5. srpna 2015

Back To Basics - část 9: Líčení zralé pleti

Krásné ráno!

Celý projekt Back To Basics zakončíme tématem o líčení a péči o zralou pleť. Myslím si, že ne každý beauty blogger se věnuje tomuto tématu, protože tak nějak zapomínáme na to, že každý stárneme a ačkoliv se nám to reklamy v televizi snaží vymluvit, žena v každém věku je krásná a péče o pleť i samotné líčení se postupem času trošku upravuje. 



Možná vás to nikdy nenapadlo, ale ženy po dovršení určitého věku (řekněme 40 let) by se měly líčit o kapku jinak, než holky dvacetileté. Nejde o to, co se k danému věku hodí či ne, ale spíše o to, aby se přirozená krása ženy podtrhla a zbytečně nevyzdvihovaly jemné nedostatky. A tak se dnes podíváme na pár tipů pro starší ženy.


Prvním velkým typem je opravdu poctivé používání pečující kosmetiky určené pro daný typ pleti a věku. Upřímně začínat s používáním kosmetiky pro starší ženy až teď je už vlastně pozdě, někde jsem četla, že už ženy v 25 letech měly začít myslet na budoucnost a opravdu věnovat se péči o svoji pleť a dekoltáž. Samozřejmostí je péče po celý život, ale upřímně, která z nás měla ve dvaceti „čas a chuť“ myslet na to, jak bude vypadat ve čtyřiceti :) Důležité je nevystavovat se zbytečně sluníčku, dostatečně hydratovat pleť (a to nejen krémy, ale i dostatečným přísunem tekutin) a každý den se odličovat. To odličování samo dělá divy.

Takže pár tipů pro zralou pleť:
1) Nebojte se používat tvářenku – pleť postupem času ztrácí svoji přirozenou barvu a tvářenka ji dokáže opět dodat mladistvější a zdravější vzhled.

2) Nepoužívejte podkladový krém se studeným podtónem – to se opět týká přirozené ztrátě pigmentace v pleti, když si navíc aplikujete podkladový krém, který je do béžova či s růžovým podtónem, hned vám ubere ještě tu zbylou barvu z obličeje a postarší vás. 

3) Nepřehánějte to s vytrháváním obočí – To samozřejmě platí po celý život, ale zvlášť v pozdějším věku, kdy přirozeně obočí ubývá. Možná budete mít štěstí a nebude to váš případ, ale pro jistotu – nechte svoje obočí na pokoji a pokud opravdu potřebuje trochu péče, nechte to na profesionálovi. Chloupky v obočí velmi velmi pomalu dorůstají a jednou byste hodně litovala, že jste si nenechala svoje normálně rostlé obočí místo toho, abyste ho vytrhala do úzkého proužku.

4) Nepoužívejte více oční linky na spodní víčka než na horní – Linka na spodním víčku totiž opticky víčko stáhne dolů a dělá vás starší a neatraktivní. Pokud chcete nosit linky, není problém, jen je aplikujte podél horních řas, ne spodních.

5) Nepoužívejte hodně třpytivé oční stíny nebo třpytivé rozjasňovače – Jakýkoliv oční stín s velkým množstvím odlesků (shimmer) vám zvýrazní jemné vrásky na víčku a kolem očí.

6) Nezapomínejte na dekoltáž – Bohužel dekoltáž je to první, co prozradí váš věk a ženy na něj často zapomínají. Nebuďte takové a nekončete líčení na obličeji. Použijte na krk a dekoltáž stejný podkladový krém jako na obličej, přepudrujte a popř. použijte korektor na jakékoliv nedokonalosti. Uvidíte, že hned omládnete o několik let.

7) Nepřehánějte to s pudrem – Bohužel všechny ty anti-aging krémy a hydratační krémy, které dodávají hodně hydratace do pleti si moc nerozumí s velkým množstvím pudru. Může se tak velmi jednoduše stát, že bude váš obličej vypadat přehnaně přepudrovaný. Aplikujte proto mnohem méně pudru, než jste byla zvyklá dříve.


8) Nepoužívejte tmavé nebo velmi výrazné rtěnky, pokud máte úzké rty – Postupem času se i rty mění a to přesněji zužují a koutky padají směrem dolů. Použitím velmi výrazné rtěnky na své rty ještě více upozorníte, což nemusí být vždy dobré. Nicméně to neznamená, že nesmíte používat výrazné barvy rtěnek – jen si pohrajte s 3D efektem – do středu rtů naneste rozjasňovač nebo světlejší rtěnku, abyste je vyzdvihly a opticky je zakulatily. 

9) Nepřehánějte to s leskem na rty – Lesky velmi rády cestují po rtech a rozpíjejí rtěnku pod nimi, takže abyste zabránily rozpité nehezké rtěnky, použijte lesk pouze do středu rtů, ne po celých rtech. Také aplikace korektoru či podkladového krému kolem linie rtů pomáhá udržet vše na místě a konturovací tužka na rty je nezbytností.

10) Udržujte chloupky na uzdě – Bohužel s věkem začínají bláznit hormony a na obličeji se začínají objevovat chloupky, které tam dříve nebyly. Doporučuji zajít za kosmetičkou a nechat si je odstranit, pokud se jedná o chloupky nad rtem apod., jednotlivé neposlušné chloupky prostě vytrhněte pinzetou. Já osobně mám pár takových neposlušných chloupků sem tam na bradě a vždy, když sednu před zrcadlo, hned je kontroluji a odstraňuji (a to je mi teprve 26 :))

Takže abych to shrnula – používejte hustší, bohatší krémy, nezapomínejte se každý večer odlíčit, používejte krému s SPF ochranou a zbytečně se nevystavujte sluníčku. Co se líčení týče, vyhněte se hodně třpytivým stínům, volte podkladový krém dle vašeho typu pleti, používejte tvářenku a na rty volte spíše matné odstíny než spousty lesků a nezapomínejte na krk a dekoltáž. Ale hlavně – užívejte si krásného zralého věku, jste sebevědomá krásná žena se spoustou zkušeností a vaše líčení může pouze podtrhnout vaši přirozenou krásu. Nemusíte být zmalovaná, abyste se cítila dobře.



A tímto bych zakončila naši dlouhou toulku po základech líčení a péče o pleť, já doufám, že se vám tento projekt líbil, osobně jsem se naučila spoustu nových věcí a zopakovala si základy. Původním nápadem, proč začít s těmito články, byl fakt, že základy se hodí všem a mít to všechno na jednom místě je vždy přehlednější. 

Všechny články jsem se snažila dělat co nejpřehlednější a uvést dostatek informací. Samozřejmě nejsem vizážistka, všechny informace jsem vždy čerpala z vlastní zkušenosti, internetu a v neposlední řadě ze dvou super-užitečných knížek, které všem moc doporučuji: Bobbi Brown MakeUp Manual a Rae Morris MakeUp The Ultimate Guide. Obě knihy jsou bohužel v angličtině, takže neangličtinářům mohu doporučit pouze internetové weby a můj blog :)


Pokud se vám tento projekt líbil, budu ráda, když mi dáte vědět. Také si ráda přečtu nějaké vaše nápady na články, ráda bych s vámi více komunikovala a vyhověla vašim přáním :)



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)