18. března 2011

Tribal Fusion

SHARON KIHARA - moje nejoblíbenější tanečnice
zdroj: http://www.sharonkihara.com

Jak jsem slíbila, dnes článek o mém oblíbeném druhu břišního tance. Jelikož je to druh tance v České republice méně rozšířený než klasický břišní tanec (ten s flitry a hodně barvami, prostě to, co většinou každý viděl, když vystupovala břišní tanečnice), je dosti možné, že mnoho mých návštěvníků netuší, o co se jedná. Takže pěkně od začátku:

Trocha (nudných?) informací:
Tribal Fusion je druh tance, který se vyvinul z ATS (American Tribal Style) v San Franciscu a matkou TF může být považována Jill Parker. Velkou zásluhu na zpopularizování Tribal Fusion se považuje Rachel Brice, členka skupiny Bellydance Superstars, kam se řadí ty nejlepší a nejznámější tanečnice ze všech druhů břišního tance. Je dost možné, že pokud jste někdy viděli na internetu video tribal fusion, viděli jste tančit Rachel Brice. Je to opravdu famózní tanečnice a občas mám při sledování jejího tance pocit, že nemá kosti ;o) 

RACHEL BRICE
zdroj: http://zagharette.tumblr.com
Jak vlastně tento tanec vypadá a jak poznáte, že se jedná zrovna o tribal fusion? Vzhledem k tomu, že pojem „fusion“ znamená fúze, spojení, směs atd., dá se z toho odvodit fakt, že je to taková směska několika druhů tance dohromady – prakticky se můžete podívat na vystoupení 10ti tanečnic a každá bude trochu jiná. V tomto tanci se mohou mísit prvky klasického břišního tance, baletu, ale i hip hopu nebo street dance. Stejně tak vypadá i hudební doprovod – máte zde téměř neomezené možnosti, je na každém, jak tribal fusion sám pojme.

Kostým pro klasický tribal fusion vychází z kostýmu na ATS, to znamená choli (krátký top pod prsa), zdobená podprsenka, sukně nebo kalhoty, ozdobný pás, šátek a mnoho doplňků – ať už kovových, kostěných či látkových, zde je opravdu veliký výběr a kostýmy se liší podle toho, jakým směrem se tanečnice ubírá.
Takový ten „uniformní“ styl je černý, s velkým množstvím stříbra nebo kovu stříbrné barvy. Fotky určitě řeknou více :o) Velmi častým doplňkem tanečnic tribal fusion jsou rozsáhlá tetování, snad každá druhá tanečnice má na těle tetování, často se objevují tribal vzory, příroda, abstraktní obrazce, zvířata atd.

SHARON KIHARA
zdroj: Google searching



Co mě osobně na tomto tanci uchvátilo byla atmosféra, preciznost a vážnost celého tance, po začátku navštěvování kurzu jsem také zjistila, že to je fakt dřina a profesionální tanečnice si sakra máknou, než se vypracují. Při tribal fusion pracuje snad každý sval v těle, já sama neměla o existenci některých ani páru :o) Nechci říkat, že klasické tanečnice netančí precizně a krásně, ale jsem už prostě nakažená nemocí jménem tribal fusion a upřímně doufám, že jen tak nepřejde. ;o)

A teď pro ty, co nechtějí číst ten dlouhý článek, nebo se chtějí pokochat, jak vlastně v praxi vypadá to všechno, co jsem napsala, pár vybraných fotek z Internetu:

RACHEL BRICE - detail
zdroj: http://weheartit.com


RACHEL BRICE
zdroj: http://cerecomand.ro

zdroj: http://espacoartedancadoventre.blogspot.com

 



zdroj: http://dancesamara.ru

2 komentáře :

  1. Taky tenhle styl tance miluju. Byla to láska na první pohled..:D Já osobně mám ráda Sharon Kihara, viděla jsem ji v Praze ne Bellydance Evolution a i její naučné dvd je super..:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)