17. ledna 2016

Jak vybrat šaty pro plus size postavu

Krásné nedělní ráno!

Jelikož se začátkem roku začíná plesová sezóna a všude je plno pozvánek na plesy, napadlo mě udělat článek s pár radami pro všechny z nás, které nemají modelkovské míry a rády by na letošním plese zazářily. Ono vůbec obecně je článků a rad pro silnější ženy a dívky podle mého názoru méně a tak vždycky, když vidím nějaké fotky z akcí na sociálních sítích, najdu minimálně 3 silnější holky, které si zbytečně špatně zvolenými šaty přidaly 10 kilo navíc. Na druhou stranu moc dobře chápu, že výběr v místních půjčovnách je tragický a každá, která má jen trochu větší prsa nebo břicho, nemá skoro šanci vybrat něco pěkného. Ale v dnešní době je velmi jednoduché objednat si cokoliv ze zahraničních e-shopů, kde je výběr pro silnější postavy nesrovnatelně bohatší. Doporučuji pro sáhnout právě tam a vybrat ty své krásné šatky na ples a zazářit.



Nejsem žádný odborník na módu, ale snažím se učit se ze zahraničních blogů nebo klasicky metodou pokus-omyl a s vámi se podělit o tipy, které vám v rozhodování a výběru velmi pomohou (alespoň v to doufám :)).

Začala bych několika obecnými radami, které jste již 100% alespoň jednou četly či slyšely:

OBECNÉ TIPY:

1) Kvalitní podprsenka a tvarující prádlo


O tom nelze diskutovat. Bohužel podle studií se ukazuje, že cca 80% žen nosí špatně zvolené spodní prádlo a zvlášť podprsenky. Ale přitom správně zvolená velikost a střih vám dodá potřebné sebevědomí a tvar, který pod šaty bude hned vidět. V dnešní době není žádný problém zajít do obchodu zaměřeného na spodní prádlo a nechat se změřit a poradit si od kvalifikované prodavačky.
A co se tvarujícího prádla týče, ano není moc hezké na pohled, ale dokáže divy - nejde o to nacpat se do střívka a vypadat jako klobása, která se nemůže posadit, aby to někde neprdlo, ale ukočírovat ty jednotlivé nerovnosti postavy. Zamezíte tak výrazných a nehezkých "muffin topů", kdy slečna/paní v přiléhavých šatech má cca dvoje až troje prsa i boky ;) Tvarující prádlo vám siluetu vyrovná.

2) Ani ne moc úzké, ani moc volné střihy

 

- Spousta žen/dívek, jakmile není s něčím na své postavě spokojená, se rozhodne to navždy pohřbít pod spoustu velkého oblečení. Co si ale neuvědomuje je fakt, že tím přidává ještě další kila navíc a vypadá jako neforemná krabice bez špetky ženskosti. Nebojte se tvarů těla, buďte na ně hrdá. Na druhou stranu samozřejmě je tu ta druhá polovina nadpisu, nepřežeňte to, necpěte se za každou cenu do šatů o jednu velikost menší jen proto, že jsou ve slevě a vy "určitě do plesu shodíte těch 5 kilo navíc". Vyberte si šaty odpovídající vaší velikosti a vyhnete se nepohodlí a hlavně těch muffinových výstupků všude od prs až po zadek.

3) Ukázat trochu dekoltu



- Většina dívek/žen s větší konfekční velikostí má také větší poprsí. Což je dobře, protože to tak dodává její ženskost a můžou je využít pro odvedení pozornosti od pasu či boků. Ale nepřehánějte to, výstřih až na pupík, který ukazuje až příliš kůže, je nevhodný a většina z ostatních návštěvníků plesu si bude myslet, že jste malý buldozer. Výstřih by měl být tak akorát, abyste ukázala trochu pěkně vytvarovaného dekoltu (díky dobře padnoucí podprsence ;)), který každý muž rád ocení, ale byla stále za dámu. Navíc výstřih dokáže pěkně opticky zeštíhlit krk.

4) Pásky jsou velkými pomocníky


- To platí nejen v případě výběru šatů. Ačkoliv se vám to možná zdá divné, proč ještě přidávat pásek k už tak výraznému pasu, takový pásek dokáže s postavou divy. Celkově siluetu opticky naruší a vytvoří bod, který vás opět dotvaruje do tvaru přesýpacích hodin.

5) Sukně a šaty s délkou těsně nad nebo pod kolena


 - Tip je vybrat délku takovou, aby šaty/sukně končily těsně nad místem, kde jsou vaše nohy užší. Drtivá většina žen má silnější hlavně stehna, lýtka jsou v porovnání s nimi mnohem hubenější. Tím, že sukně/šaty budou končit právě u kolenní jamky, si nohy opticky protáhnete a tím zeštíhlíte. Navíc je to i pohodlná délka, kdy se nemusíte pořád kontrolovat, zda nevyčuhuje něco, co nemá ;)

6) Nebojte se výrazných šperků - náušnice, náhrdelníky nebo náramky



- Čím větší jste, tím směšnější na vás drobné šperky vypadají - úplně zaniknou. A tak se nebojte delších náušnic, výrazných náhrdelníků, které vám pěkně zvýrazní dekolt a odvede pozornost od pasu a boků. Ruce pak zvýrazní velké prsteny či náramky. Avšak pozor! Nepřežeňte to, stačí jeden výrazný prvek, ať nevypadáte jako od kolotoče.

7) Širší sukně opticky zeštíhlí pas.


- Sice vám to možná bude připadat jako optické zvětšování boků a zadku, ale budete se divit, jak štíhlý střed vašeho těla bude se širokou sukní působit. Navíc pokud vyberete sukni s vyšším pasem, máte úspěch zaručen. I šaty se dnes vyrábí přestřižené v pase, takže i tam si poradíte.


A nyní ještě pár detailnějších tipů určených přímo pro určité "problematické tipy postavy" ;)

ŽENY S KŘIVKAMI 
(větší prsa i boky než je pas)


Hledejte: Šaty, které lehce obepínají křivky těla, vytvoří užší pas a směrem od pasu dolů se pak rozšiřují (silueta přesýpacích hodin). Další slušivé styly jsou zavinovací šaty, opásané šaty a široké sukně.

Vyhněte se: Cokoliv příliš volné nebo příliš obepínající (a to včetně korzetových střihů, které pas stáhnou až moc). Velké vzory mohou být nelichotivé (záleží však na jednotlivých vzorech).

Nezapomeňte: Zkuste volit šaty ze středně silných látek, které drží tvar, ale pěkně splývají. Výstřih volte střední, ale pokud chcete ukázat trochu kůže, volte buď výstřih nebo nohy, ne obojí naráz, působí to vulgárně.

VĚTŠÍ POPRSÍ


Hledejte: Šaty s otevřeným dekoltem a obepínající pas. 

Vyhněte se: Lodičkovým a vysokým výstřihům, neforemných tunik a šatů do A, nabíraných rukávů. A také  šatů s velmi širokým páskem ty totiž prsa ještě zvětší.

Nezapomeňte: Přitáhněte pohled výstřihem do V nebo zajímavě řešeným výstřihem (např. do tvaru srdce). Vyhněte se velkým ozdobám v horní polovině těla, zkuste sukně, které se lehce rozšiřují, abyste vyvážily výraznější poprsí a vytvořily trochu pohybu celkovému vzhledu. Vybírejte měkké lehké látky.

VĚTŠÍ BŘÍŠKO



Hledejte: Šaty, které nezvýrazňují pas, např. lehce rozšířené šaty, šaty do A nebo empírové. A také můžete doplnit šaty vhodnými bundičkami či kabátky.

Vyhněte se: Příliš obepínající šaty a jakékoliv střihy zvýrazňující pas. Také neforemné a pevné střihy.

Nezapomeňte: Zkuste přitáhnout pozornost od středu těla otevřenějším dekoltem. Monochromatický styl také dodává zeštíhlující efekt. Také můžete zkusit šaty s nabíranou horní částí, která pas schová.


Článek zakončíme s trochou humoru, tedy pár fotkami, kde je vidět, jak by to nemělo vypadat. ;)




Typické 2 příklady slečny na plese, která má nevhodně krátké šaty a ukazuje až moc "masa" - na každém plese se vždycky najde alespoň jedna ;)





Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)