10. června 2015

Back To Basics část 1. - Jak zjistit svůj tvar obličeje

Krásné středeční ráno!

Od dnešního dne se můžete každou středu těšit na rozsáhlejší a propracovanější články popisující úplné základy líčení, kosmetiky a péče o pleť. Nejsem žádná diplomovaná ani vystudovaná vizážistka nebo kosmetička, je možné, že ne všechny detaily se budou v článcích shodovat s obecnými informacemi, ale napadlo mě vytvořit jednoduché a zajímavé články popisující úplné základy. Takže se každý, kdo má v kosmetice a líčení zálibu, může přiučit a dozvědět třeba něco nového. 

Dnes začneme základem a to jak zjistit, jaký tvar má váš obličej. Podle tvaru obličeje se pak můžete řídit dál při nanášení tvářenky, konturování, ale i stylu a délce účesu. Takže mi to přišlo jako dobrý začátek naší cesty základy kosmetiky ;)

Na úvodním obrázku, který jsem pro vás vytvořila, můžete kouknout do budoucna, jaká všechna témata asi tak projdeme. Tak jdeme na to.



Téma č. 1: Jak zjistit tvar svého obličeje
(text vychází z anglické verze s malými úpravami a překladem)

Metoda 1: Rychlé zjištění tvaru za pomocí zrcadla a tužky 

  • Stoupněte si k zrcadlu. Můžete k tomu použít jakékoliv dostatečně velké zrcadlo (např. v koupelně). Měli byste k němu mít bezproblémový přístup, abyste na něj mohli psát bez většího natahování se a změn pozice.
  • Dívejte se přímo před sebe do zrcadla s hlavou vztyčenou a rameny směřujícími dolů. Pokud máte ofinu, stáhněte ji pryč z obličeje.
  • Ujistěte se, že světelný zdroj je umístěn nad hlavou a ne přímo proti vám. Světlo by totiž ovlivnilo tvar, který malujete.
  • Namalujte obrys vašeho obličeje. Rtěnkou, kouskem mýdla, křídou, smývatelnou fixou nebo čímkoliv podobným opatrně následujte okraj vašeho obličeje. Začněte na bradě a obkreslete celý obličej kolem dokola podél linie vlasů.
  • Vynechte uši, obkreslujete pouze tvar vašeho obličeje.
  • Zhodnoťte nakreslený tvar. Krok ustupte a podívejte se na tvar, který jste obkreslili. Kde je nejširší? Je krátký nebo delší? Jaký tvar má vaše čelist a čelo? Na základě odpovědí na tyto otázky byste měli být schopni zařadit svůj obličej do následujících kategorií:
    • Podlouhlý: Okraje vašeho obličeje by měly připomínat dlouhý obdélník se zaoblenými rohy. Lidé s podlouhlým obličejem mají široké, ale souměrné čelo, čelisti i bradu.
    • Obdélníkový: Stejný typ jako podlouhlý obličej, jen všechny okraje obličeje jsou ostré, člověk má hranatou čelist, bradu i čelo.
    • Oválný: Čelo by mělo být lehce širší s rovnými dlouhými tvářemi a zužující se čelistí.
    • Čtvercový: Váš obrys by neměl být dlouhý, ale stejně široký ve všech bodech – široké čelo, silné čelisti a hranatá brada.
    • Kulatý: Pokud váš tvar připomíná kruh s širokými tvářemi a zužujícím se čelem a bradou, máte kulatý obličej.
    • Obrácený trojúhelník: Čelo je v tomto případě široké, lícní kosti se zužují a brada je malá a ostrá.
    • Diamantový: Diamantový tvar obličeje se liší od kulatého nebo oválného mnohem širšími lícními kostmi a úzkým čelem a bradou.

    • Trojúhelníkový: Pokud váš obrys má širokou čelist a malé čelo, máte trojúhelníkový obličej.
    • Srdcový: Pro tyto obličeje je typické široké čelo, silné čelisti a malá brada.

Poznámka: Všichni jsme originál a může se vám velmi jednoduše stát, že váš tvar bude kombinací dvou či více výše uvedených tvarů – to je naprosto normální a v pořádku.




Metoda 2: Použití měření obličejových částí


  • Najděte zrcadlo. Určitě doporučuji při měření používat zrcadlo. Pro dosažení nejlepších výsledků najděte větší zrcadlo v místnosti s dobrým osvětlením, takže můžete bez problémů vidět každou část vašeho obličeje.
  • Také budete potřebovat krejčovský metr, kterým se dá pěkně měřit nepravidelný povrch vašeho obličeje. V neposlední řadě samozřejmě tužka nebo pero a papír, na který budete všechny naměřené hodnoty zaznamenávat.
  • Změřte si vzdálenost od tváře ke tváři. Pro zjištění šířky vašeho obličeje musíte měřit přes vršek vašich lícních kostí. Umístěte začátek metru kousek za vnější stranou vašeho oka – to je váš počáteční bod. Poté opatrně veďte metr rovně přes nos na druhou stranu obličeje opět kousek za vnější část vašeho oka. Metr by měl sedět přesně na jablíčcích vašich tváří (jinými slovy na vrcholu lícních kostí). Zapište si naměřenou hodnotu na papír.
  • Změřte si délku vaší čelisti. Nyní chceme zjistit velikost vaší čelisti. Podívejte se zpříma do zrcadla a najděte nejširší část vaší spodní čelisti. Nejčastěji se jedná místo směrem pod uchem. To bude váš počáteční bod měření. Měřte od tohoto místa k hraně brady. Poté jednoduše zdvojnásobte naměřenou hodnotu. Zapište na papír.
  • Změřte šířku vašeho čela. Podívejte se přímo před sebe do zrcadla a najděte nejširší část vašeho čela. Obvykle se toto místo nachází na půli cesty mezi obočím a linii vlasů. Umístěte metr na jednu stranu čela a veďte ho přes čelo až na stejné místo na opačné straně. Zapište si naměřenou hodnotu.
  • Změřte délku svého obličeje. Konečně přišel čas změřit si délku (nebo výšku chcete-li) vašeho obličeje. Najděte přesný střed linie vašich vlasů na čele. Zde začněte měřit, veďte metr směrem dolů přes nos až k okraji brady. Zapište si naměřenou hodnotu.

Pro ženy a muže s vyholenou hlavou či bez vlasů – zkuste měřit od místa, kde by vaše linie vlasů měla být. Pokud nemáte čerstvě oholenou hlavu, linie je lehce znatelná. Pokud si nejste jistí, zvedněte obočí a měřte od nejvyšší vytvořené vrásky na čele.
  • Zařaďte naměřené hodnoty do kategorie. Obličej každého člověka je jiný (pokud tedy nejste jednovaječná identická dvojčata). Drtivá většina obličejů se dá zařadit do více než jedné kategorie. Tyto kategorie jsou: Podlouhlý, Srdcový, Čtvercový, Oválný, Kulatý, Trojúhelníkový a Diamantový.
    • Podlouhlý obličej (občas také zvaný obdélníkový) je delší než širší. Také hodnoty naměřené ve tvářích, čele a čelisti jsou více-méně stejné (tzn. Že obličej je všude stejně široký).
    • Srdcový obličej vypadá jako obrácený trojúhelník, což znamená poměrně úzkou a špičatou bradu a středně široké až široké čelo a tváře. Tyto obličeje jsou obecně o trochu delší než širší.
    • Čtvercový obličej je stejně dlouhý jako široký – všechny hodnoty se od sebe moc neliší.
    • Oválný obličej je proporčně vyvážené vajíčko. Je delší než širší, čelo bývá o něco širší než čelist s lehce zakulacenou bradou.
    • Kulatý obličej, stejně jako čtvercový, je stejně široký jako dlouhý. Avšak má relativně malé čelo a malou, zakulacenou čelist. Pokud vaše hodnoty „tváří“ a „délky“ obličeje jsou více-méně stejné, vaše čelo je užší než délka mezi tvářemi a vaše čelist nemá ostré hrany, máte kulatý obličej.
    • Trojúhelníkový obličej je opačný k obličeji srdcovému. Je nejširší dole a nejužší nahoře. Trojúhelníkové obličeje mají dlouhé a široké hranaté čelisti a relativně úzké čelo.
    • Diamantový obličej je nejširší ve tvářích a směrem k čelu a bradě se zužuje. Je o něco delší než širší. Pokud je hodnota vašich tváří je větší než hodnoty naměřené přes čelo a bradu, navíc je brada celkem špičatá, váš obličej splňuje podmínky pro diamantový tvar.



A to je pro dnešek všechno. Dejte mi vědět, zda jste si už zkoušeli takto zjistit tvar vašeho obličeje a jaký byl výsledek ;) Příště se můžete těšit na typy pleti.


Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)