7. února 2016

Depilace & Epilace

Krásné ráno!

Nedávno mi napsala kamarádka, která zároveň sleduje můj blog (ahoj Peti! ;)) s nápadem na další článek. Poprosila mě, zda bych nenapsala článek na téma depilace a epilace - různé způsoby a moje srovnání. Hned jsem se toho chytila, protože si myslím, že o depilování, tedy odstraňování chloupků kdekoliv na těle, není nikdy málo článků.




Názor na odstraňování chloupků se během historie dost měnil, od přirozeného vzhledu bez holení, až po úplné a trvalé odstranění za pomocí laseru. Osobně zastávám ten názor, že by mělo vždy jít o osobní pocit každé ženy a dívky a nikdo by ji neměl odsuzovat, pokud se rozhodne třeba neholit. Na druhou stranu považuji za takový obecný standard mít oholené chloupky v podpaží, jsem už evidentně ovlivněná okolím, ale být oholená v podpaží mi přijde jako úplně normální - a beru to nejen z estetického hlediska, ale i z toho hygienického. Sama se docela dost potím a tak bojuji s mokrým podpažím i když jsem oholená. Představa, že se neholím a že veškerý pot zůstává na chloupcích, se mi moc nelíbí. Pot jako takový totiž nijak nezapáchá, ale začne zapáchat až poté, co "sedí" na povrchu pokožky a začne se rozkládat. A logicky, pokud máte v podpaží chloupky, jednotlivé kapky potu tam zůstanou jednodušeji a ve větším množství, takže se i rozkládá a vy můžete zapáchat. A to nechce určitě nikdo.


V posledních několika letech se objevují (hlavně v zahraničí) skupinky žen a dívek, které se rozhodly bojkotovat holení a holit se přestaly jako výraz jejich nesouhlasu. Chtějí tak ukázat na pokřivenost společnosti, která tak tlačí na každou ženu a dívku, aby se chovaly podle určitého standardu a dělaly tak něco, co třeba ani samy nechtějí. Nic proti nim, ráda vidím silné a odhodlané ženy, ale bohužel v tomto případě patřím "na druhý břeh". Prostě už mi přijde "divné" vidět krásné ženy, které si fotí selfie se zarostlým podpažím. Chápu jejich postoj a v zásadě souhlasím, ale nikdy bych se nefotila s neoholeným podpažím. 


Ale konec filozofování, chtěla jsem jen nějak inteligentně tento článek začít :) Shrňme to na výsledek, že jsem pro, aby si každá žena rozhodla sama, zda se chce či nechce holit, podle mého názoru je to stejné rozhodnutí jako používání make-upu.



Začala bych základním rozdělením depilace / epilace. Obojí znamená v podstatě odstraňování chloupků na těle, jediný rozdíl je ve formě - při depilaci jen různými způsoby zastřihujete chloupek, ale nezasahujete do jeho složení či kořínku. Je to prostě klasické holení, jako všichni známe. Na druhou stranu epilace je dlouhodobější odstranění chloupků, protože se buď chloupek vytrhne z kůže včetně kořínku nebo se kořínek nějakým způsobem naruší tak, že z toho místa už chloupek neroste (laserová epilace). Opět jsem proto, aby si každá žena našla svůj oblíbený způsob odstraňování chloupků a používala to, co jí vyhovuje nejvíce.


Když to vezmu podle sebe, používám kombinaci několika druhů odstranění chloupků v závislosti na místě růstu. Např. podpaží si zásadně holím žiletkou, protože je to nejrychlejší a nejjednodušší varianta, kterou dělám už tak nějak automaticky vždy, když se sprchuji. Stejně tak postupuji i u holení nohou. Na druhé straně když chci čas od času odstranit chloupky na obličeji, které mám, žiletku bych nepoužila, protože mi přijde moc drsná. Místo toho mám speciální epilační krém, který je určený na odstraňování chloupků na obličeji. 

Takže jsem nakousla DEPILACI, začněme s ní.


Jak jsem již napsala výše, při depilaci odstraňujeme jen viditelnou část chloupku, je to tedy krátkodobější řešení. Nejznámější variantou je holení žiletkou. Můžete používat jednorázové holítka, která stojí pár korun, dražší strojky s výměnnými břity, nebo elektrické strojky, které fungují jako strojky pro holení vousů mužů. Všechny varianty vám dodají hladké oholení na cca 2 - 3 dny (v závislosti na rychlost růstu vašich chloupků) a poté musíte znovu chloupky oholit. Takže jako nevýhodu bych určitě viděla nutnost častého opakování, což se velmi rychle stane otravnou povinností. 

Pak je tu ještě jedna varianta bezbolestného odstranění viditelné části chloupku a to jsou depilační krémy. Jsou to v zásadě chemické přípravky, které "sežerou" chloupek a ten pak nemá jak držet v kůži a vy ho jednoduše stěrkou či ručníkem odstraníte. Už jen z toho popisu je znát, že to asi nebude žádná sranda, proto vždy doporučuji koupit kvalitní a osvědčené značky jako je Veet nebo Opilca. S oběma značkami mám zkušenost a mohu je doporučit. Samozřejmostí je zkouška alergické reakce před prvním použitím, protože je to opravdu "sajrajt" a nechcete se z toho osypat, že ;) Varianta depilačního krému je stále bezbolestným způsobem, jak se chloupků zbavit, ale jako nevýhodu můžeme vidět nutnost čekání, než krém dostatečně "sežere" kořínky a vy tak stojíte v koupelně s napatlanýma nohama (v lepším případě ;)) a čekáte, než si budete moct krém sundat. Účinnost je trochu delší než u žiletky, ale jde spíše jen o pocit, protože jakmile chloupek z kořínku zase povyroste nad úroveň kůže, nemá ostrý hrot jako při seříznutí žiletkou a tak je kůže déle jemná na dotek, i když už chloupky trochu povyrostly.



Kvůli krátkodobého účinku depilace spousta žen volí EPILACI.


Ta poskytuje mnohem delší "pokoj" od chlupů, protože při epilaci chloupky odstraníte i s kořínkem, takže musí začít růst úplně od nuly, na rozdíl od sestříhnutého chloupku žiletkou. Proto další část žen sáhne po drsnější variantě a to po epilátorech. To jsou automatické strojky podobné těm mužským, nicméně veliký rozdíl je v tom, že chloupky strojek nezastřihuje, ale rovnou vytrhává. Představte si vlastně spousty malinkých pinzetek, které vytrhnou jednotlivé chloupky. Nemusím dodávat, že to ne každý zvládne, ačkoliv všichni tvrdí, že nejhorší jsou první dvě aplikace a pak už to tolik nebolí. Já se ke koupi epilátoru už nějakou dobu rozhoupávám, ale ještě stále jsem ve skupině "Bojím se bolesti". Ale výhoda těchto přístrojů je v délce účinnosti - podle toho, jak rychle vám chloupky rostou, máte pokoj na celé 3 týdny. A to je podle mě dobrý argument pro.

268342204

Pokud vám trocha bolesti nevadí, ale nechcete si kupovat epilátor, máte ještě jednu možnost - vosk či cukrovou hmotu. Princip je v tom, že se na kůži nanese teplý vosk či cukrová hmota, na to se přilepí kousek papíru a poté, co vosk trochu ztuhne, papír se odtrhne. Tím, že vosk nebo hmota obalí chloupek, odtrhnutím ho odstraníte i s kořínkem. Vosková epilace byla dříve doménou kosmetických studií, nicméně dnes si můžete koupit vosk či přímo voskové pásky i na domácí použití. Navíc cukrovou hmotu, která je východní variantou vosku a můžete si ji udělat i doma. Na internetu je spousta návodů. Někdo dokonce tvrdí, že odstraňování cukrovou hmotou bolí méně, než voskem.


Jako poslední bych se chtěla zmínit o laserových kosmetických zákrocích, kvůli kterým budete muset navštívit kosmetické studio. Ačkoliv jsem nedávno viděla laserový přístroj na odstranění chloupků pro firmy Phillips, který je určený pro domácí použití. Nicméně předpokládám, že je pěkně drahý (cena se pohybuje kolem 11 000,- Kč). Osobně rozhodně doporučuji navštívit odborníky. Laser vlastně "usmaží" kořínek chloupku a pouzdro, ve kterém roste. Pór se pak stáhne a už se tak chloupek nevytvoří. Proto tento způsob je někdy nazýván permanentní epilací, nicméně hodně záleží na foto-typu pleti, který máte - blondýnky a světlé typy jsou v tomto případě ve výhodě, ty s vás, které mají silné a tmavé chloupky mají tak trošku smůlu. Nejsem odborníkem na laserové odstranění chloupků, ale pokud se nemýlím, je to zákrok poměrně drahý a musíte absolvovat několik sezení (v závislosti na foto-typu), abyste dosáhli potřebného výsledku. Ale jako možnost to tu je.

170973198

Nakonec takový bonus bych ráda zmínila depilaci v podobě brusných polštářků. Zde je princip takový, že máte brusný papírek, kterým jezdíte po ochlupeném místě, a chloupky tak odstraníte. Moc jsem to v obchodech neviděla, řekla bych, že je to opět další kosmetický "zázrak" z Asie. Upřímně nejsem si jistá, zda to funguje lépe než žiletka, já bych řekla, že to bude mít stejný krátkodobý účinek, jen na dotek bude pokožka déle hladká, protože okraj chloupku bude zabroušený a ne ostrý jako při seříznutí žiletkou.



Uff, takže mini-přednáška na téma depilace-epilace je konce, gratuluji všem, kteří se dostali až sem :) Ráda bych to nějak pěkně zaobalila, takže přináším jednoduchý tabulkový přehled jednotlivých způsobů odstranění chloupků a jejich největší klady a zápory. To znamená, že kdo nechce, nemusí se prodírat džunglí písmenek, kterou jsem napsala výše, ale může jen kouknout na tabulku :))


Doufám, že se vám článek líbil, jako malé pokračování bych ráda zkusila malý souboj několika různých značek depilačních a epilačních výrobků, ale upřímně mám z toho strach, protože už dlouho jsem si nervala chloupky voskem :)) uvidíme, prozatím vám bude muset stačit malý výběr výrobků ke každé kategorii. Vybírala jsem podle osobní zkušenosti a recenzí na internetu, takže snad vám i takový malý tip bude k duhu.

A nezapomeňte mi dát do komentářů vědět jak jste na tom s holením vy - jaké máte nejraději varianty, co jste už vyzkoušely a vaše zkušenosti a klidně i postoj k odstraňování chloupků obecně, ráda si přečtu i názory jiných ;)


5 komentářů :

  1. Ahoj Barborko,
    super článek. :-) Já s chloupky bojuji celý život a poslední dobou jako maminka dvou malých čertů už občas nemám chuť ani energii na nějaké holení. Ke klasickému trhání chloupků se musím vždycky dokopat, protože to prostě bolí. Častěji volím žiletku. A to je fakt jen na chvilku.
    Dostala jsem na vyzkoušení Braun silk-expert 5001 a abych pravdu řekla, tak jsem byla skeptická. Všude jsem četla jen chválu a říkala jsem si, že dokud nevyzkouším, tak nevěřím. Mám ho teď čtvrtý týden a řídím se přesně návodem a musím říct, že jsem nadšená. Nebolí to, jednou týdne 20 minut na nohy, podpaždí a bikiny a účinek už cítím. Chloupků už teď dost ubylo a hlavně nic nezarůstá a já s holítkem trávím čím dál míň času. Po pár použitích bych to popsala jedním slovem 'pelíchám' :-)
    Jedinou nevýhodu vidím v pořizovací ceně. Ovšem doporučuji. Za zbavení se chloupků to stojí.
    Tak snad jsem trochu přispěla ke tvému hezkému článku. A já se těším na léto. Letos dovolená bez holení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani,

      moc děkuji za vyčerpávající komentář :) Jsem ráda, že na tom jsem úplně stejně jako ty a nejsem mimoň, taky se k tomu holení musím čím dál víc dokopávat :) Ten epilátor vypadá velmi dobře, ale je pravda, že ta cena je trochu mimo moje finanční možnosti. Věřím ale, že ty chloupky po pravidelném používání jsou opravdu tenčí a méně viditelné, což si myslím je velká výhoda. Já zatím budu muset zůstat u klasiky a holt si ty nohy holit, ať nevypadám jako opička :)

      Měj se hezky a ještě jednou moc děkuji za komentář a sdílení zkušeností s epilátorem! :)

      Vymazat
  2. Ahoj
    Možná jsem tady trochu mimo,ale pocitově mám raději tělo bez chlupů a nakonec manželce je to take příjemnější.
    Po několika letém holení jsem vyzkoušel cukrovou pastu.Sice to dalo hodně prace sehnat kosmeticku ktera byla ochotna udělat epilaci i chlapovi nemyslim tím jen záda neb nohy,ale celou brazilskou epilaci.Několikrát jsem si připadal jako "uchyl"nebo se mnou bylo tak mluveno.Proste mam neco navíc.Po vyzkoušení cukrove pasty již nechci jinak.Vydrží to mnohem dele a chloupky rostou podstatně slabší.A pří dorustani to nekousen.Timto take musím podekovat pani za její zlatě ruce.Mohu jen doporučit

    Libor

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, na internetu se píše, že použití epilátoru v podpaží často vznikají nějaké zánětlivé reakce. Je to pravda? A nebo jim lze nějak přecházet? Děkuji za kladnou odpověď.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já zůstávám teda zatím u žiletky a pěny, ale nevím, jak dlouho mi to ještě vydrží, protože přesně jak píšeš, je tam velká nevýhoda častého opakování a tím i ztráta času. Proto do budoucna přemýšlím o zmiňované epilaci laserem. Nevýhoda je opravdu snad jen v té vyšší ceně, ale to mi za tu spoustu ušetřeného času zase stojí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)