27. prosince 2011

Základy lakování nehtů

Krásný den přeji!
Pokračujeme v minisérii o nehtech, už jsem napsala něco málo o péči o nehty, v tomto článku se pokusím popsat jakési "základní pravidla" pro lakování nehtů.
Lakování nehtů není žádná věda, s trochou cviku a znalostí základních pravidel může mít krásně nalakované nehty úplně každá z nás. V tomto článku se pokusím nabídnout pár základních kroků a nějaké tipy, aby se vám, mým čtenářkám (předpokládám, že moc pánů můj blog nečte a hlavně si nelakuje nehty :)), lakování nehtů stalo příjemným a výsledek stál vždy za to.

1. Odlakování
Před každým lakováním nehtů je nutné mít nehty čisté, odmaštěné a samozřejmě odstraněný starý lak. Odmašťovat nehty nemusíte nijak extra, postačí obyčejný odlakovač. Doporučuje se používat odlakovač bez acetonu, který je k nehtům mnohem jemnější. Mnoho odlakovačů obsahuje nějaké výživné látky, což nikdy není na škodu, ačkoliv osobně si nejsem tak úplně jistá jejich účinkem.



 
2. Zatlačení nehtové kůžičky
Když máte nehty čisté, je čas na zatlačení nehtové kůžičky. Jak jsem psala v minulé části tohoto miniseriálu, nehtová kůžička by se měla jemně zatlačit buď pomerančovým dřívkem nebo kovovým nástrojem na to určeným. Nedoporučuji pokooušet se kůžičku odstříhnout, mohly byste se zranit a způsobit si zbytečné záděry.





3. Podkladový lak (base coat)
Nyní jsou nehty připravené na samotné lakování. Pokud chcete, aby vaše nehty vydržely co nejdéle krásně lesklé, aby se vám nehty nezabarvily po použití barevného laku a hlavně aby se lak neodlupoval, použijte speciální podkladový lak (podlak nebo base coat). Tento lak plní funkci ochrany nehtu, může být i výživný či zpevňovací. Nehet také pokryje vrstvou, kdy vyplní veškeré nerovnosti nehtu, takže výsledné nalakování, zvlášť, pokud se chystáte nalakovat nehty nějakou výraznou barvou, je hladké a bez chybiček.
Podkladový lak nabízí snad každá značka laků na nehty, níže si můžete prohlédnout pár vybraných:
Avon
Oriflame
Dermacol
essence
OPI

4. První vrstva barevného laku
Poté, co vám podkladový lak na nehtech uschne, můžete přejít k vaší kreativnější části já a vybrat barevný či jen jemný lak na nehty. S flaštičkou netřepejte, jen si lak naštěrcháte a vytvoříte v něm bublinky, které znepříjemňují lakování. Otevřete lahvičku, otřete přebytečný lak o okraj skleničky a začněte lakovat. Ideální je nalakovat nehty jen třemi tahy - první tah je veden středem nehtu od lůžka směrem k okraji. Druhý a třetí tah je po obou stranách - nejdřív jedna strana, poté druhá. Kolem nehtové kůžičky (resp. lůžka) vytvořte štětečkem malý obouček, který kopíruje váš tvar lůžka. Důležité je nepřetáhnout až na kůži kolem nehtů, to vypadá neesteticky. Pokud vlastníte nehtový "zmizík" - resp. tyčinku s odlakovačem, která má tvar pera a jednoduše se s ní začisťují okraje nehtu při přetáhnutí, můžete ji samozřejmě použít a tím upravit veškeré chybičky.

5. Druhá vrstva barevného laku
Počkejte a nechte první vrstvu opravdu kompletně zaschnout, teprve poté začněte s vrstvou druhou. Dvě vrstvy laku se považují za takový standard, většinou při první vrstvě laky nekryjí 100%, občas dělají i proužky. Druhá vrstva by měla všechny tyto chybičky opravit. Vždy pamatujte, že je lepší mít na nehtech více tenkých vrstev než jednu tlustou, která vám bude schnout věčnost a také nevydrží dlouho.




6. Vrchní lak (top coat)
Po kompletním zaschnutí poslední vrstvy barevného laku můžete nanést pro větší lesk a výdrž vrchní lak (nadlak, top coat), který ochrání barevný lak a zabrání rychlému "oťukání" okrajů nehtů. Tomu se sice nevyhnete, ale top coat opravdu dokáže prodloužit pěkně vypadající nehty o pár dní, než by vydržel lak bez něj. Vrchní laky mohou být čiré, se speciálními efekty (zmatňující, se třpytkami, halogenní odrazy, praskající atd.), záleží jen na vás, jaký zvolíte.
Níže si můžete prohlédnout různé náhodně vybrané top coaty od různých výrobců:


essence
OPI
Avon
Seche Vite
essence

A to je vše :) Možná takto rozepsané to vypadá na strašnou piplačku, ale co se mě osobně týče, lakování mi nezabere víc než hodinu a to počítám opravdu poctivé čekání na schnutí jednotlivých vrstev.

Pár tipů na konec:
- výrazné barevné laky vždy vypadají lépe na kratších nehtech, proto dámy s dlouhými nehty by měly velmi výrazné barvy nahradit spíše neutrálními tóny. Jde o to, že dlouhé nehty nalakované výraznou barvou (alespoň mně to tak připadá) vypadají trochu lacině a připomínají spíše zvířecí pařáty než nehty :)
- pokud máte nehty maličkaté a široké, pomocí laku je můžete opticky zúžit. Stačí jen zaměřit se s barevným lakem hlavně na střed a ponechat kolem boků nehtu úzké proužky nenalakované. Samozřejmě se to nesmí přehánět ;)
- ne každý má spoustu času na schnutí laku na nehty, proto určitě bude hledat možnosti, jak schnutí urychlit. Existují speciální větráčky, které jsou ukryté v jakémsi "iglů", kam vložíte ruce a necháte si na nehty foukat. Sama jsem ozkoušela a mohu doporučit speciální kapky či spreje na schnutí laku, což jsou tekutiny na olejové bázi, které nastříkáte nebo nakapete na čerstvě nalakované nehty a místo 15 minut se čekání smrskne na 5 minut. Navíc olejová báze hydratuje a zvláčňuje kůži kolem nehtů, což je také výhodné.
essence
FM Make up
Avon
A to je opravdu všechno pro tento článek, doufám, že se vám článek líbit, dozvěděly jste se třeba něco nového a zajímavého a mám na vás dotaz - Jaké téma by vás v nehtovém světě ještě zajímalo?

1 komentář :

  1. Moc vám děkuji za poučný článek. Já jsem doteď používala prakticky jen razítka na nehty, protože jsem nevěděla jak na to. Jako holku z dětského domova mě to nikdy nikdo nenaučil a tak se tím prokousávám sama podle návodů na YouTube. :) Takže každá informace se vždycky hodí. :) Vyzkouším pár těch laků a dám vám vědět, jak to dopadlo. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)