3. června 2011

Zapékané palačinky s tvarohem

 Zdravím všechny své čtenáře, dneska vám udělám trochu chutě a znovu nabízím jednoduchý recept na vynikající oběd/večeři :)

Já na palačinkách (či amoletách) začínala, od dětství je miluji a tak to bylo nejspíš první jídlo, které jsem se naučila dělat. Sice je to stále občas pokus-omyl - ta první většinou bývá moc silná nebo pomuchlaná - ale stále se zlepšuji :) Tento recept se mi hlavou honul delší dobu, měla jsem chuť na něco sladkého a chtěla si udělat oběd do práce. Tak jsem ve středu po práci skočila na Internet, našla pár receptů, abych si utřídila, co tam asi tak všechno patří (stejně jsem to pak dělala podle sebe) a začala kuchtit. Palačinky se evidetně povedly, protože je včera večer ochutnával můj Muž a ačkoliv zatvrzelý odpůrce sladkých jídel si pochutnával ;)


Co budete potřebovat:
  • hotové palačinky (z mléka, cukru, hladké mouky a vajíčka)
  • náplň do palačinek: jeden měkký tvaroh, cukr, vanilkový cukr, 1 žloutek, trochu mléka na rozředění, případě rozinky
  • na zalití: mléko, malé vejce a vanilkový nebo já použila skořicový cukr
ingredience: hladká mouka, mléko, vejce, cukr krystal, 
vanilkový puding, měkký nízkotučný tvaroh

Jak na to:

Těsto na palačinky vytvoříte jednoduše - smíchejte vejce, mléko a cukr, pořádně rozmíchejte, poté přidávejte hladkou mouku, dokud těsto není středně tekuté (těžko se to popisuje - je spíše tekuté, ale ne moc, tak aby se vám pěkně rozlévalo po pánvi), následně usmažte na pánvi s trochou oleje (může být i bez). Hotové palačinky nechte trochu zchladnout a mezitím si nachystejte zbytek receptu.


Tvaroh promíchejte se žloutkem, cukrem, rozinkami a přidejte tolik mléka, aby se hmota dala mazat na palačinky, ale nesmí být moc tekutá. Já jsem použila měkký nízkotučný tvaroh a do něj toho mléka potřeba bylo jen tak dvě lžíce. Také jsem smíchala tvaroh s vanilkovým pudingem, aby získal příchuť, ale to už je jen na vás. Tip: elektrickým šlehačem to máte za chvilku smíchané a pěkně bez žmolků ;) Každou palačinku natřete tvarohem, smotejte a naskládejte je těsně k sobě do máslem vymazaného pekáčku. Pokud vám tvarohová náplň zbyde, můžete ji bez ostychu vylít na naskládané palačinky a rozetřít stěrkou, vytvoříte tak tvarovovou vrstvu na palačinkách. 



V hrnku rozmíchejte mléko s vejcem a cukrem a nalijte rovnoměrně na palačinky v pekáči. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C (ani nemusí být tolik, já ji pak snížila na 180°C). V receptu psali o tom, aby se nejdřív palačinky pekly přikryté a na posledních 10 minut odkryly, já jsem je tam prostě dala odkryté od začátku a taky to nevadilo. Pečou se cca 15 až 20 minut, záleží kolik jich máte a jak velký je pekáček. 


Já jsem ještě povrch palačinek nakonec posypala skořicovým cukrem, aby to dostalo trochu barvu a vůni, ale není to nutné. Po upečení nechte zchladnout a podávejte s ovocem nebo šlehačkou, jsou vynikající :)

 

3 komentáře :

  1. Musela to být mňamka. Taky bych je měla někdy udělat. Pořád vymýšlím co dělat k obědu a nějak dochází nápady :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá moc pěkně :-) Budem s holkama po tancích chodit radši za tebou než do palačinkárny ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)