30. května 2012

Bábovka hrnková

Krásné ráno všem!
Dlouho tu nebyl zase nějaký recept, já jsem se před nedávnem vrhla na pečení, takže se mohu pochlubit jednoduchým receptem, který zvládne každý ;o)
Rumová bábovka - hrnkový recept

Budete potřebovat:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 sklenku oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 kusy vajec
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek teplé vody nebo mléko
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • půl skleničky rumu
  • já ještě dodala balíček vanilkového pudingu, ale není to v těstě znát, takže to není nutné ;)


Jak na to:

V misce si smícháme všechny sypké ingredience - tj. mouku, kypřící prášek, cukr, kakao. Do směsi přidáme tři vejce (pokud chcete mít bábovku fajnovější, oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh, který se opatrně přidá do těsta před vylitím do formy), olej, vodu či mléko a rum. Smícháme vše dohromady, těsto je poměrně dost tekuté, tak to má být.

Tip: Pokud chcete bábovku mít dvojbarevnou, těsto si rozdělte na dvě části a jen do jedné dodejte kakao. To obarví těsto na tmavo a při vlévání do formy nejdříve nalijte světlé těsto a to tmavé opatrně přidejte, nijak nemíchejte. Při upečení a rozkrojení je pak bábovka uvnitř dvojbarevná ;)

Vymažeme a vysypeme si formu a těsto nalijeme dovnitř. Vložíme do předem vyhřáté trouby, prvních 20 minut na 150 - 160 °C, poté zvýšíme teplotu na cca 180 °C a necháme dopéct dalších cca 30 minut, záleží na troubě, těstu i formě, je to individuální :) Já sama se moc těmito časovými údaji neřídím, spíše kontroluji svoje těsto. Během pečení můžeme zkontrolovat, zda je těsto hotové, propíchnutím špejlí - pokud na špejli zůstane těsto, ještě není hotovo.

Jakmile je hotovo, bábovka se vyklopí z formy, můžeme ji pocukrovat nebo polít polevou - já jsem udělala citronovou polevu - míry celkem od oka, ale přibližně je to 1 díl citronové šťávy na dva díly moučkového cukru :)

1 komentář :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)