25. června 2012

Mé oblíbené seriály

Zdravím! :o)
Dnes si dáme něco z trochu jiného soudku, než je kosmetika. Poslední dobou využívám možnosti, když je manžel na odpolední a já jsem večer sama doma, a koukám na seriály. Ulici a podobné české seriály u mě nečekejte, telenovelácké typy mě moc neberou :) Kdo ví, třeba vás mé oblíbené seriály, na které koukám teď, nebo jsem je právě zhlédla či patří dlouhodobě mezi mé top, navnadí :)

Upozornění: Jelikož jsem držka držkatá, je možné, že nechtěně vykecám něco z příběhu seriálu, za to se omlouvám a předem na to upozorňuji. Samozřejmě konec a rozuzlení si nechám pro sebe, ale pro jistotu to uvádím předem :)

(Red Dwarf)

Tento britský seriál prostě zbožňuji, patří do skupiny "můžu-se-na-to-dívat-pořád-dokola" - Ačkoliv už má svoje léta, nedělá mi problém pustit si ho a koukat od začátku do konce a poté znovu od začátku do konce. 
Seriál je v podstatě sérií příhod jediného přeživšího člena těžařské lodi Červený trpaslík jménem Dave Lister, který přežil nehodu, holografu jeho kolegy Arnolda Rimmera (kterého Lister nesnáší) a tvora vyvinutého z kočky s příhodným jménem Kocour (narcistický sobec). Postupem času se mezi hlavní hrdiny dostane sanitární robot Kryton a Listerova láska Kristine Kotchanská.

Seriál je plný britského humoru, vtipných scének, spousty narážek a již legendárních přirovnání. na Youtube je ke shlédnutí mnoho ukázek a každý díl se těmito narážkami a vtipy jen hemží.

Já jsem si seriál oblíbila hrozně rychle, ale abych byla upřímná, četla jsem spousty negativních kritik, díky kterým jsem přišla na jednoduchou rovnici - buď tento seriál milujete, nebo nesnášíte :)


(The Simpsons)

Žlutá rodinka, která nepotřebuje velké představování, jedná se o americký seriál s nejbohatší historií a množstvím dílů i sérií (tuším, že je to 24 sérií a celkem kolem 500 epizod). 

Co bych ale ráda zmínila, je český dabing, který tento seriál v ČR dostal na úplně jinou úroveň, když jsem pak slyšela Simpsonovi v originálu, nějak to nebylo ono :)

Momentálně ho vysílá Prima COOL, dva díly za sebou, od 18.30 do 19.15 (o víkendu tři).


(How I Met Your Mother)

Tento americký seriál se těší poměrně velké divácké sledovanosti, u nás ho vysílá Prima COOL jak v českém, tak originálním znění, sama se musím 100% přiklonit k jeho originálnímu znění, zvlášť časté jazykové vtipy v českém znění moc nevyniknou, co jsem slyšela dabing na Primě.... nic moc...:)

Zápletka je celkem jž z názvu - vypravěč, Tedd Mosby, který je i hlavním hrdinou seriálu (spolu se svými čtyřmi přáteli), vypráví svým dětem, jak poznal jejich matku. Celým úkolem seriálu je tedy poměrně jednoduchý úkol - ukázat divákům, jak se seznámil se svojí manželkou a matkou jeho dětí. Bohužel (či Bohudík?) to není tak jednoduché, vzhledem k tomu, že již skončila 7. řada seriálu (každá řada má cca 15 epizod) a nikdo ještě Teddovu ženu neviděl :)

Tento seriál mě baví, je to pravda klasický americký seriál, který už lehce zabřehává do fáze telenovel, kdy se vztahy pořád otáčejí a vrací atd... i já sama bych ráda nějaké větší rozuzlení, ale pak se podívám na jeden díl, kde briliantní Neil Patrick Harris prohodí pár vtípků a hned mě to zase baví. Ano, není to nijak intelektuální seriál, ale odpočinkový typ, u kterého můžete prostě vypnout a sledovat :)


SPARTACUS: Krev a písek
(Spartacus: Blood and Sand)

Tak dostali jsme se k seriálu, který rozhodně není pro každého. Spousta krve, násilí a sexu, tak by se dal jednoduše tento seriál popsat. Možná ale právě díky tomu všemu je seriál zajímavý a má spousty diváků, dalo by se říct, že popisuje historii z trochu věrnějšího hlediska (ty přemrštěné efekty stříkající krve ale samozřejmě nesmíte brát vážně ;)).

Obsah děje je celkem jasný, jedná se o příběh tolikrát omílaný, nejznámější vůdce otrockých rebelů, kteří se vzbouřili proti Římu. Všichni (nebo alespoň ti, kteří dávali v dějepise pozor) víme, jak to skončilo. Seriál je rozdělen na (zatím) tři série, během přištího roku by měli točit čtvrtou (resp. třetí, vysvětlím později) část, která by měla být již poslední.

Seriál je rozdělen do tří částí - Krev a Písek, Bohové Arény a Vengeance. Doopravdy se ale jedná o dvě série a jeden prequel (Bohové Arény), který byl natočen těsně po první sérii hlavně proto, že představitel hlavní role onemocněl rakovinou a podstupoval léčení. Během jeho chemoterapie scénaristé vytvořili 6 dílů prequelu, tedy minisérie "co bylo před Spartakem", která sama o sobě je velmi pěkná. V druhé sérii Vengeance (Pomsta), se poté setkávají postavy z první série i prequelu, takže se to pěkně pojí dohromady. Bohužel v druhé sérii již Spartacus nevypadá jako v sérii první a to z toho důvodu, že herec Andy Whitfield podlehl zákeřné rakovině a musel být nahrazen. Upřímně tohle mě hodně zklamalo, ačkoliv se Liam McIntyre moc snaží, mě osobně byl Andy mnohem sympatičtější.

Rozhodně doporučuji tento seriál shlédnout v originálu, český dabing je v tomto případě otřesný.


(Game of Thrones)

Tento seriál je hitem loňského a letošního roku, jedná se o klasickou fantasy z pera George R. R. Martina, často srovnávaného s legendárním J. R. R. Tolkienem. Já mám osobně tyto dva spisovatele moc ráda bez ohledu na rivalitu jejich nynějších fanoušků, každý z nich má něco do sebe. Rozhodně doporučuji přečíst si knihy, které jsou základem pro tento seriál, hodně vám pomohou co se týče orientace v postavách.

Právě mnoho postav a tzv. "hození do děje" by s tomuto jinak skvělému seriálu dalo vytknout, např. manžel knihy nečetl a měl v tom ze začátku dost guláš. 

Zápletek je tu hned několik, ale hlavní linie spočívá v boji o železný trůn z roztavených mečů, a práva vládnout celé zemi. V první sérii (seriál má již dvě série a přiští rok se bude točit další) se seznamujeme se spoustou jmen a několika velkými rodinami - ty největší jsou Starkové, starý rod na Severu a Lannisterové, nejbohatší rodinou v zemi. Knihy a následně i seriál, sledují jejich osudy a hlavně boj o trůn, na který si později nárokuje právo rovnou 5 nových králů. Seriál je plný zvratů, podlosti a vražd, nezsmím zapomenout na spoustu krve a dost častých sexuálních scén.

Suma sumárum jedná se o velmi kvalitně natočený seriál, kterému trochu škodí právě mnoho dějových linek a postav, ve kterých se musí divák zorientovat. Pokud máte rádi fantasy, líbil se vám Pán Prstenů, Hry o trůny se vám budou líbit taktéž, jen tam není tolik "pohádkových" a nadpřirozených bytostí :)


(Awake)

A poslední z mých oblíbených seriálů, u nás absolutně neznámý Awake. Jedná se o velmi netradiční seriál se zajímavým dějem, bohužel nejspíš díky jeho složitosti v ději si ho neoblíbil dostatek diváků a seriál byl po jeho první sérii ukončen. Je to škoda, protože dle mého názoru měl dost velký potenciál.

Hlavní hrdina je policejní detektiv, který přežil děsivou autonehodu, při které přišel o syna a ženu. Avšak není to tak jednoduché - po nehodě se detektiv nachází mezi dvěmi realitami - v jedné přežila jeho žena a v druhé jeho syn. Pokaždé, kdy jde detektiv spár, probudí se v druhé realitě. Po traumatickém zážitku z nehody navštěvuje psychiatry, v každé realitě jiného a ti se s ním snaží přijít na kloub, která z realit je jen sen a která je opravdová. Přecházení z jedné reality do druhé také detektivovi pomáhá řešit vraždy, jelikož se mu vždy v druhé realitě zobrazí detail, který se ukáže jako důležitý kousek skládačky v realitě první.

Zní to strašně komplikovaně, ale natočeno je to velmi dobře, divák se rychle zorientuje, není tam mnoho zbytečných postav, naopak se v obou realitách opakují stejní herci. Rozuzlení je velmi zajímavé, ačkoliv mě osobně trochu zklamalo, jelikož na tom posledním díle bylo znát, že byl dodělávaný narychlo, aby ukončil seriál, ačkoliv měl evidetně pokračovat dál. Ale i tak 12 epizod v délce 50ti minut je plných napětí, vodítek a akce, takže se určitě nenudíte, naopak pořád se snažíte spolu s hlavním hrdinem zjistit, kde je pravda.

Jelikož nepředpokládám, že tento seriál někdy jakákoliv česká televize zakoupí, budete odkázáni na originální znění s titulky, které můžete stáhnout na titulky.com nebo edna.cz ;)

V nejbližší době se chystám na Teorii Velkého Třesku, který mi byl doporučen, a mimo jiné i na spoustu filmů. Kdybyste chtěli, mohla bych sem čas od času hodit pár mých filmů podle žánrů a napsat pár řádků :)

Uff, trochu moc jsem se rozepsala, za to se omlouvám, ale snad se alespoň někomu bude tento dlouhý článek líbit, celkem jsem si užila jeho sepisování, snad tam nebude moc chyb ani prořeknutí děje :)

Jaký je váš oblíbený seriál?

4 komentáře :

  1. no Simpsonovci to je moje :) milujem ich.. a tiež How I met your mother.. a určite by som "žltú rodinku" nedokázala pozerať v originále :)
    abeilleslife.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Podle Arnolda Jidáše Rimmera jsme dokonce pojmenovali kočiče! :-D
    Jinak za mě přidávám taky HIMYM, Big Bang Theory (Sheldona prostě žeru), South Park (Cartman je borec) a Supernatural (no jo, čučím na to hlavně kvůli Deanovi :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bebe, udělej taky takovej článek :P

      Vymazat
  3. Za mně Teorie - s dabingem jako Simpsonovi, líbí se mi víc než orginál, Hra o trůny, Pilíře země a klasika Přátelé :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)