24. června 2015

Back To Basics - část 3: Obočí

Krásné středeční ráno!

Je tu opět projekt Back To Basics a dnes se kouknete na obočí. Obočí jsou často poměrně zapomínána a ženy je trochu přehlížejí. Ale obočí tvoří přirozený rám vašeho obličeje, a jak už to bývá i v umění – obraz v krásném rámu je ještě krásnější J Proto je důležité na svoje obočí nezapomínat a věnovat mu péči.



Prvním krokem je zajištění správného tvaru obočí. Momentálně jsou v trendu výrazná a široká obočí, ale bohužel málokterá žena má husté a výrazné obočí od Boha, takže si musíme trochu pomoci. Samozřejmě to neznamená, že si každá žena musí obočí zvýrazňovat jen proto, že je to v trendu. Já osobně spíše jen doupravuji hustotu a tvar tak, že lehce pomáhám vyzdvihnout přirozenou krásu. Rozhodně nedoporučuji si obočí vytrhávat do tenka, nevypadá to pěkně, hodně to postarší váš vzhled a málokomu to obočí pak zase pěkně doroste. Ve svém okolí mám několik žen, které si za mlada obočí vyškubávaly jako zběsilé a teď toho litují, protože je jejich obočí téměř neznatelné. Čím jste starší, tím obočí často řídne, takže na to pozor :)

Máme celkem 6 základních „špatných“ tvarů obočí:
1) Příliš vytrhané – jednotlivé chloupky byly vytrhány do oblouku a do tenka, takže skoro nejsou ani viditelné.
- Efekt: tento tvar obočí přidává na věku cca 10 let. Navíc vaše nadočnicové oblouky vypadají napuchle a opticky máte spadlá horní víčka.

2) Tvar larvy nebo čárky – tento typ je extrémně neatraktivní, ve vnitřní části obočí je široká a poté se směrem ke spánkům ztenčuje. Rozhodně se vyhněte tomuto tvarování, pokud nechcete vypadat jako klaun.


3) Velké M – velmi vysoké zahnuté obočí, které trochu vypadá jako byste je namalovaly kružítkem. 
- Efekt: tento tvar obočí vám přidá cca 5 kilo navíc, také zvětší nos a vaše oči vypadají  unaveně.



4) Z kopce dolů – Obočí, které je rovné a směrem ke spánkům se svažuje dolů. 
- Efekt: už popis mluví sám o sobě, díky tomuto obočí budete vypadat zklesle, smutně, depresivně. Také vám opticky vytvoří nateklá víčka.



5) Rozdělení Rudého moře – Totálně rovné obočí.
- Efekt: super rovné obočí vám dodá trochu mimozemský vzhled a prázdný výraz. Také vám neuvěřitelně rozšíří nos.


6) Trojúhelník – přehnaně vytvarovaný úhel obočí  vám opticky dá opuchlá víčka a zničí přirozený tvar očí. Jedná se o poměrně drsný vzhled a pokud se vám podaří úhel udělat hodně velký, vypadáte, jako byste se pořád něčemu divily :)


čerpáno z knihy Rea Morris MAKEUP THE ULTIMATE GUIDE


A jak to tedy má vypadat?

Bylo téměř nemožné najít vector, který by měl obočí správné, i tady je vidět, že by mělo být obočí lehce delší a nejvyšší bod mírně posunut směrem ven.

1) Obočí by mělo začínat nad vnější stranou nosu. Pomůže vám k tomu tužka nebo štětec, přiložte ji zboku k nosu směrem nahoru. 
2) Nejvyšší bod obočí by se měl nacházet na konci diagonály vedoucí od špičky nosu přes okraj duhovky. Opět můžete použít tužku – konec dejte ke konci vašeho nosu, podívejte se přímo před sebe a tužku veďte podél okraje duhovky. Konec tužky vám pak ukáže, kde byste měly mít nejvyšší bod.
3) Konec obočí se nachází na konci diagonály protínající vnější koutek oka – tužka opět pomůže, veďte ji od konce nosu (stejné místo jako u zjišťování nejvyššího bodu obočí) a podél vnějšího koutku oka.


ODSTÍNY OBOČÍ VZHLEDEM K BARVĚ VLASŮ

Klasickou chybou při malování a barvení obočí je fakt, že obočí musí mít stejnou barvu, jako jsou vaše vlasy. Pokud jste si nikdy vlasy nemalovaly, zkuste se na sebe podívat do zrcadla – určitě uvidíte rozdíl. Dokonce ani přírodní blondýnky (pokud to nejsou ty opravdu super-blond až albíni) nemají čistě blonďaté obočí, ale trochu tmavší. Vytvořila jsem pro vás jednoduché a přehledné tabulky, podle kterých se můžete řídit, pokud budete chtít. ;)


Odstíny vhodné pro bílé vlasy: šedá, popelavá blond



Odstíny vhodné pro šedé vlasy: šedá, břidlicová


Odstíny vhodné pro blond vlasy: popelavá blond, světle syvá


Odstíny vhodné pro plavé vlasy: světle hnědá, sobolí hnědá


Odstíny vhodné pro zrzavé vlasy: popelavá blond, velbloudí hnědá



Odstíny vhodné pro hnědé vlasy: mahagonová hnědá, teplá hnědá


Odstíny vhodné pro černé vlasy: nejtmavší hnědá, tmavá šedá (nepoužívejte černou)




Na závěr bych ráda doporučila, abyste si naplánovaly návštěvu dobré kosmetičky, která se v tomto oboru opravdu vyzná. Obočí velmi jednoduše může vyzdvihnout celý obličej, ale naopak i úplně zničit, proto si rozhodně doma nebarvěte obočí a pokud si nejste jistí, raději i úpravu nechte na profesionálu. Vytrhání a úprava obočí obyčejně stojí kolem 100,- Kč a to si myslím není závratná částka, když víte, že se o vás postará někdo, kdo tomu opravdu rozumí :)

Těším se u dalšího dílu BTB ;)



1 komentář :

  1. Super článek a můžu jen podotknout, že naprosto souhlasím s tím, že bych nedoporučovala provádět žádné úpravy obočí doma, pokud už v tom nejste opravdu zkušení - sama znám několik osob, u kterých to neskončilo zrovna dobře :) Ceny opravdu nejsou nijak závratné, a to ani v pěkných salonech (v Praze třeba tady). Podle mě je obočí v obličeji důležitým prvkem a těch pár korun se vyplatí do něj investovat. Na druhou stranu znám ale i ženy, které jsou schopny obočí upravit doma stejně, jako to udělají v salonu, takže zase záleží dost na konkrétních zkušenostech.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)