26. října 2011

Dobré ráno!
Omlouvám se za absenci včerejšího článku o líčení očí, tento týden nemám dostatek času, dobíjela jsem baterky do foťáku a navíc když přijedu z práce, je už pomalu tma, takže se ani fotit pořádně nedá. Pokusím se něco během týdne vytvořit, ale neviděla bych to moc optimisticky, jelikož ve čtvrtek jedu s manželem na šermířskou akci a budeme tam nejspíš až do neděle. Uvidíme, budu na vás myslet :)

Ale o tom dnešní článek není - dnes bych vám ráda zrecenzovala základní výrobky na tvorbu make-upu, které mám v taštičce. Bude se jednat o minerální podkladový krém Giordani Gold, korektoru v peru Giordani Gold (nejnovější přírustek), sypkému pudru Oriflame, tvářence NYC a bronzeru E.l.f. cosmetics. Doplním to také o základní info o nanášení make-upu krok po kroku.


KROK 0: Předpřipravení pleti na nanesení make-upu
- důkladně vyčištěná pleť a nanesený hydratatční denní krém, sérum či fixátor podkladového krému


KROK 1: Podkladový krém
Podkladový krém, nebo-li jak se občas označuje "make-up" je tekutý či tuhý výrobek obsahující více či méně pigmetovaných částeček, které po nanesení na obličej zakryjí nedostatky a sjednotí odstín pleti. Podkladový krém od Giordani Gold (Oriflame) mám už nějaký ten pátek a jsem s ní velice spokojena. Co se krytí týče zaškatulkovala bych ji do skupiny středně krycí, není to přímo 100% krycí podkladový krém, což je dobře, protože mohu stále vypadat přirozeně a ne jako porcelánová panenka. Příjemně voní, rychle se spojí s pletí a nezanechává šmouhy nebo nerovnosti, pleť je po nanesení příjemná na dotek a během dne podkladovou bázi absolutně necítím, což je další důležitá vlastnost při výběru správného podkladového krému. Na stránkách Oriflame jsou hodnocení na tento výrobek veskrze pozitivní, podle spousty hodnotitelek je to nejlepší podkladový krém, který Oriflame nabízí. A poměr cena/kvalita? Za 30 ml 399,- sice není zanedbatelná částka, ale krém vám vydrží poměrně dlouho a je opravdu příjemný. Nemám zkušenost s jinými podklavoými krém např. od Max factor nebo Dermacol, které jsou přibližně ve stejné cenové hladině, ale troufnu si říct, že je jim určitě dobrým konkurentem a já si ho určitě zakoupím znovu.

NANÁŠENÍ PODKLADOVÉHO KRÉMU:
Pro nanášení krému můžete použít prsty, houbičky na make-up či štětec na podkladový krém, je jedno jaký způsob použijete, záleží na vás. Co jsem četla (a mám to potvrzené i vlastní zkušeností), nejdéle vydrží podkladový krém nanesený štětcem, je to i nejhyginiečnější způsob nanášení (samozřejmě pokud si pravidelně štětec myjete). Krém by se měl nanášet, jako všechny přípravky na obličej, od středu směrem ven krátkými jemnými tahy, abyste si nevytahovali jemnou kůži a nevytvářeli si tak zbytečné vrásky navíc.


KROK 2: Korekce nedostatků
Ne každý máme opravdu pleť bez chyb a pokud nemáte podkladový krém s velkou krycí schopností, musíte na nerovnosti použít korektor. Nejčastější jsou kruhy pod očima, na které je tento korektor od Giordani Gold výborný. Jedná se o korektor ve štětečku, kdy otočením černé horní části se uvolní mezi štětinky korektor, který "namalujete" do oblasti kruhů pod očima a pak lehce prsty či štětečkem rozetřete (prsty poklepete) do pleti. Vzhledem k tomu, že obsahuje látky z červené řasy, pomáhá nejen zakrývat, ale i léčit otoky pod očima. Nemám ho dost dlouho na to, abych posoudila tuto vlastnost, ale jeho krycí schopnost je dostatečná, lehce se vztřebává a kryje tak akorát. Na kompletní zakrytí bych potřebovala ještě o něco silnější korektor, ale na klasické ranky, jizvičky či začervenání je bezchybný. Tento korektor se prý nemusí přepudrovávat, obsahuje jemné částečky odrážející světlo, já ho přepudrovávám kvůli výdrži.

NANÁŠENÍ KOREKTORU: 
Nanášení korektoru není žádná věda, záleží také na druhu, který používáte (tuhý v tužce, v kelímku či štětečku jako ten od Giordani Gold). Korektor se používá na zakrytí všech nerovností a barevných odlišností, které nezakryl podkladový krém, nejčastěji kolem očních partií (kruhy pod očima), kolem nosu a na jakékoliv postižené místo (jizvičky, pupínky atd.). Nutné je koupit si odstín korektoru, který je co nejbližší vaší pleti nebo o malinko světlejší, důležité je ho rozetřít do ztracena, aby nebyl vidět.
Někdo nanáší korektor před podkladovým krémem, někdo po něm, někdo dokonce až po nalíčení očí, kdy mohou částečky stínů spadat pod oči a tím by práci s korektorem zničily. Záleží na vás, neexistuje pravidlo, přes které nejede vlak a kdo by to dělal jinak byl by vyvrhel ;)


KROK 3: Zapudrování
Jak jsem zjistila, mnoho lidí pudr vůbec nepoužívá. A to buď z důvodu, že se poté cítí jako porcelánová panenka, nebo že jim pudr, který zkoušeli, ucpal póry. V dnešní době (pokudsi nekoupíte vyloženě nekvalitní výrobek) by pudr dávno neměl ucpávat póry, pudry jsou lehké a byly vytvořeny proto, aby prodloužily trvanlivost podkladových krémů a pleť zmatnily. 
Pudr můžete zakoupit kompaktní (s houbičkou na nanášení), který je výborný do kabelky, protože se vám nevysype, nebo sypký (nanáší se labutěnkou nebo štětcem), který je dle mého názoru příjemnější a lépe ovladatelný při nanášení. Nikdy jsem nebyla velkým zastáncem kompaktních pudrů právě proto, že je poměrně těžké vystihnout dobré množství na pleti. 
Co se týče tohoto sypkého pudru od Oriflame, nemohu si ho vynachválit. Krásně voní, je transparentní (prodávají ho i odstínu, ale transparentní je dle mého názoru lepší) a neuvěřitelně lehký. Pokud to nepřeženete, vytvoříte krásné matné zakončení make-upu, které není na pleti poznat a dělá ji na omak sametovou.

NANÁŠENÍ PUDRU:
Zde je rozdíl mezi kompaktním a sypkým pudrem. Budu popisovat postup se sypkým pudrem, jelikož s ním mám největší zkušenosti. Sypký pudr je zrádný v tom, kolik množství nanesete na štětec. Určitě neplatí pravidlo - čím víc, tím to bude déle držet. Štětec na pudr se používá velký z přírodních chlupů. Obal sypkého pudru bývá rozdělen na dvě části - spodní, ve které je produkt a horní s dírkami, na kterém zůstane jen určité množství výrobku vhodného k použití. Výrobek ze spodní části do té horní dostanete jednoduše - otočíte krabičkou ;) Výrobek na štětec dostanete lehkým poklepáním a poté je důležité, abyste přebytečné množství výrobku odfoukli či odklepli pryč - tím se vyvarujete přehnaného množství pudru na tváři. Nanášíte jemnými kruhovými pohyby na čelo, střed tváře a pod oči, snažíte se zmatnit lesklé části obličeje, které většinou jsou v T zóně (čelo, nos a brada). Dobré je během nanášení pleť kontrolovat, abyste to nepřehnali ;)


KROK 4: Optické tvarování obličeje pomocí tmavých pudrů či bronzeru
Ideální tvar obličeje je oválný, pokud nemáte tento tvar obličeje, můžete si k němu opticky dopomoci díky tmavšímu pudru nebo bronzeru. Správné nanášení chce trochu cviku, ale není to nic složitého (viz. část Nanášení bronzeru). 
Já používám zatím bronzer od firmy e.l.f. cosmetics, je to můj úplně první bronzer, takže se zatím stále učím. Bronzer to není špatný, je to odstín Warm Tan, přechod mezi hnědou a růžovou. Výrobek (jako ostatní výrobky od této firmy) pěkně voní, dobře se nanáší a stojí 39,- a tak není nutno řešit, zda ho v případě špatné zkušenosti vyhodit či nikoliv :) Stručně řečeno, není to žádný zázračný produkt, ale svoji práci udělá, upřímně nevidím kromě odstínů a varianty matný/s třpytkami mezi bronzery rozdíl, všechny splňují jejich funkci a to dodat tváři opálený vzhled či dodat hloubku, pokud je použijete na korekci tvaru obličeje. Pokud nechcete utratit příliš peněz a chcete se tvarování obličeje naučit, tento bronzer je na to ideální ;)

NANÁŠENÍ BRONZERU/TMAVÝCH PUDRŮ:
Jak jsem psala výše, cílem korekce tvaru obličeje je vytvořit z různě tvarovaných obličejů oválný, tedy jakýsi ideální tvar. Vše je na principu světla a stínů - co chcete vyzdvihnout, to zesvětlíte a co chcete potlačit ztmavíte. Když se na svůj obličej podíváte v zrcadle, uvidíte, kam dopadá světlo více a kde méně. A přesně tyto linie se napodobují. 
Bronzery či tmavé pudry se nanášejí štětcem o něco menším než je štětec na pudr, mohou být zkosené či nikoliv. Bronzer naneseme na štětec, oklepneme přebytečné množství výrobku a naneseme pod lícní kost od ucha po koutek rtu. Nejlepší je vtáhnout tváře dovnitř (udělat tzv. rybičku), kdy se vám vytvoří ukázková linka, kam bronzer nanést. Pamatujte, méně je více a vždy je lepší přidávat, než ubírat, takže to nepřehánějte, ať nevypadáte jako špinaví ;) Nejdůležitější je nyní štětcem pracovat tak, aby se linie krásně rozetřela do ztracena a netvořila nikde ostré hrany. Nezasahujte nad linii lícní kosti, roztírejte spíše směrem dolů.


KROK 5: Tvářenka
Pokud nechcete vypadat jako bledule, obvlášť v zimě, použijte tvářenku. Ta dodá tvářím přirozený narůžovělý nádech, přibližně takový, jaký se vám udělá při lehké námaze či když se začervenáte.
Já tvářenku nikdy nepoužívala, protože se sama od přírody dost červenám, takže se mi tvářenka dělá od přírody, ale když jsem si pořídila jednu, padla mi ruka na levnou (za 59,-) tvářenku od NYC. A je to ohužel znát, tvářenka je nevýrazná a na obličeji téměř neznatelná. Pigmentace prostě není to pravé ořechové a ačkoliv to nechci přehánět, chce to tak pět vrstev, než je vůbec něco znát. Takže tuto tvářenku doporučit nemohu.

NANÁŠENÍ TVÁŘENKY:
Tvářenka již podle svého názvu patří na jablíčka tváří, to znamená nejvyšší bod vašich tváří. Nejspolehlivější způsob, jak najíst správné místo pro tvářenku, je usmát se. Tam, kde se vaše tváře zvednou, tam naneste výrobek. Stejně jako u bronzeru i zde platí, že je lepší přidávat, než ubírat, nechcete přece vypadat jako Marfuša z Mrazíka ;) Tvářenku roztírejte směrem ke spánku tak, aby byla jen lehkým barevným akcentem na vašich tvářích a působila přirozeně.Pokud už se stane a přeženete to, nezoufejte, použijte na zjemnění štětec nebo houbičku se zbytkem podkladového krému a jemným přetřením ji zneutralizujete.


Doufám, že vám tento článek byl k užitku, omlouvám se, že jsem nepoužila žádné své fotografie kroků nanášení make-upu, snažila jsem se však popsat to co nejdetailněji. Pokud byste měli dotazy, neváhejte se optat, pokusím se poradit třeba odkazem na video ;)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)