21. září 2014

Podzimní vonné vosky do aromalampy - Yankee Candle a Village Candle

Krásné nedělní ráno!

Za dna dny bude oficiálně podzim a tak jsem si pro vás připravila krátký článek s inspirací na vůně. Já osobně, jakmile se schyluje k podzimu, si nakoupím vonné svíčky a ráda si pak po večerech jen tak sedím na gauči, zakrytá v dece, sleduji oblíbené seriály či filmy a zapaluji u toho vonnou svíčku, která doplní celkovou atmosféru. Kdy jindy přijít na chuť vonným svíčkám než právě na podzim, kdy se dny už notně zkrátily a začíná být venku sychravo a větrno? :) Pokud nechcete investovat do drahých vonných svíček (a bohužel pokud si chcete vychutnat krásnou vůni, která je opravdu cítit, musíte sáhnout pro značkovějších svíčkách, kde se ceny pohybují kolem 200,- Kč za svíčku), můžete využít cenově mnohem příhodnějších vonných vosků do aromalamp.



Co jsou to ty vonné vosky do aromalamp? Je to slisovaný vosk bez knotu, který položíte do horní misky v aromalampě a pod ním zapálíte čajovou svíčku. Teplem se vosk rozteče a uvolní vonné esence. Jakmile svíčku sfouknete, vosk zase postupně ztvrdne a je připraven na další zapálení svíčky. Jen pozor, nenechte se zmást jako já - vosk jako takový v misce neubývá, jen vonná esence se vypařuje, takže jakmile už máte pocit, že vůni pořádně necítíte, je čas vosk vyměnit. To je snadné - buď ho rozpuštěný prostě vylijete nebo počkáte až bude úplně ztuhlý a vymáčknete ho z misky. Jde to poměrně jednoduše, není to jako snažit se vydloubnout klasický vosk ze skleničky.

Cena jednoho vonného vosku se pohybuje od 15,- do cca 60,- Kč. Záleží na každém výrobci, ale průměrně jeden vosk vydrží vonět kolem 10ti hodin. 

Já osobně dávám přednost značkovým vonným voskům, hlavně těm od Yankee Candle, světoznámé značce vonných svíček. Líbí se mi jejich neobvyklé vůně a velký výběr. Co už se mi líbí méně jsou jejich ceny, proto kupuji hlavně tyto vosky místo klasických vonných svíček ve skle. Ty sice déle vydrží, ale jsem škudlil a prostě se mi nechce dávat 500,- Kč za vonnou svíčku ve skleničce :)

Rozhodně doporučuji navštívit jejich web yankeesvicky.cz/. Také můžete najít jednotlivé vůně u různých prodejců, třeba na mimibazaru jsem jednu dobu kupovala od jedné paní vosky za ještě o něco lepší cenu, teď naposledy jsem nakupovala v e-shopu jasminkashop.cz/. Tam mají kromě Yankee Candle také značku Village Candle, se kterou jsem ještě zkušenost neměla, ale zakoupila jsem vosky na zkoušku.


A nakonec se s vámi podělím o vůně, které jsem zakoupila nedávno právě na podzimní večery - Od Yankee Candle mám tři (jsou to ty dvě červené a jeden úplně vpravo): Cranberry Pear (brusinková hruška), Vanilla Chai (vanilkový čaj) a Farmer's Market (farmářský trh). Třetí zmiňovaný jsem už vypotřebovala, je to moc pěkná vůně koření, ovoce a dřeva, opravdu jako na farmářských trzích :) Další dvě ještě na svoji premiéru čekají.

Od Village Candle jsem vybrala tři "jídelní" vůně - Spiced Pumpkin (kořeněná dýně), Cinnammon Bun (skořicová rolka) a Warm Apple Pie (teplý jablkový koláč). Momentálně mám v aromalampě Warm Apple Pie a není vůbec špatný :) Ale zatím mi přijde trochu slabší než vosky od Yankee Candle, cenově jsou na tom více-méně stejně.

Dejte vědět, zda jste příznivci vonných svíček, vosků či tyčinek, jaké jsou vaše oblíbené vůně a kde nakupujete, ráda vyzkouším nové vůně :)

Přeji krásný den!

3 komentáře :

  1. Já jsem si pořídila vosky od YC a můžu říct, že jsem je cítila jen po prvním rozehřátí vosku a pak už ne :( Mám v plánu pořídit si nějakou vánoční vůni, ale asi ve formě svíčky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, nejvíc je vosk cítit opravdu poprvé, pak nevím jestli si na tu vůni už zvyknu nebo co, ale taky už ho necítím tak silně. Ale zkoušela jsem odejít na chvíli z místnosti, vrátit se a znovu jsem ho cítila :)

      Vymazat
  2. Od YC mám zatím jen jeden vosk, ale určitě plánuju pořídit si další, jen co budu mít peníze :D Velké svíčky mě lákají, ale je to hodně peněz, takže možná zapracuje Ježíšek :)

    Klára z Klára peče

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)