22. března 2011

Muffins

Dnes bych ráda přispěla nějakým opravdu užitečným článkem, takže dnes poprvé jeden návod udělej si sám :o) Recept na dobré plněné muffiny.



Co budeme potřebovat:
  • 250g hladké mouky
  • 100g krupicového cukru
  • 120g másla
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 5 polévkových lžic mléka
  • 2 vejce
  • náplň (marmelády, nutella, čokoláda, prostě podle chuti)
  • cukrářské zdobení (není nutné)
  • cukrářské košíčky (nejsou nutné, ale dělá se to mnohem pohodlněji)
  • plech na muffiny



Postup:
Do větší misky si rozklepneme obě vejce a lehce našleháme (na to je opravdu skvělá kuchyňská metlička, kterou mám na fotkách). V mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo, do mísy přidáme cukr, již rozpuštěné máslo a mléko. Do misky s moukou přidáme prášek do pečiva a zamícháme. Mouku s práškem po částech přimícháváme do směsi (můžete i naráz, ale špatně se to míchá ;o)) a důkladně rozmícháme. 


Vzniklé těsto je přibližně tak husté, že ze lžíce pomalu stéká (těžko se to popisuje, je to vyloženě na vás, na tom jak budete trénovat a po pár pokusech docílíte té správné konzistence). Předehřeje si troubu na 180°C a nachystáte si plech - vložíte do každé formičky na muffiny cukrářský košíček (jde to i bez nich, ale to se musí plech poctivě vymazat, abyste mohli bez problémů muffiny vyklopit z plechu až bude hotovo).




Nyní lžící naplníte každý košíček asi do 1/3 těstem. Následně lžící vkládáte vybranou náplň dle libosti a zbytek košíčku opět doplníte těstem. Množství těsta v košíčku by mělo být cca do 3/4, aby vám při pečení muffiny ošklivě nevyskočily z košíčku, nevypadají pak moc hezky :o) Pokud máte a chcete ještě muffiny nahoře ozdobit, můžete každý posypat cukrářským zdobením. Když máte plech nachystaný, vložíte ho do trouby, kterou uberete na 150°C a necháte cca 20 minut péct (upřímně jsem to nikdy nepočítala, prostě je chodím kontrolovat).

Pokud budete mít pocit, že se muffiny rychle opékají na povrchu, ale nestačí se propéct vevnitř, prostě troubu uberte (každá trouba peče jinak, to je potřeba vyzkoumat ;o)). Muffiny by měly být krásně zlatavé a "vyskočené" lehce z košíčku, prostě mít ten typický tvar muffinů.
Toto těsto je velmi variabilní, je to vlastně základ, do kterého můžete přidávat další ingredience dle chuti, já je dělala i klasicky s kousky čokolády (prostě do těsta přimícháte asi 2 tabulky nadrcené čokolády), s různými náplněmi, i bez náplně ozdobené nahoře polevou, pokapané čokoládou atd. Fantazii se hranice nekladou :o)


Hodně štěstí a spokojených strávníků!

1 komentář :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)