20. července 2011

Vafle

Krásný den přeji,
tektokrát přicházím s receptem na chutné nadýchané vafle, které jsem dělala na oběd pro mého manžela a bratra - přetěžký to úkol, bratr má vafle rád, manžel ale nejí moc sladké. Musela jsem tedy zalovit mamce v kuchařce a našla jsem tam recept na neutrální vafle vhodné na sladko i slano - jsem prostě skvělá hospodyňka :D


Co budete potřebovat?
  • polohrubou mouku
  • mléko
  • vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • máslo
  • špetku soli
  • vaflovač
  • náplně - sladkou např. nutellu nebo marmeládu, slanou např. kečup, strouhaný sýr a kolečko šunky

Jak na to:

Těsto na vafle je spíše hustějšího rázu, když bude moc řídké, rozlije se vám do drážek ve vaflovači a nedostanete je ven :) Těžko se popisuje jak moc musí být husté, musíte si to zkusit - moje zkušenost je taková, že většinou ty první vafle jsou zkušební :)
Oddělte žloutek od bílku, bílky dejte do čisté nádoby a vyšlehejte z nich sníh. Je to makačka, ale ten ručně ušlehaný je stejně nejlepší - tip: aby vám sníh opravdu dobře držel, můžete přidat štipec soli.

Žloutky, mléko a rozpuštěné máslo (já ho dala cca 100 g) rozmícháte v misce - neudělejte chybu jako já a mléko ohřejte, nepřemýšlela jsem a hodila rozpuštěné máslo do studeného mléka a máslo se samozřejmě trochu zdrclo a udělalo mi žmolečky. Ve výsledném těstě to pak nevadilo, ale dokáže to zkazit den :) 

Důkladně rozmícháte a přidáte polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva (cca půlku sáčku, dávala jsem to od oka). Smícháním těchto dvou ingrediencí získáte těsto, jeho hustotu můžete doupravit přidáním mouky/mléka. Až jste spokojení, nakonec dejte do těsta ušlehaný sníh a opatrně ho zapracujte do těsta - to znamená, že s vařečkou nemíchejte jako zběsilí, spíše polehoučku otáčejte a pracujte s těstem ;) Výsledkem je pak nádherně nadýchané těsto, které budete dávat do vaflovače.


  Vaflovač si rozehřejte a plotýnky pomažte trochou másla nebo sádla, aby se hotové vafle nepřichytávaly na plotýnky, ale šly pěkně dolů. Naběračkou pak na každou plotýnku nalijte přiměřené množství těsta a nechte pést cca 4 minuty (záleží na tom, jak moc upečené je chcete nebo jak silný máte vaflovač). Hotové vafle můžete servírovat nasladko s marmeládou či nutellou, nebo na slano s kolečkem šunky, strouhaným sýrem a kečupem :) 

Vafle jsou samy o sobě bez chuti, tak to má být, aby chuť samotných vaflí nevadila sladké/slané chuti ;)

Dobrou chuť!

1 komentář :

  1. Áá, děláš mi chutě, zbožňuju vafle :) Děláme je bez sněhu, tak vyzkouším tvůj recept, děkuju :)
    Peťka

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)