7. června 2011

Názor: Stojí za to kupovat si padělky?

 Dobré ráno všem!
Po delší odmlce co se názorů týče se vracím s tématem, které mě po dlouhá léta nechávalo dost chladnou. Až tak před dvěma lety jsem začala řešit rozdíly mezi padělky a originály co se módy a doplňků týče. 

Nenapsala bych tento článek nebýt mé čerstvé zkušenosti z jedním z nejznámějších fejků na světě - kabelkou Louis Vuitton. Všichni, kteří se alespoň trochu o módu zajímají, určitě vědí, co to za značku je, co vyrábí a kde se pohybují ceny. Pro ty, kteří v tom nejsou tak zběhlí - LV se jako značka proslavil hlavně prodejem luxusních kabelek. Všichni jsme minimálně jednou v životě viděli jejich tradiční logo a vzor, který na své výrobky umisňují v různých obměnách, proto jsou jejich kabelky už na hony identifikovatelné. Originální kabelky stojí kolem 1000 amerických dolarů, takže žádná legrace pro všechny (info jsem brala z jejich oficiálních webových stránek). Ale protože je to tak moc známá a profláknutá značka, chtějí si jejich výrobky pořídit všichni, ať už bohatí nebo chudší. Toho samozřejmě využívají výrobky fejků (tzv. padělků, počeštěný výraz z ang. slova "fake"), kteří vyrábí více-méně podařené kopie kabelek s tradičním vzorem za pakatel (ceny se mohou pohybovat od 200,- do 2000,-). Samozřejmě čím levnější, tím méně povedené, materiály jsou levnější (místo kůže koženka např.), šití je levné a nekvalitní a občas ani ten vzor není správně vytvořen. 
tradiční LV vzor

Když se dnes půjdu projít po brněnském náměstí Svobody, určitě potkám alespoň jednu "LV kabelku" na rameni studentky nebo dámy v oblečení z H&M. Co ty lidi k nákupu padělků tak láká? Chtít vypadat luxusně za každou cenu? Vyzdvihnout se nad ostatními tím, že budu dělat, že si mohu takovou kabelku dovolit? Nebo snad jen nevědomost při koupi, tím myslím situaci, kdy si jde člověk koupit kabelku na tržnici a zrovna jak na potvoru mu padne do oka tato, ačkoliv vůbec netuší, že je to padělek známé firmy? Upřímně bych řekla, že tohle bude častý důvod tak rozsáhlé existence padělků LV na ulicích. Myslím si, že v ČR hrozně moc lidí móda nezajímá a je jim celkem jedno, jaký znak a jaký vzor co znamená a kdyby je někdo zastavil a řekl jim, že nosí padělek, budou na něj koukat, protože oni si prostě jen koupili kabelku, která se jim v obchodě líbila. Tím bohužel nechtěně tento obchod s padělky podporují.

Mnohem horší z mého pohledu jsou lidé, kteří moc dobře ví, co ten vzor znamená a jsou si moc dobře vědomi faktu, že se nejedná o originál. To jsou právě ty osoby, pro které je viditelnost značky nejdůležitější a ačkoliv na originál nemají peníze (upřímně kdo z "normálních" smrtelníků na tu kabelku jen tak má), musí ji mít děj se cokoliv. Nejsem zastáncem tohoto trendu a vždy mi přijde lehce úsměvné, když vidím slečnu - studentku ze střední, která si drží svoji "kabelku LV", na které se jí trhají koženkové uši :) Já razím heslo "Pokud na to nemám, nebudu to mít". Jasně že bych chtěla pravou LV kabelku, je to prostě luxus, ale než bych si koupila nějaký padělek, raději si budu tři, čtyři roky šetřit (možná i víc) a pak si ji koupím originál. Nejen, že budu mít dobrý pocit, že jsem si na ni vydělala a je opravdová, ale nestane se mi to, že se budu honosit něčím, co je evidetní padělek a každý, kdo tomu alespoň trochu rozumí, to pozná. Není nic horšího, než se chvástat, jakou mám drahou originální kabelku a zjistit, že je to jen padělek...

Důvod, proč jsem článek napsala, je ten, že o víkendu se mému Muži dostala do rukou "originální LV kabelka" jedné slečny z obce. Můj Muž, jakožto zkušený brašnář a člověk pracující s kůží, ihned poznal, že kabelka originální není. No upřímně - já nejsem odborník na materiály, ale když ji donesl - popraskané uši, rozlepené držadla, doplňky od lepidla - hned mě to bouchlo do očí. Kabelka byla evidetně z té povedenější várky padělků - vnitřní materiál byl jakási kůže, švy byly sešity a zalepeny, takže to nebyl padělek té nejhorší kvality, které seženete všude, ale bohužel stále to padělek byl a bylo to na něm znát. Materiály a způsob ušití se prostě obelhat nedá - nemůžete koupit výrobek z kvalitního materiálu kvalitně ušitý za pakatel - výrobci by se to nevyplatilo a to je to, o co jde výrobci zejména - vydělat. Manžel kabelku opravil jak se dalo, uši musely jít pryč a on udělal nové, z kůže. Z legrace říkal, že cenu kabelky zdvojnásobil :) Večer nás ale čekalo nemilé překvapení - ta slečna vůbec netušila, že nejde o padělek, kabelku jí prodal známý, který ji tvrdil, že jde opravdu o originál a ta chuděra mu uvěřila a za 1000,- si ji koupila. Chlap tvrdil, že jde používaná a že si ji koupila jeho bývalá, která by si teda rozhodně padělky nekupovala. No, evidetně ano.... V tomto případě tedy slečna honosící se "originální LV kabelkou" dojela na svoji nevědomost a nezkušenost, co se materiálů týče. Jasně, řeknete si, že je hloupá, protože i použitá LV nemůže stát jen 1000,- ale to ona asi nejspíš nevěděla a řekněme si to upřímně, pro mnohé z nás (i pro mne) je 1000,- za kabelku dost peněz.

Takže závěrem bych se ráda zastala všech těch, kteří si tyto padělky kupují nevědomky a nebo jsou naivní a nechají se podfouknout. Na druhou stranu bych ráda promluvila do duše všem, kteří si za hloupou vidinou levného luxusu koupí raději padělek, než aby si našetřil na originál. Je to každého věc, ale zbytečně podporují obchod z padělky a nechávají vydělávat podvodníky, kteří sedřou z kůže ubohého dělníka např. v Asii, dá mu 15,- na hodinu a pak svůj výrobek v Evropě prodá za mnohonásobek ceny.
A když to řeknu úplně hloupě - sama bych si nekoupila padělek výrobku, který je už na první pohled tak výrazný - to raději padělek Prada kabelky, kde není všude jejich nápis = nebude to hned na první pohled křičet, že to není originál :)))
zde jsem našla porovnání jednoho fake od originálu:
fake má umělá ucha, fake nýty jsou jen zvenku,
kvalita potisku není ostrá a má jiný odstín barvy
Víte co se říká - kabelky a kožené bundy by se měly kupovat jen opravdu kvalitní, protože jen ty kvalitní vám udělají opravdovou službu a vydrží věky.

3 komentáře :

  1. Za tenhle názor tě zbožňuju! To jsou přesně moje slova! Proč dělat, že mám na LV, když ve skutečnosti na ní nemám a každý stejně pozná, že je to fake! Navíc lidi co si kupují tyhle drahé značky a opravdu na to mají, tak si je nekupují proto,aby ukázali, že mají LV. Tohle ti lidi nedělají, umí nosit drahé značky jakoby nic a nepotřebují ukazovat, že mají na LV! Často by člověk ani nepoznal, že jsou oblečení v Armanim, protože nepotřebují nosit trička s obrovským nápisem GIORGIO ARMANI, jen aby všichni viděli, že oni na to mají!!!

    Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc, od tebe jakožto člověka pohybujícího se v módním průmyslu to moc potěší, jsem ráda, že nepíšu bludy. Je fakt, že lidé, kteří fakt mají na to (a ví jak je nosit) koupit si opravdu značkové oblečení a doplňky, si nekupují trička a pásky s meganápisy, aby upozornili. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kdyz na to nemas a nepotrebujes se ukazovat se znackovym zbozim, tak proc na ni chces setrit?? A k te kvalite... Co je mi platna kvalita, kdyz za par let bude spinava, znicena (protoze i ta nejlepsi kvalita se znici) a vyjde z mody (protoze i v LV je moda - vzory, tvary kabelek). Ja mam jednu hnedou LV "klasiku", ale taky mne uz "nebavi". A ke vsemu se nehodi. A tak si kupuji kabelky neznackove a stridam to. A ta kvalita u kozenych bund, tak tam uz je to opravdu blbost - bunda vyjde z mody, bud barevne a pokud je cerna, tak strihove. I kdyz je to klasicke sacko, tak je tam nejaky detail, nejake naraseni, sev ... a zkusene oko to pozna, ze se jedna o stary kus a ne nove retro. P.S. To neni kritika, to je jen muj nazor, z hlediska rozumnosti vyhazovani penez pro ty, kdo na to nemaji (vcetne mne) :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)