1. dubna 2011

Názor: Kamenné obchody vs. internetové

Dneska to bude nuda spousta psaní, takže milovníci fotek, máte dneska smůlu :)




Včera cestou z práce jsem přemýšlela, o čem tak asi napsat, a první co mi přilítlo do hlavy byl tento názor. Ráda bych znala názor ostatních, zda preferují spíše kamenné obchody nebo internetové, ať už klasické E-shopy nebo stránky typu Aukro, Ebay, Mimibazar atd. Napište do komentářů svůj názor! ;)

"normálně nakupujeme v pohodlí našeho domova,
ale ten zatracený počítač je rozbitý"
Já to mám celkem jasné. Nakupuji v drtivé většině přes Internet. Nevím, asi je to zapříčeněno hlavně leností a škudlivostí, řekněme si to upřímně - většinou je to zboží na Internetu levnější (mnohdy i opravdu hodně) a nemusíte si na nakupování vyhrazovat celou polovinu dne :) Nevýhodou je samozřejmě to, že jste odkázáni na informace dodané prodejcem a zboží si nemůžete "osahat". Stejně tak hlavně u oblečení - nemůžete si je zkusit, nevidíte na 100% přesnou barvu a střih (fotka vám to vždycky nějak "zprasí" a když ne fotka, tak monitor určitě) a ty velikosti... :) Nicméně i přesto stále dávám přednost Internetovým obchodům, spíše tedy přes stránky jak jsem psala výše Aukro, Ebay a Mimibazar. To jsou hlavní 3 moje zdroje nákupů.
Určitě bych ale měla zmínit, že nakupuji výhradně oblečení, boty a doplňky, asi bych měla strach koupit si drahou elektroniku nebo něco podobného, když už, tak bych si opravdu zjistila mnohem více informací o prodejci (to by podle mě měl dělat absolutně každý a nedocházelo by tolik k podvodům).
Jelikož mám s nakupováním na Internetu poměrně zkušenost, ráda bych se o ni podělila s vámi, třeba vám informace budou k dobru :)

pár vychytávek pro nakupování na Internetu (Aukro, Ebay, Mimibazar):

- při nákupu si vždy dívejte na hodnocení prodejce, pročtěte si neutrální a negativní komentáře a zjistíte nejčastější "reklamace" od kupujícího - např. že zboží je většinou menší než uvádí, že došlo poškozené, že prodávající nekomunikuje atd. - opravdu se to vyplatí, nejednou mě špatné hodnocení odradilo od koupi

- pro nákupu oblečení je nejlepší nezspoléhat na to, že máte velikost 38, ale změřit si přesně míry vašeho oblečení. Mnohdy se totiž stává (hlavně u oblečení z ciziny), že označení 38 v Anglii neznamená 38 u nás nebo ve Francii. Nejjednodušší je vzít si kousky oblečení, které víte, že nám dobře sedí (trička, kalhoty, sukně atd., podle toho co chcete kupovat), a ty si změřit - nejčastější uváděné míry jsou: délka, šířka přes prsa/pas/boky, délka rukávů, délka nohavic (pozor na délku vnější a vnitřní, vždycky raději počítejte tu vnitřní), šířka přes stehna/ruce/lýtka. Když si vytvoříte takový soupis všech vašich přesně naměřených mír na různém oblečení a nakupovat budete podle toho, opravdu minimalizujete možnost, že vám oblečení bude malé/velké. Bohužel tento způsob nezohledňuje střih oblečení, to je prostě bohužel na tom odhadování. Já se řídím heslem: "raději trošičku větší než v tom vypadat jako jítrnice" :) Založit/zúžit se to dá vždycky ;)

- nezapomínejte na možnost, kterou vám dává zákon - do 14 dnů můžete koupené zboží z Internetu vrátit v originálním obalu (nepoškozeném, takže tu krabici netrhejte ;)) bez udání důvodu a prodejce má povinnost to přijmout. Samozřejmě nemusí přijmout zboží, které jste evidetně poškodili vy (přestřižené, roztržené, špinavé apod.) - je to pro případ třeba toho, že jste si objednali blbou velikost bot - zkusíte je, zjistíte, že jsou malé/velké, znovu zabalíte, domluvíte se s prodejcem a vrátíte, nechodíte v tom jen proto, abyste si jich užila ;) Trochu horší je to při nákupu použitého zboží, tam bych řekla je to těžší dokazovat, že tohle tam být nemělo, nebo že je tam moc žmolků, že je to na vyhození atd... to už záleží na každém prodejci. Já naštěstí nikdy nemusela nic vracet, ale dokážu si představit, jaké jsou s tím peripetie.

- Co se týče nákupu ze zahraničí, vyplatí se pořídit si účet PayPal. Sama ho sice nemám, ale objednávám přes příbuzného, který ho má. Upřímně přesně netuším, jak to funguje, ale evidetně to není nic složitého a hlavně je PayPal poměrně dost zabezpečené místo k ukládání peněz, takže bych se nebála krádeže peněz z účtu jako se tomu může stát při platbě přímo kartou, kde opisujete číslo z karty. I na Internetu se můžete dozvědět častěji o krádežích takto z karty než přes PayPal. Navíc nemusíte mít na účtě PayPal sedetitisíce, klidně si můžete převést potřebnou částku před nákupem a nemít tam tak nic moc navíc. Co jsem koukala po Ebayi, tak drtivá většina prodejců trvá na účtu PayPal, asi vědí proč ;)

- Neméně potřebné dovednosti při nákupu ze zahraničí jsou jazyková vybavenost (postačí angličtina a i tam se to dá ošulit, existují translatory - oni se ti prodejci zase tak moc nevykecávají) a přehled světových mír a kurzů (taky se to dá najít bez problémů na Internetu). Ono často bývají na Ebay míry uváděné pouze v palcích.

- Nezapomínejte na poštovné, někteří prodejci mají velmi nízkou cenu zboží, ale naopak poštovné vysoké, tak abyste si nekoupili na Internetu něco, co se dá v kamenném obchodě koupit za stejnou nebo ještě nižší cenu jen kvůli tomu, že poštovné je třeba 120,- ;)

To je asi tak vše k mým poznatkům o nakupování na Internetu, myslím si, že je zbytečné se bát zkusit si něco koupit přes Internet, já tak nakupuji každý měsíc a kromě jednoho kousku halenky, která nebyla z moc příjemné látky, z jaké jsem doufala, mi všechno sedělo.

poraďte, kde je sehnat?
zdroj: http://gastrochic.com
A abyste neřekly, nejsem taková trouba, byla jsem nedávno i v kamenných obchodech - potřebovala jsem sehnat puntíkaté černé punčochy (samozřejmě jsem je nesehnala) a tak jsem vyskočila z šaliny na České v Brně a šla do H&M, Reserved a Anne Christine. Řeknu vám, já bych na to procházení potřebovala alespoň dvě hodiny, tolik oblečení na stojanech, tolik lidí a tak úzké uličky... Samozřejmě jsem lítala po H&M a hledala eskalátory dolů, protože jsem se mezi těma zrcadlama a stojanama ztratila (a pusťte mě někdo do obchodu :)). Jediné, co jsem našla, byly ty pěkné laky na nehty, co holky na jiných blozích tak vychvalují :) A stála jsem u stojanu s doplňkama, ale ani jeden ten hezký velký prsten tam nebyl, jen jeden z jakýmsi klíštetem (asi to měl být pavouk :)). Vymotala jsem se a v Reserved zase pro změnu hledala schody dolů :))) Eskalátory nahoru mají, ale dolů výtah (? jediné patro?) a pak jedny zastrčené točité schody, které jsem nakonec našla. No hrůza :D V Anne Christine naštěstí měli stojany se spodním prádlem a punčochama hned u dveří, takže jsem se neztratila, ale zase jsem si vyhlídla pěknou kovovou čelenku s aplikací ptáčka nebo ještěrky (tam teda ještě skočím, když je to hned u dveří :)). No prostě mě na nakupování moc neužije, naposledy jsem byla v Takku a nakoupeno včetně zkoušení v kabinkách jsem měla za necelých 30 minut :) Prostě na to nejsem ;)

P.S. - nevíte, kde mám ty proklaté puntíkaté (spíš tečkované, nechci moc velké puntíky) černé punčochy sehnat? :)

2 komentáře :

  1. Preferuji stejné internetové obchody... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. nejradši mám Aukro :) e-Bay je na mě moc složitý :D:D. Hodně kupuju destičky Konad, ted kadeřnické nůžky...oblečení se bojim :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)