1. října 2014

Cheesecake s bílou čokoládou

Krásné první říjnové dopoledne!

Dnes jsem si pro vás připravila vynikající recept na světově oblíbený moučník z tvarohu - cheesecake. Receptů na cheesecake najdete na internetu mraky, já jsem si vybrala video-recept od mého oblíbeného Youtubera Jimma Chapmana - originální video můžete shlédnout na tomto odkazu. Jelikož je video v angličtině, pro všechny své neangličtináře jsem si dovolila postup udělat i sama.
Můžu potvrdit (a za tím si stojím), že cheesecake je naprosto úžasný. vhodný klidně i pro "lepší příležitosti" jako je návštěva či domácí večeře ;)

Budeme potřebovat:
- 100g rozmělněných máslových sušenek (čím větší obsah másla, tím lépe)
- 50g rozpuštěného másla
- 200g bílé čokolády nalámané na kousky (můžete použít i čočky)
- 300ml smetany na šlehání
- 300g tučného tvarohu
- ½ čajové lžičky vanilkového aroma
- 100g tmavé čokolády (opět můžete použít čočky)


Postup:

Rozpustěte v mikrovlnné troubě máslo a rozmělněte sušenky. V receptu je 100g sušenek a 50g másla, jelikož balení sušenek, které jsem koupila já, mělo gramů 120, zvýšila jsem množství másla na 70g.

Sušenky je nejjednodušší rozmělnit buď mixérem nebo jednoduše nasypeme sušenky do igelitového sáčku a válečkem na těsto sáček "rozválíme" a tím sušenky rozbijeme.


Sušenky a máslo dohromady spojíme v misce a nasypeme směs do dortové formy s oddělitelným dnem, které jsme předem vyložili pečícím papírem. Za pomocí lžíce nebo rukou směs namáčkneme na dno tak, aby vznikla krusta.



Mezitím na plotně přivedeme vodu v hrnci k bodu varu, vložíme do hrnce misku a v ní rozpustíme bílou čokoládu.


Do jiné misky nalijeme smetanu ke šlehání a za pomocí šlehače ji vyšleháme do tuha. Já přidala ztužovač šlehačky, ale není to nutnost.


Do vyšlehané šlehačky přidáme všechen tvaroh a opět prošleháme šlehačem, aby se vše spojilo.


Jakmile je bílá čokoláda úplně rozpuštěná, sundáme misku z hrnce (pozor, bude zespodu horká) a nalijeme do směsi šlehačky a tvarohu. Opět krátce vyšleháme.



Nyní si odměříme tmavou čokoládu a také ji necháme rozpustit ve vodní lázni jako čokoládu bílou.


Směs vložíme do dortové formy a necháme chvíli v lednici (dokud se tmavá čokoláda nerozpustí).


Jakmile je čokoláda rozpuštěná, nalijeme ji na dort a za pomocí špičky nože vytvoříme mramorový vzhled - jednoduše jezdíme sem a tam v těstě a promícháváme čokoládu se zbytkem směsi. Hotový dort vložíme do lednice a necháme čokoládu ztuhnout. Doporučuji dort nechat odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny (pokud to tak dlouho vydržíte :)).



Hotový cheesecake jde dobře vyndat z formy díky vloženému pečícímu papíru na spodní části formy, boky jednoduše oddělíme od formy nožem. Výsledný dort vypadá krásně na pohled a je naprosto úžasný. Není třeba žádný cukr, veškerou sladkost zajistí bílá čokoláda, díky které je dort mňamka :)



Doufám, že dáte dortu šanci a zkusíte ho, není to zas tak složité a výsledek stojí za to.


2 komentáře :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)