11. června 2012

Jak na to: domácí sushi

Krásné prosluněné ráno!
S mým Mužem jsme propadli sushi a nedávno jsme se rozhodli, že to zkusíme na vlastní pěst. Jelikož to nedopadlo vůbec špatně, rozhodla jsem se podělit se o "recept" na domácí sushi s vámi :) Předem se omlouvám, že nemám fotografie postupu, jelikož jsem na to samozřejmě zapomněla a potom s upatlanýma rukama od rýže jsem na to neměla sílu :) Ale určitě to nebylo naposledy, co jsme je dělali a tak fotku budou příště, slibuji! ;)
Upozornění: Nejsem expert ani pokročilý tvůrce sushi, takže prosím všechny experty a lidi, kteří se v sushi vyznají, o schovívavost, byl to první domácí pokus a mé znalosti jsou jen vyčtené a jednou vyzkoušené, "pravé" sushi je samozřejmě mnohem větší rituál.


Co budete potřebovat:
  • rýže (nemusí to být ta pravá sushi rýže, je lepší krátkozrnná, ale nám se to povedlo bez problémů z té dlouhozrnné ;))
  • rýžový ocet (můžete nahradit i vinným octem a smíchat ho s trochou soli a cukru, lehce povařit)
  • řasy Nori na sushi (koupíte v každém větším obchodě, my nakupovali v Albertu)
  • náplň dle chuti ( čerstvá ryba, uzená ryba, krabí tyčinky, zelenina, sýr, prostě cokoliv)
  • wasabi křen
  • sójová omáčka (ta japonská je samozřejmě lepší než klasická naše)
  • bambusové prostírání
  • nakládaný zázvor (jelikož ten nám ani jednomu nechutná, nekupovali jsme ho, je tam hlavně kvůli hygieně a zneutralizování úst mezi jednotlivými druhy sushi)
  • ostrý nůž


Jak na to:

1) rýži nesolíme, jen propráchneme a necháme vařit tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, já dávám poměr rýže x voda 1 ku 2.
2) jakmile je rýže hotová, necháme ji trochu zchladnout, smícháme s rýžovým octem a jemně mícháme, dokud rýže není opravdu lepkavá.
3) řasu položíme na bambusové prostírání lesklou stranou dolů, lehce navlhčíme vodou - ne moc, jinak se začne řasa vlnit.
4) namočíme si prsty a nabereme trochu rýže - ani ne moc, ani ne málo, je lepší dát méně než více, chce to zkusit, sama jsem se to ještě nenaučila :) - rýži tlačíme v malé vrstvičce na řasu, na horní straně řasy (ta nejdál od nás) necháme cca 1 až 2 cm volné místo bez rýže, aby se mohla řasa po zatočení napojit na celý váleček.
5) rýži uprostřed namažeme malou vrstvičkou wasabi a položíme jednotlivé ingredience nakrájené na dlouhé tenké proužky. Nepřeháníme to s množstvím, jinak se vám rulička pořádně nezatočí :)
6) za pomocí prostírání řasu zatočíme, hodně tlačíme, aby vše bylo pěkně spojené.
7) okraje válečku ořízneme ostrým nožem (je dobré si čas od času čepel namočit, jde to lépe), poté překrojíme napůl, jednu polovinu přesuneme nad druhou a z těchto dvou malým válečků ukrojíme tři kousky - dohromady tedy 6 kousků z jednoho válečku.
8) servírujeme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.


Druhů sushi samozřejmě existuje mnohem mnohem více, tento druh dokonce není ten původní. Tento druh s řasou se nazývá Maki a přišel nám asi nejjednodušší na tvoření doma. Další druh se jmenuje Nigiri a jedná se o "pravý" druh sushi, je to vlastně rýžová kostička s kouskem lososa (nebo jiné ingredience) nahoře, ale vzhledem k tomu, že je třeba dodržet pravidla co se týče tlaku a tvaru kostečky, vybrali jsme si Maki sushi :)

Dejte vědět, jestli sushi máte rádi a zda jste si je už někdy zkoušeli dělat doma, třeba se pochlubte vlastními recepty, jakou náplň používáte vy, ráda se přiučím :)

1 komentář :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)