28. května 2011

Bolognese špagety

A o víkendu budeme znovu vařit :) Tentokrát se mi podařilo nafotit jídlo, které si doma děláme snad nějčastěji, hned po vaření kafe :))) Oběma nám špagety moc chutnají, můj Muž je dokáže udělat na tisíc způsobů a já je mám ráda, protože jsou většinou lehké a vždycky chutné! Dneska ty nejklasičtější - bolognese špagety po česku (Italové by nás umlátili čepicema :))):


Co budete potřebovat?
  • balíček špaget (ty semolinové se nepřichytávají ;))
  • masovou konzervu (prakticky tam jde jakékoliv maso, tohle je nejrychlejší varianta)
  • cibuli, česnek
  • rajčatový protlak + trocha kečupu (a jsme u toho "Italové by nás za to umlátili čepicema" :))
  • provensálské koření, bazalka, můj Muž dal tentokrát i koření na pizzu :D
  • strouhaný sýr (kdo chce vypadat jako frajer, tak parmazán, kdo si na nic nehraje, tak Eidam :)
Jak na to?


Nejdříve dáme vařit hrnec s vodou, můžete do něj kápnout trochu oleje, špagety se pak prý neslepí. Základem je ale stejně s nimi občas zamíchat, takže záleží na vás. Až voda začne vřít, tak uberete na intenzitě na plotně a vhodíte špagety. Naučila jsem se je rozlomit napůl, jde to pak lépe do pusy :)



Špagety se vám tedy vaří v hrnci. Mezitím, co se udělají, vy si nakrájíte cibuli na malé kousky, na pánvi osmahnete dohněda, poté oloupete česnek, buď ho nakrájíte na malilinkaté kousky nebo rozdrtíte ve strojku, a přidáte k cibuli. Otevřete si masovou konzervu, odkrájíte to sádlo a tu želatinu, to na pánev dávat nebudem. Maso si nakrájíte na malé kousky a hodíte na pánev za cibulí a česnekem. Chvíli opékáte na pánvi a chvíli předtím, než je maso hotové (kostky už nemají ostré hrany), přidáte rajčatový protlak. Ten nepotřebuje moc dlouho na ohřátí, smícháte jej se směsí, co s v pánvi byla (tedy cibule, česnek a maso) a dochucujete. Přidáte koření dle chuti, trochu kečupu, aby to bylo sladší (často bývají protlaky hodně kyselé), no prostě dle své chuti. Vypnete plotnu pod pánví, slijete špagety, naservírujete na talíř, zalijete omáčkou, posypete sýrem a můžete dlabat ;)



Myslím si, že snad neexistuje člověk, který by vyloženě špagety na tento způsob neměl rád, je to variabilní recept, který se dá kdykoliv jakkoliv měnit a upravovat dle nálady a chuti. Zatím pokaždé, kdy jsme je udělali (a že to je často) nikdy nezklamaly a byly výborné.

2 komentáře :

  1. Takže u Hrušků měli dneska Boloňské špagety? Že jste nedonesli ochutnat... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. :) nene, dneska jsme je neměli, fotky jsou z minulýho týdne :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)