí nezměněn, ale pokud chcete rtům dodat trochu kulatosti, linky veďte lehce zaobleně.

- Nepravidelné rty – v tomto případě doporučuji si s tužkou vyhrát, abyste si vytvořily symetrické rty.



Takže typ pleti, tón a tvar rtů jsme si zjistili, teď si napíšeme něco o nanášení rtěnek a pár tipů, čemu se vyhnout:

- Na rty nenanášejte podkladový krém nebo korektor před použitím rtěnky. Rtěnka vám pak na rtech nebude pořádně držet a rty se vám vysuší.

- Pro prodloužení výdrže rtěnky se doporučuje nanášet ji štětečkem, poté rty obtisknout do kapesníčku, přepudrovat a opět nanést další vrstvu rtěnky.

- Abyste se vyhnuly obtisknuté červené rtěnce na zubech, doporučuje se po nalíčení rtů vložit do pusy prst, rty ho obejmout (uděláte takové „O“) a prst vytáhnout. Kolem dokola vám zůstane kroužek rtěnky, která by se mohla obtisknout na zuby.

- Při líčení rtů nezapomínejte na konturovací tužky, které jsou důležité obzvlášť u tmavších odstínů. Udrží totiž pěkně tvar nalíčených rtů, prodlouží výdrž rtěnky a nemusíte se bát, že by se vám během dne rtěnka rozmazala mimo vyhraničené místo.

- Nikdy nepoužívejte odlišný odstín rtěnky a konturovací tužky, vypadá to lacině.

- Pokud máte od přírody vrásčité rty, vyvarujte se leskům na rty.

- Máte-li ráda opravdu precizně nalíčené srdíčko rtů (myslím tím V ve středu horního rtu), můžete zkusit tento tip: Před samotným orámováním celých rtů tužkou vytvořte uprostřed horního rtu X, z horních konců nožiček pak pokračujte orámováním horního rtu a spodní část X se schová pod rtěnkou. Vytvoříte tak super výrazné V.

- S lesky na rty to nepřehánějte, stačí nanést lesk jen na střed rtů, dodá tak potřebný efekt větších a plnějších rtů.

- Nenoste odstín rtěnek, který je světlejší, než je přirozená barva vašich rtů, budete vypadat nemocně.

- Pokud chcete, aby vám rtěnka nebo barva na rtech déle vydržela, v zimě používejte lesky a v létě tónované rtěnky v tužkách – kvůli přirozenému vysoušení v zimě se lesk udrží lépe a v létě se rtěnky v tužkách neroztékají.

- Jelikož většinou si líčíme rty jako poslední, je dobré hned na začátku líčení na rty nanést balzám nebo vazelínu, během líčení se tak do rtů dostane potřebná vlhkost a rtěnka bude vypadat ještě lépe.

- Rtěnky testujte v obchodech ne na hřbetu ruky, ale na konci prstu – barva kůže i textura je mnohem bližší rtům než hřbet ruky.


To je snad vše o rtěnkách a jejich odstínech, pokud máte nějaké další dotazy k tématu, určitě napište do komentářů, pokusíme se na to spolu přijít :)



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)