8. června 2011

Plněné žampiony nivou

Ahoj všem,
opět nezklamu všechny z vás, kteří rádi vaří/pečou/smaží, mám tu pro vás recept :) Tentokrát jeden rychlý oběd, který by klidně mohl figurovat jako dobrá večeře. Plněné žampiony nivou. Byl to vyloženě experiment, který jsem dělala narychlo minulý víkend, kdy jsme spěchali na akci do Třebíče a museli se rychle a přitom dobře najíst. Měli jsme v lednici žampiony, nějaké ty sýry a tak jsem udělala klasické "hrnečku vař", smíchala všechno možné dokupy a vzniklo z toho toto. Můj Muž byl nadšený, prý ještě nic tak dobrého nejedl. :)

Co budete potřebovat:
  • větší žampiony
  • nivu
  • strouhaný eidam
  • pomazánkové máslo (já bohužel použila obyčejný margarín, protože nic jiného doma nebylo, ale taky to šlo)
  • 2 tavené sýry (můžete i s příchutí)
  • šunku (možná by tam šla i slanina)

Jak na to:

Žampionové hlavičky roztřídíte a vyberete ty větší, aby se vám lépe plnily. Nožem z nich oloupete vrchní slupku a odstraníte nožku. Pokud byste chtěli, klidně by se nožky daly nakrájet do směsi, to určitě není špatně. 



Do misky si dáte tavené sýry, nastrouháte nivu, nakrájíte šunku na malé kostičky, a nakonec trochu másla/margarínu. Všechno to smícháte poctivě dohromady, popř. já si pomohla tím, že jsem to dala na chvilku do mikrovlnky, aby margarín povolil a lépe slepil všechny ingredience dokupy. No a pak už jen jednoduše plníte žampionové hlavičky směsí. Směs určitě nemusíte solit, niva je slaná až až, pokud byste chtěli třeba okořenit, není problém. 






Žampiony vložte na malý plíšek a dejte do předehřáté trouby na 180°C. Je potřeba je trochu sledovat, protože se nám stalo, že se jeden žampion mírně naklonil a směs vytekla na plíšek. Pečou se poměrně krátkou dobu cca 15 až 20 minut a je hotovo. 

Vyskládejte žampiony na talíř, klidně ozdobte zeleninou (my měli rajčata), jako příloha může posloužit prakticky cokoliv - od chleba (který jsme měli my) přes brambory až po hranolky třebas :)


Žampiony nejsou po upečení moc fotogenické, ale věřte mi, že byli moc dobré :)

2 komentáře :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)