19. března 2014

5x DIY trička

Krásné středeční poledne!
Omlouvám se, že mi tento článek trval trochu déle, než jste zvyklí, ale focení, příprava a úprava fotek mi zabrala o něco více času, než jsem předpokládala. Navíc do tohoto lítání po doktorech, jelikož jsem už téměř na konci těhotenství... bere to čas :)

Nicméně článek je konečně na světě a vy se tak můžete nechat inspirovat několika projekty Udělej si sám, které jsem minulý týden zkoušela na vlastní trika ;) Určitě každý z nás má doma několik obyčejných triček, které by jinak vyhodil, protože je nenosí, mají nějakou dírku atd., takto jednoduchým způsobem a za pomocí opravdu pár pomůcek si můžete z těchto triček na vyhození udělat trička zajímavá. Nemusíte se tak bát, ani na jeden z celkem pěti triček nepotřebujete jehlu ani nit, pouze nůžky, pravítko a křídu, popř. nějaké ty ozdoby, které se dají sehnat v galanterii nebo na internetu :)


Jak jsem již psala v úvodu, všechny návody jsou velmi jednoduché a nechala jsem se inspirovat na webu - povětšinou na oblíbeném Pinterestu. pro lepší přehlednost jsem vytvořila malé krok-po-kroku obrázky, které si můžete uložit do počítače a budete tak mít návody pěkně se všemi kroky pohromadě. I když si myslím, že není úplně třeba k nim dopisovat textem návod, pro jistotu jsem ke každému kroku nějaké ty poznámky dopsala. Doufám, že se vám budou trička líbit a pokud se na nějaké z nich vrhnete, velmi ráda uvidím vaše výtvory ;o)

Projekt č. 1

Budete potřebovat: 
- křídu
- nůžky
- pravítko

Inspirace:

Postup:
Krok 1: Za pomocí pravítka a křídy si naznačte svislé čáry stejně daleko, kdy nejdelší je uprostřed a postupně se do stran zkracují.
Krok 2: Po vystřižení trochu tričko natáhněte, aby se jednotlivé prameny stočily do sebe.
Tip: Stejně jako já můžete také odstřihnout spodní okraj trička

Projekt č. 2

 Budete potřebovat: 
- nůžky
- pravítko
- křídu
- ozdobné kovové cvočky (moje jsou zakoupeny zde)


Postup:
Krok 1: Pomocí pravítka a křídy si naznačte tvary na rukávech, které budete vystřihovat.
Krok 2: Vystřihněte tvary.
Krok 3: Do rohů aplikujte ozdobné cvočky. Můžete je tam lepit, šít a nebo jednoduše, pokud mají ostré bodce jako ty moje, cvočky za pomocí ohnutí jednotlivých bodců připevněte k látce.
Krok 4: Opět si křídou naznačte tvary, tentokrát na zadní (můžete i přední) stranu trička a vystřihněte.
Krok 5: Po aplikování ozdobných cvočků je tričko hotové.

Projekt č. 3

Budete potřebovat: 
- nůžky
- pravítko
- křídu
- ozdobné kovové cvočky (moje jsou zakoupeny zde)


Inspirace:

Postup:
Krok 1: Křídou si naznačte několik svislých čar podél výstřihu tak, aby všechny byly stejně dlouhé a končily spolu s výstřihem.
Krok 2: Nůžkami vystřihněte proužky a ty znovu rozdělte na polovinu - získáte tak dvojnásobek pramenů.
Krok 3 - 6: Začněte umisťovat cvočky - vezměte vždy dva sousedící prameny a ty spojte dohromady. V druhé řadě se posuňte o jeden pramen směrem k výstřihu a opět spojujte sousedící prameny. Vytvoříte tak požadovaný vzhled mřížky.

Projekt č. 4

Budete potřebovat: 
- nůžky
- pravítko
- křídu

Inspirace:

Postup:
Krok 1: Křídou si naznačte na zadní straně trička uprostřed cca 3 - 5 cm široký pásek.
Krok 2: Naznačte si po obou stranách pásku stejně široké vodorovné čáry, které poté prostřihnete.
Krok 3: Po nastřižení všech vodorovných pásků tričko natáhněte (doporučuji natahovat i jednotlivé pásky), aby se jednotlivé prameny zakulatily a nepůsobily nedodělaným dojmem.

Projekt č. 5

Budete potřebovat: 
- nůžky
- pravítko
- křídu
- popř. proužek látky či gumy

Inspirace:

Postup:

Krok 1: Křídou a za pomocí pravítka si naznačte několik vodorovných čar a ty prostříhněte
Krok 2: Vzniklé pruhý vždy uprostřed svažte tenkým proužkem látky či gumy, můžete použít jako já spodní okraj trička, které jste předtím odstříhli.
Krok 3: Aby se proužky nehýbaly či neotáčely, doporučuji buď je přilepit lepidlem na textil nebo jedním-dvěma jednoduchými stehy přišít na místo - není to samozřejmě nutné, sama mám tričko bez této úpravy, záleží jen na vás.
Tip: Můžete odstřihnout spodní lem trička (a použít ho na sepnutí jednotlivých pruhů na zádech) a šev podél výstřihu.

A to je pro dnešek vše, doufám, že se vám třeba alespoň jeden z DIY projektů zalíbí a vyzkoušíte ho, byla to překvapivě docela zábava, člověk si tak může z něčeho starého a použitého vykouzlit úplně nový kousek do šatníku a nemusí ho to stát stovky korun :)

Přeji krásný zbytek dne!


2 komentáře :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)