26. srpna 2015

Manufaktura: Vinný šampon a meruňkový sprchový olej

Krásné ráno!

Dnes jsem si pro vás připravila recenzi o produktech české firmy, od které jsem si ještě předtím nikdy nic nekoupila. A to ne z toho důvodu, že bych nechtěla, právě naopak, ale protože jsem se nikdy nedostala na jejich e-shop nebo do kamenných obchodů. Navíc jsem se předtím moc nezajímala o to, z čeho se kosmetika, kterou používám, vyrábí. Nicméně jsme byli s rodinou v Jihlavě v zoo a po cestě zpět jsme se stavili v jejich nákupním centru, kde kamenný obchod Manufaktura má. A tak jsem neodolala a něco si přinesla :) 



Nejdříve něco maličko o firmě - Manufaktura je čistě česká firma založená v roce 1991 v Praze a od té doby tam stále sídlí a vyrábí čistě přírodní kosmetiku netestovanou na zvířatech a obsahující složky z tuzemských produktů a plodů. Produkty mají rozdělené do jednotlivých sérií podle toho, z čeho se vyrobily, např. série z piva, vína, meruněk, s obsahem vřídelní soli atd... Výběr je velký, hlavně tedy co se tělové a lázeňské kosmetiky týče. Na webu mají i pár pleťových krémů, ale zatím převládají výrobky určené do koupelí a sprchy. Jako první česká firma také mají certifikát HCS, což je jediný celosvětově platný certifikát udělovaný kosmetickým společnostem, jejichž výrobky (včetně jednotlivých složek) nejsou testovány na zvířatech. Všechny informace včetně detailů můžete najít na jejich webových stránkách manufaktura.cz.

Ráda bych se podělila o svoji první zkušenost s Manufakturou. Kamenný obchůdek je takový maličký, ale hrozně pěkně a vkusně zařízený, všechny výrobky jsou pěkně na viditelném místě rozdělené podle sérií. Jelikož jsem tam byla poprvé, trochu jsem pátrala mezi výrobky, ale velmi ochotná a příjemná slečna prodavačka mě zasvětila a pomohla mi vybrat výrobek přímo pro mě. Spolu jsme vybraly vinný šampon na normální vlasy a ještě u pokladny jsem si vzala sprchový a koupelový olej z meruněk. Výrobky jsou sice o něco dražší, než klasická kosmetika z drogerie, ale řekla bych, že ne o tolik, aby vás to odradilo. Nákup navíc dostanete v krásné papírové tašce, takže žádné nehezké igelitky.



A nyní k oběma výrobkům. S recenzí jsem čekala, až budu mít možnost oba pořádně vyzkoušet, takže to nebude jen vychvalování obalu a vůně :)


Za prvé bych se chtěla věnovat balení. Upřímně jsem byla velmi překvapena, jak precizně a elegantně vše vypadá, vůbec bych neřekla, že se jedná o českou firmu. Ne že bych tedy měla něco proti českým firmám, ale co jsem si tak všimla, v designu obalů ještě trošičku zaostáváme :) Nicméně Manufaktura má obaly opravdu skvostné, je to tedy plast, ale nálepky jsou krásně tvarované, grafické prvky jsou elegantní a zvolený font písma se podle mě velmi hodí k celkovému ladění celé firmy. Takovým krásným detailem, který mě potěšil, jsou i roztomilé mašličky kolem víčka každého výrobku :)




Na druhé straně obalu je sepsáno vše důležité od použití po výčet jednotlivých surovin, ze kterých je kosmetika vyrobená. Nechybí také výše zmíněné logo skákajícího králíčka, jakožto maskota HCS certifikátu.





Co se týče produktů - vinný šampon má velmi jemnou vůni trošku připomínající víno, rozhodně to není jako když si přičichnete k vínu, ale alespoň z toho není cítit chemická parfemace. Dávkování je jednoduché, jelikož jen zmáčknete nahoře víčko a můžete aplikovat. Šampon nepění tak, jako klasické drogeristické šampony, ale to už jsem se naučila od jiných přírodních šamponů, že to značí právě absenci chemických složek, které pěnu uměle tvoří. Samozřejmě vlasy umyje stejně dobře a zanechává je vláčné. Dokonce i bez použití kondicionéru jsou vlasy hebké (samozřejmě ne tak jako při použití silikonových šamponů) a vydrží bez problémů nemastit se i 4 dny. 


Meruňkový sprchový a koupelový olej mě malinko zklamal. Ne svojí vůní ani konzistencí, protože je to opravdu olej s velmi výraznou vůní meruněk, opět žádný chemický "ocásek". Aplikace ve sprše je velmi jednoduchá, prostě na vlhkou pokožku olej vmasírujete a tím vytvoříte trochu pěnu. Zase se nedivte, nebude to pěna jako z Radoxu a podobných sprchových gelů. A proč mě olej trochu zklamal? Myslela jsem si, že když se budu ve sprše umývat olejem, bude moje pleť o poznání hebčí a hydratovaná. Což sice je, ale čekala jsem, že ten rozdíl bude větší. Také vůně moc dlouho na pokožce nezůstane, což je škoda, protože je to opravdu skvělá vůně a vydržela bych ten olej celý den čichat jak nějaký feťák :)))



Suma sumárum - Manufaktura mě nadchla svým přístupem, výrobky i balením. Také je to česká firma a já ráda podporuji tuzemské podnikatele, ať už firmy nebo zemědělce. Navíc mají e-shop, což je velká výhoda, přece jenom těch kamenných obchodů zas tolik nemají. Za sebe mohu rozhodně doporučit koupit si nějaký jejich výrobek a zkusit to na vlastní kůži. Já si od nich budu určitě kupovat vlasovou kosmetiku, protože jsem přestala používat tu s obsahem silikonů a to tato kosmetika splňuje - a navíc má krásné vůně ;)



Máte zkušenost s touto firmou? A nebo znáte nějakou podobnou?


1 komentář :

  1. Manufakturu znám a myslím, že jsem od ní někdy i něco doma měla a byla jsem s výrobky spokojená :) Vinný šampon by mi asi moc nevyhovoval, hlavně kvůli té vůni, meruňkový sprchový gel vypadá ale dobře, jen by mi na něm asi trochu vadilo, že vůně na kůži dlouho nezůstane. Obecně mi ale u přírodní kosmetiky vadí, že nepění tak, jako ta klasická. A z eshopů, které mají v nabídce přírodní kosmetiku znám například tento.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)