18. března 2015

Domácí pšeničné tortilly

Krásné ráno!

Taky máte klasické pšeničné nebo kukuřičné tortilly tak moc rádi jako já? Mohla bych se po nich utlouct. V obchodech jsou sice dobře dostupné, ale rozhodně jsou dost předražené, vždyť je to jen mouka, voda a olej... Rozhodla jsem se proto o experiment a udělala si tortilly doma. Většinou se na ně používá kukuřičná hladká mouka, nicméně ta moje jaksi začala žít vlastním životem poté, co se do ní nastěhoval nějaký ošklivý moučný brouk, takže letěla do koše a musela mi stačit klasická bílá hladká mouka. Alespoň tak vím, že tortilly nemusí být nutně z kukuřičné mouky a že si mám častěji kontrolovat stav zásob méně často používaných ingrediencí :))

Originální recept (v angličtině) naleznete zde.

Co budeme potřebovat:

- 3 hrníčky mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/3 hrnečku oleje
- 1 hrneček teplé vody



Jak na to:

V míse zkombinujeme mouku, sůl, prášek do pečiva. Doporučuji k přípravě těsta použít kuchyňský robot nebo domácí pekárnu, ať se s tím nemusíte mordovat.



Přidáme olej a vodu a mixujeme suroviny dohromady dokud není těsto vláčné a přestane se lepit na okraje mísy.







Těsto vložíme na pomoučněný vál a rozdělíme na poloviny, poté na čtvrtiny a pokračujeme, dokud nemáme 16 kusů těsta. Každý kousek těsta zformujeme do kuličky a dlaní jí rozmáčneme. Pokud je těsto lepivé, přidáme trochu mouky. 





Všechny koule vložíme na vál, překryjeme je čistou kuchyňskou utěrkou a necháme alespoň 15 minut odpočívat. 


Po 15 minutách si rozehřejeme střední pánev na středně vysokou teplotu. Vyválíme každou kouli na tenký plát a vložíme na rozpálenou pánev. Placky se budou péct poměrně rychle, takže rozhodně dáváme pozor, ať se nám nespálí. Na každé straně by se tortilla měla dělat cca 1 minutu, záleží na teplotě a pánvi. Nicméně doporučuji kontrolovat, jakmile se na placce začnou dělat bubliny, můžeme ji otočit. na placce se udělají takové puchýřky, které budou nahnědlé, jinak je těsto světlé. Pokud necháte tortillu na pánvi moc dlouho, ztvrdne vám, takže to nepřeháníme.



Hotové placky necháme vychladnout a jakmile jsou studené, můžeme je uskladnit v neprodyšném sáčku nebo pokud je chcete zmrazit, vložte mezi jednotlivé placky pečící papír a v uzavíratelném sáčku je vložte do mrazáku.





Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)