27. dubna 2011

Jak na to: Závěsy

Zdravím všechny své čtenáře, ať už anonymní nebo ty, co mě sledují pravidelně!

Rozjela jsem v posledních několika přísvěvcích návody na Udělej-si-sám výrobků, nikdo se nevyjádřil, jestli je to dobré nebo špatné (ostatně jako u každého mého článku, prostě se nikdo nevyjadřuje :D) a tak pokračuji. Dneska si zkusíme spolu udělat závěsy dle vlastní fantazie. Není to nic složitého, i když pár nachytávek tam je ;)



Co budete potřebovat:
  • libovolnou látku, ze které chcete závěsy
  • šicí potřeby nebo stroj
  • nůžky, špendlíky
  • krejčovský metr




Jak na to:

Okrasné i funkční závěsy můžete udělat prakticky z jakékoliv látky, která se vám líbí a hodí do pokoje. Určitě jsou lepší látky neelastické (i když mám jednu takovou v obývacím pokoji), a to z toho důvodu, že při šití musíte dávat větší pozor, abyste látku nenatáhli a tak ji nezkrabatili. Já jsem vyráběla závěsy do kuchyně, látku jsem vybrala obyčejnou bavlněnou v bílé barvě s moderním designem. Nakoupili jsme ji v IKEA za nějakých 59,- za metr. Při výběru látky je důležité si změřit okna, abyste věděli, kolik jí vůbec bude potřeba. Bylo by nemilé odhadovat to v obchodě a doma pak zjistit, že závěsy budou moc krátké nebo s nimi nezatáhnete celé okno :)

Takže když máte látku, nejdřív byste měli zkontrolovat, jestli je ustřižená rovně. protože pak se vám stane to, co mně a váš slavný závěs bude křivý :) Takže kontrola a případně zastřihnout do roviny. Následně si látku rozstříhněte napůl a vytvořte tak dva základy pro závěsy. Teď už jen ta černá práce - šití. Na šicím stroji je to jedna báseň, v rukách bych to dělat nechtěla, ale pokud nemáte stroj nebo s ním neumíte, jinou možnost nemáte. Látku je potřeba ze všech stran založit a udělat okraje - já jsem vždycky založila malinký proužek látky a sešila, takže mám okraje pěkné a nebudou se třepit.


 






Když máte založené a očištěné okraje, musíte vyrobit vrchní část závěsu, za kterou bude viset. Máte dvě možnosti - buď to necháte takto a jen závěsy pověsíte jako klasickou záclonu na žabičky, a nebo si vytvoříte nahoře tunýlek a tím provlečete záclonovou tyč. Jelikož já jsem doma dělala závěsy více-méně okrasné, vytvořila jsem si tunýlek. Ten je jednoduchý, jen je potřeba založit látku, změřit, abyste ji měli na obou stranách stejně, zašpendlit a sešít. Rychlé a efektní.


No, tak to je všechno, je to jednoduché a díky takové prkotině se váš pokoj zase o něco zútulní. Klidně zkoušejte a pak sem dejte vědět, zda se zadařilo nebo ne :)

06/05/2011 - editováno - konečně jsem dodala fotku finálního produktu ;)

3 komentáře :

  1. A kde je fotka hotového závěsu? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já vím, jsem trouba, zase jsem to zapomněla vyfotit - ale dneska až dojdu z práce všechno napravím a hodím sem fotku hotového díla :D

    OdpovědětVymazat
  3. Povedlo se ti to na výbornou, celkově mám ráda podobné DIY výrobky a fandím lidem, kteří si takové věci dokážou sami udělat. Bohužel takový talent nemám a tak třeba zrovna záclony jsem vyřešila tak, že jsem si koupila provázkové záclony zdobené nití.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)