15. dubna 2011

Názor: Tlustí vs. hubení

Téma, které nenechá nikoho v klidu, buď se zastáváme hubených nebo tlustých - nic mezi tím :)
zdroj: http://mylot.com

Hned na úvod chci napsat něco o sobě a své postavě. Ne protože bych se nějak chtěla chlubit nebo se tu veřejně kát, ale protože jsem přišla na velmi zajímavý a přitom tak jednoduchý fakt - lidé si při tomto tématu vždycky rozdělí na dva tábory - a podle čeho? Často právě podle své vlastní postavy - málokterá tlustá osoba se bude zastávat hubených a naopak, že? :) Takže - nebudu se vymlouvat na řeči typu "mám to genetické, jsem nemocná, zadržuji vodu", protože jsem nebyla na žádném celkovém zdravotním hodnocení a tak nevím. Tak či tak, mnoho lidí také ne a i přesto se o tyto věty opírají. Mám v rodině prakticky téměř každého s nadváhou či obezitou, což mi dalo určitě ne moc dobrý start do života, u nás platilo (a kde jinde ne?), že jídlo se dojídá a nenechávají se zbytečně zbytky. Po pravdě jako malá jsem nebyla žádná hubeňourka, ale věřím (bohužel), že jsem se ke své postavě projedla. Ale pozor! Nejsem žádná obr-holka, velikost mého oblečení je 42/44, takže sama sebe bych zařadila spíše k těm s nadváhou, určitě ne do skupiny tlustých, i když jsem ti kvůli váze vytrpěla své a dlouhou dobu si to myslela. Tím jsem chtěla říct, že jak jistě očekáváte, tíhne mě to spíše k tomu, neodsuzovat kompletně všechny lidi s nadváhou, protože do této skupiny patřím také. 

Na druhou stranu - jsou mi nepříjemní lidé, kteří jsou obézní či přímo tlustí jen proto, že se přecpávají, pro sebemenší pohyb by si nechali koleno vrtat a pořád se vymlouvají na to, jak je svět nefér. Takoví lidé si za svoji situaci mohou sami a nesouhlasím s názorem, že by se jime mělo za státní peníze (čti naše daně) pomáhat. Ano, pokud si takový člověk uvědomí, jak si ubližuje, a chce se změnit, chce na sobě zapracovat, to je pak úplně jiná situace. Ale když se jen přecpává a ještě si u toho libuje, pardon, ale takoví lidé si pomoc nezaslouží. Nedávno jsem četla článek o jedné Američance, která se chce sama projíst do Guinnessovy knihy rekordů a stát se tak netlustší ženou světa. To mi někdo řekněte, co se té ženě v hlavě asi tak rodí, když vymyslí a propaguje takovou kardinální hovadinu. Už teď váží něco přes 200 kg a chce se projíst k nějakým 400 kg - ta ženská není normální a měla by se svěřit do péče psychiatra.

Musím uznat, že sice jsme pořád masírování mas-médii o tom, jak je ČR obézní a jak tloustneme, na ulicích spíše vidím lidi s nadváhou než přímo obézní, to jsme na tom ještě poměrně dobře, protože pořád když se kolem sebe podívám, lidé jsou v drtivé většině "normálně vypadající" a ne přímo obézní, jako to můžete vidět na ulicích USA. Takže máme co dohánět, pokud to chcete říct takto, já bych raději: "máme odstrašující příklad, od kterého bychom měli utíkat mílovými kroky".

To jedna strana - ti tlustí. A teď druhá strana mince - hubení. Bylo by dobré nejdřív specifikovat míru hubenosti, abychom si každý pod pojmem "hubený" nepředstavil něco jiného. Existuje poměrně široká skupina jedinců (všichni je nenávidí a závidí jim), kteří se narodili s bleskovým metabolismem, takže mohou jíst jako utržení ze řetězu a neztloustnou. Chápu všechny, kdo jim závidí, já sama jim závidím, ale také jsem se zamyslela nad tím, zda je to opravdu taková velká výhoda. Ty chudáci chtějí občas ztloustnout, protože jsou kost a kůže, ženský nemají prsa, chlapy jsou jak houžvičky bez svalů, ale ono to není tak lehké, jak se zdá. Každý má prostě něco. Za extrémní hubenost považuji stav, kdy člověk ztratil racionální pohled na své tělo a moří se dietami (které stejně nefungují), nebo nejí vůbec nebo se nacpou a následně vyzvrací s tím, že je to v pohodě. Každý zná a minimálně jednou vidět fotky opravdu vyhublých lidí, často holek (ale kluků je také dost a hodně se na ně zapomíná), takže víme, o čem je řeč. Tito lidé mají stejný problém jako ti obézní, zdravotní stav je na stejně bídné úrovni a hrozí jim smrt stejně jako těm tlustým. Nejsou totiž o nic lepší/horší než tlustí a patří do stejného pytle.

Tak už jsem se vyjádřila k hodně-moc tlustým i hodně-moc hubeným, ale kde je ta hranice "dobrý, ucházející"? Hodně lidí (bohužel) považuje stále za ikonu krásy modelky objevující se na molech světových přehlídek. Upřímně drtivá většina z těch holek ani nemá být dle mého názoru příkladem krásy, od toho jsou tu spíš Top modelky, tyto "obyčejné" modelky slouží pouze jako věšáky na nové modely návrhářů - jasně, nemůžete tak pustit kdejakou Mařenu, co je na první pohled zrovna ne moc krásná, ale vzhledem k tomu, co jsem měla možnost zhléhnout, začínám mít názor takový, že návrháři pro tyto přehlídky usilují o něco jiného, než je fyzická krása - a to hubenost a beztvárnost. Však modelka je vlastně prostředek, jak předvést daný model, na co bude modelka, která přitahuje pohledy na sebe a své tělo místo na oblečení - však to je tam hlavní, ne nějaká nána, co se projde tam a zpět. Toť můj názor, netuším, jak blízko/daleko jsem od pravdy.
Myslím si, že není důvod v modelingu tolik dbát na jakési tabulkové míry uchazeček. Na ulici potkáte tolik krásných holek, které jsou štíhlé a pokud by se měly postavit vedle kdejaké modelky, myslím si, že by ji krásou trumfly. Ale to by přeci nešlo, protože jsou na modeling "moc tlusté". Tohle prostě nikdy nepochopím a ani pochopit nechci, je to šikanování přírody a umělé nucení lidí dělat ze sebe nehezká stvoření.

V poslední době se začínají ukazovat řekněme "modelky z lidu". Jedná se o ženy s velikostmi 40, 42 a 44. Nevím proč by neměly dostat šanci i tyto ženy, proč se lidé pohybující kolem módy tolik bojí zaměstnat i tyto ženy, i v těchto pro ně nevhodných velikostech se najdou opravdu krásné ženy. Navíc jsou to velikosti drtivé většiny lidstva, řekla bych že velikost 38 - 42 jsou normální velikosti, kdy člověk nemůže být pokládán za něco míň nebo nevkusného. Jediný důvod, proč se tyto ženy neobjevují na molech, mě napadá jen vyloženě důvod materialistický - větší tělo, více látky, více práce na střizích - však se říká, že na hubené i pytel dobře vypadá, na oplácanou ho musíte vytvarovat ;)
V USA se momentálně rozmohly tlusté modelky, které asi budí největší reakce. Viděla jsem pár fotek jedné z nejznámějších (omlouvám se, ale jsem ignorant a nepamatuji si jména :)) a i když ona je už obézní, zas tak nechutné mi to nepřišlo. Jasně, bikiny na ní nebudou vypadat moc hezky, ale když budou tyto modelky prezentovat vkusné oblečení pro lidi této velikosti, proč ne? Nezatracovala bych je. Jsem ráda, když vidím někoho, kdo je evidetně společností vyhošťován jako nějaký odpad, se sebevědomím a radostí. Takových tlustých lidí je pomalu, většinou se uzavřou do sebe a zanevřou na svět.

Uff, to je ale románek :) Zakončení: Proč šikanovat a odsuzovat tlusté/hubené lidi jen proto, že jsou tlustší/hubenější než vy? Co když by pomohlo místo ošklivé závisti nabídnout pomoc? Můj názor ani nic moc nezmění, ale ráda bych viděla kolem sebe spokojenější lidi, bez ohledu na vnější skořápku, buďme k sobě ohleduplní, ať už jste tlustí, hubení nebo "normální", nesnažte se shazovat někoho jen proto, že je jiný. Moc dobře to znám a nechci, abych ještě někdy musela být svědkem toho, jak někdo někoho uráží a šikanuje jen podle jeho vzhledu. 

Zde bych opravdu chtěla číst Vaše názory, jsem připravená na tvrdou kritiku, protože nezastávám zrovna klidý postoj k tomuto tématu a dokážu si hned představit pár osob, které támto článkem naštvu nebo popudím :)

3 komentáře :

  1. Bari v něčem máš pravdu, ale abych tě jen trochu poopravila - holky co chodí přehlídky jsou většinou ty TOP.. tam nejsou neznámé holky jak jsi řekla "věšáky na oblečení" :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Simbli: opravdu? Tak to se stydím, já říkala, že do tohoto vůbec nevidím a vzhledem k tomu, že ty holky na přehlídkách neznám (pravda, já z modelek znám tak akorát ty fakt nej nej a hlavně služebně "starší") :) Tak jsem si myslela, že jsou to "neznámé" tváře z agentur, co si návrháři na přehlídky najímají... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno je to v hlavě. Když si to člověk přebere a má trochu rozumu, musí přeci rozeznat anorexii od nadváhy či obezity.
    Ale určitě i pro zdraví je lepší spokojený a psychicky vyrovnaný člověk s nadváhou, než vynervovaná vyhublá osůbka...

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)