22. července 2015

Back To Basics - část 7: Podkladový krém

Krásné ráno!

Základem líčení je správný podkladový krém nebo-li make-up. Můžete být sebe líp nalíčená, ale jakmile vám nesedí odstín podkladového krému nebo ho máte špatně rozetřený, vše jde do háje. Dnes se proto podíváme na základní informace a tipy ohledně podkladový krémů.



Začneme úplným základem a to rozdělení do skupin podle formy:




Tónovaný krém
– Je vhodný pro normální až kombinaci normální a suché pleti. Dodává pleti zdravé rozjasnění, lehce sjednotí barvu a zakryje drobné nedostatky. Krycí schopnost je velmi nízká, jedná se spíše jen o celkové sjednocení a je alternativou pro ty, kteří se na make-up necítí či dávají přednost velmi přirozenému vzhledu.



Tónovaný pleťový balzám
– Vhodné pro extra suchou pleť, jelikož je stejný jako tónovací krém, jen má hutnější složení a dodává více hydratace. Krytí je jako u tónovaného krému velmi jemná. 


Make-up v tubě
– Vhodný pro všechny typy pletí kromě mastné. Tento druh nabízí poměrně dobrou krycí schopnost, vrstvením docílíte i plného krytí pleti. Ideální druh podkladového krému pro fotografie.


Tekutý make-up
– Pro suchou a extra suchou pleť. Dobře hydratuje a krycí schopnost je střední až plná. Při aplikaci se používají štětce či prsty.


Hydratační kompaktní make-up 
– Opět vhodný zejména pro suchou pleť, jelikož dodává hydrataci a nabízí střední až plné krytí pleti. Výhodou je také balení, které se vám v kabelce či kosmetické tašce nerozlije.


Šlehaný make-up 
– Vhodný pro kombinovanou pleť a pro ty, kteří mají na pleti nerovnosti. Vybalancuje pleť hydratováním suchých oblastí a absorbováním přebytečného oleje z T zóny. Krycí schopnost je střední až plná.


Tekutý make-up bez obsahu oleje 
– Vhodný pro mastnou pleť. V létě také pro kombinovanou pleť. Absorbuje olej a zjemňuje, krycí schopnost je jemná až střední.


Krémový make-up bez obsahu oleje 
– Pro normální až mastnou pleť. Absorbuje přebytečné oleje v pleti a dodává střední až plnou krycí schopnost. Také je to dobrá volba pro ty, kteří mají akné a rozšířené póry.


Pudrový kompaktní make-up bez obsahu oleje
– Pro mastnou pleť. Nabízí střední až plné krytí. A opět díky balení se hodí do kabelky a na cestování.


Minerální pudry 
– Ideální pro velmi mastnou pleť, jen je třeba dávat velmi velký pozor na výběr správného odstínu, jelikož mastná pleť často odstín pudrů po aplikaci lehce mění.



To by byly takové ty nejzákladnější druhy podkladových krémů, nikdo netvrdí, že nositelka kombinované pleti nemůže používat tekutý make-up, nejjednodušší poučkou by zde mělo být, abyste si každý make-up pořádně vyzkoušely a zjistíte, který druh vyhovuje zrovna vám a vaši pleti.



Nyní se podíváme na zjištění toho správného odstínu. Není to žádná velká věda, ačkoliv pár pravidel a tipů zde přece jenom je:


  1. Správný odstín podkladového krému po aplikaci splyne s vaší přirozenou barvou pleti. Make-up totiž nemá měnit odstín vaší pleti, jen ji sjednotit.
  2. Ujistěte se, že vámi vybraný make-up má žlutý podtón. Podkladové krémy můžete koupit v podtónu žlutém nebo růžovém, ale drtivé většině lidí sedí ten žlutý, protože má žlutý podtón své vlastní pleti. Make-upy s růžovým podtónem na většině lidí vypadá jako maska. Pouze pokud jste takový typ, který se spálí dokonce i ve stínu, pro vás bude růžový podtón vhodnější než žlutý.
  3. Otestujte několik odstínů vedle sebe na okraji vašeho obličeje (na tváři a spodní čelisti). Ideální odstín se při lehkém rozmáznutí s pokožkou spojí a nebude vidět.
  4. Překontrolujte vybraný odstín na čele, protože často mají ženy na čele o trochu tmavší pleť než na zbytku obličeje. Nicméně je vždycky lepší vzít trošku světlejší odstín, který sedí na zbytku obličeje a čelo doopravit za pomocí bronzeru.
  5. Vždy testujte odstín za přirozeného světla – to je nejklasičtější problém, kdy si zkoušíte odstíny v drogerii pod umělým osvětlením, pak vyjdete ven a zjistíte, že na slunci má make-up úplně jiný (nevyhovující) odstín. Takže se nebojte vyjít před prodejnu a zkontrolovat odstín na světle.
  6. Pokud se v létě dobře opalujete, budete s největší pravděpodobností potřebovat odstín svého podkladového krému upravit. Doporučuje se proto na léto koupit o jeden odstín tmavší krém a barvu upravovat dle stavu vaší pleti.
  7. Mastná pleť může změnit odstín naneseného krému či pudru, tak si to raději dvakrát překontrolujte.
  8. Také jsem narazila na to, že některé podkladové krémy na pleti oxidují, což také může zapříčinit lehkou změnu odstínu. V mém případě se krém po chvíli na obličeji trochu ztmavil a už neseděl.
  9. Make-up v tubě, který je o jeden odstín světlejší než vaše přirozená barva pleti se může použít jako rozjasňující korektor pod oči.


NÁSTROJE A JAK PODKLADOVÝ KRÉM NANÁŠET


1) RUCE: Nejjednodušší způsob, jak nanést váš podkladový krém, jsou vaše prsty a spousta profesionálů doporučuje právě tuto variantu. Přirozená teplota vašich rukou totiž produkt trochu zahřeje a ten se pak jednodušeji spojí s vaší pletí. Navíc máte 100% kontrolu nad tím, co děláte. Já jsem si všimla, že při nanášení prsty je výsledná krycí schopnost je trochu nižší, než při použití štětce. Jen si nezapomeňte před a po aplikaci krému ruce pořádně umýt nebo desinfikovat.


2) HOUBIČKA: Houbiček je hned několik druhů, já jsem na tento způsob nikdy nebyla, protože pokud nemáte zkušenost s nanášením, můžete nanést zbytečně moc produktu a váš obličej pak vypadá jako maska. Nicméně jsem nedávno narazila na speciální tvar houbičky, v zahraničí nazvaný „Beauty Blender“, což je vlastně houbička ve tvaru velké kapky a s tou to jde mnohem lépe, než s klasickými placatými. Jako bonus je fakt, že se u nás v drogerii dm dá koupit jeho levnější varianta ;) A nebo samozřejmě eBay, kde je koupíte za pusu. Výhodu v aplikaci krému touto houbičkou vidím to, že se krém nádherně rozmaže do ztracena a vytvoří velmi jemný finiš. Na druhou stranu krycí schopnost je spíše střední, ale můžete ji zvýšit budováním více vrstev. Tak docílíte lepšího krytí a přitom nebudete vypadat uměle.





Takto vypadá balení houbičky z drogerie dm, osobně jsem na ni narazila spíše náhodou, často bývají vyprodané. Nicméně pokud na ně narazíte, vypadají takto :)

Zde je vidět rozdíl mezi houbičkou z dm drogerie a tou z eBay (bohužel jsem měla tu z eBay použitou, tak omluvte, že je špinavá :))


3) ŠTĚTCE: Ty vidíme na fotkách a videích s profesionály nejčastěji. Osobně je to můj nejoblíbenější nástroj pro aplikaci podkladového krému. Díky různým druhům štětců dosáhnete různých výsledků – pleť může být jako po aplikaci air-brush, také můžete jednoduše budovat krytí. Rozhodně doporučuji investovat do kvalitního štětce, sama jsem používala velmi levné z eBay nebo od E.L.F. Cosmetics a vyhovovaly mi, ale jen do té doby, než jsem si koupila štětce od Real Techniques (a to ještě nejsou ty super-drahé). Od té doby jsem na ty levné už nesáhla. Dobrý štětec je měkký, jemný, ale přitom dostatečně pevný, aby štětinky držely produkt a rozetřely ho rovnoměrně.


Zde na fotografiích 3 různé druhy štětců na podkladový krém. 
Ten první, plochý štětec, se nejčastěji používá na tekutý makeup. Aplikace chce trochu cviku, aby vám na obličeji nezůstávaly šmouhy krému.


Druhý štětec má dva druhy vláken - krátká černá, která drží tvar, a bílá delší, která jsou mnohem volnější. Díky kombinaci těchto dvou druhů štětinek se make-up dobře rozmazává a zapracovává do pleti, takže vám udělá krásný jemný výsledek skoro jako airbrush.

A třetí štětec má krátká velmi hustá vlákna, na konci je štětec zakulacený. Díky velmi hustému provedení se produkt nedostane tolik mezi vlákna, ale je pěkně pravidelně aplikován na pleť. Podkladový krém se nanáší krouživými pohyby. Upřímně tohle je můj favorit - můžete jednoduše vrstvit make-up bez přehnaného množství a vždy s ním dosáhnu perfektního vzhledu.

A jako poslední ještě detaily všech tří štětců a jejich vláken.





APLIKACE PODKLADOVÉHO KRÉMU


Nejdříve naneseme trochu krému do středu obličeje kolem nosu a poctivě rozetřeme do ztracena, pokračujeme směrem ven k uším. Malý tip pro ty s vás, kteří mají (stejně jako já) poměrně dost obličejovým chloupků – krém roztírejte po směru jejich růstu, tzn. Směrem od kořene nosu k nejširší části spodní čelisti. Sice to chloupky nezamaskuje na 100%, ale tím, že budou ulehlé, nebudou tak vidět :)

Následuje troška krému na čelo a bradu. Opět si dejte velmi záležet na roztírání do ztracena a obzvlášť kolem okraje obličeje a krku – NIKDY nezastavujte s okraje obličeje, ale rozetřete krém i pod bradu a krk, ať je přechod přirozený.

Druhým dobrým tipem při nanášení krému je začít od místa, kde potřebujete nejvíce barevné korekce. Např. Já mám často pupínky na bradě a mám tam pár malých jizev, takže začínám tam. Poté se přesunu na tváře, protože se celkem dost červenám. A zbyteček krému, který mi zůstal na štětci, použiji na čelo, které mám v drtivé většině v pohodě. Takhle se vyhnete nanášení zbytečně velkého množství krému. Většinou totiž stačí kulička či dvě ve velikosti hrášku na celý obličej.

A to by bylo asi tak všechno, ono toho opravdu moc o podkladových krémech není, protože v této části jde opravdu hlavně o to, co sedí vaší pleti. A to zjistíte jen tak, že krém ozkoušíte. 

Upřímně nemyslím si, že dražší krém automaticky rovná se lepší, klidně se nebojte skočit do drogerie a vyzkoušet krémy tam. Sama používám podkladové krémy Catrice a Oriflame, což rozhodně nejsou žádné drahé výrobky. Hodně lidí si pochvaluje podkladové krémy od Rimmel, tak můžete zkusit třeba ty :)

Jaký podkladový krém máte nejraději vy?


Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)