8. dubna 2011

Něco moc nezdravého - vepřová žebra na houbách a pomerančích

Dnes po delší době opět článek s receptem. Po prvních muffinech, které jsou klasickým zástupcem sladké rodiny moučníků, se přesuneme do země jedlíků a nezdravě dobrých jídel - dnes si upečeme vepřová žebra na houbách s pomeranči.




do pekáče poklademe žebírka, které posypeme cibulí,
česnekem, houbami, kořením, popř. pórkem

Přiznám se hned na okraj, už asi tři roky takto tučným jídlům úspěšně mávám z dálky, co se týče vepřového masa, asi jsem si sama vytvořila jakousi malou nechuť, prostě mi chuť vepřového nepřijde tak dobrá, jako tomu bylo dříve. Ale jelikož žiji s klasickým chlapem - masožravcem, musím občas ustoupit :) Na druhou stranu, na každém blogu když je o jídle, tak hned o dietním, tady to rozhodně se slovem dieta nemá společného ani jedno písmenko :)
A k milému receptu. Bohužel tentokrát bude ten rozpis surovin bez přesných vah a množství, protože vařil můj Muž a on jak známo žádná pravidla nezná, vaří dle vlastní chuti, a protože já to nevařím, nevím, kolik by toho asi tak mělo být normálně :) Ale já věřím, že si každý pomůže a zvládnou to všichni, co se o žebra budou pokoušet.

Budeme potřebovat:
  • vepřová žebra
  • houby nakrájené na jemno
  • pomeranč/pomeranče
  • koření (sůl, pepř, popř. jakékoliv na pečené maso nebo dle chuti strávníků)
  • cibule (popř. i česnek)
  • pekáč 
Postup:

pomeranče nakrájíme na kolečka
Vepřová žebra od sebe částečně oddělíme (aby se vydaly do pekáče a mohly se přikrýt) a odstraníme přebytečný tuk (to teda není nutné, ale já svého Muže ukecala, aby to trochu ořezal :)). Můžeme naložit do směsi oleje a koření, pokud budeme chtít, můj Muž tentokrát udělal žebra hned bez nakládání (třeba příště). Ořezané maso i s kostmi osolíme, opepříme a okořeníme dle chuti a nachystáme na pekáč.
kolečka poklademe na žebírka a dáme péct do trouby
Na prkénku si nakrájíme cibuli na jemno (popřípadě i česnek) a žebra jemně posypeme v pekáči. Nakrájíme houby (nebo pokud je zrovna špatná sezóna na houby, tak je vytáhněte z mrazáku již nakrájené jako my :)) a přidáme do pekáče. Zalijeme trochou vody a do vyhřáté trouby na cca 200°C vložíme pekáč zakrytý horní částí.
Necháme asi 20 minut péct a poté vytáhneme, žebra otočíme a poklademe na půlky rozkrojenými pomeranči. Znovu vložíme do trouby přikryté a po dalších 20 minutách znovu otočíme. Jakmile se vám budou žebra zdát dostatečně měkká, můžete vrchní část pekáče sundat a v troubě nechat ještě chvíli. Každý strávník si žebra dá s něčím jiným, my jsme zvolili bramborovou kaši, kterou můžete lehce polít šťávou s houbami a podávat spolu s žebry.


hotovo, jen vyndat a naservírovat :)


Dobrou chuť!

2 komentáře :

  1. Není to nezdravý!!! Jsou tam přece pomeranče!! :-) Jinak recepty na tvém blogu uvítám! Začínám se učit vařit, ale zatím umím jen různé druhy těstovin.

    OdpovědětVymazat
  2. :))) Neboj, receptů ještě bude víc ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)