Krásné ráno!
Nevím, zda jste si toho už všimli, ti co mě znají osobně už to asi ví, ale jsem vášnivá pekařka cupcakes. Dokonce i můj velký "tajný" životní plán je otevřít si malou kavárnu s nabídkou právě upečených cupcakes :) Takže když mám volnou chvilku a chuť, zkouším nové recepty. A na tento jsem se chystala už hodně dlouho. Levandulové cupcakes zní asi zvláštně a asi by vás nenapadlo po nich v cukrárně sáhnout, ale mohu vám garantovat, že jsou úžasné - vláčné, voňavé a netradiční.
Recept jsem vzala z mé kuchařky The hummingbird bakery cookbook, kterou jsem dostala na loňské Vánoce. Můžete ji zakoupit na Amazon.com. Jen jsem si upravila polevu, protože mi přišla už moc sladká a tučná, ale pokud si cukry a tuky nehlídáte nebo chcete udělat opravdu super-mňamku, můžete recept následovat bez mých úprav.
Budeme potřebovat:
- 120 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce sušených levandulových květů
- 140 g cukru krupice (já jsem dala hnědý třtinový a ubrala jsem na 100 g)
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 40 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- levanduli na ozdobu (není nutné)
množství je na 12 cupcakes
na polevu:
- 1 vanička měkkého polotučného tvarohu
- 1 lžíce datlového sirupu (nebo použijte moučkový cukr)
- fialové potravinářské barvivo
Postup:
1) Nejdříve si do hrnečku nebo skleničky nechte přes noc namočené levandulové květy v mléku. Doporučuji skleničku zadělat potravinářskou fólií, protože vám jinak bude všechno v lednici vonět levandulí :)
2) Troubu si předehřejeme na 170°C.
3) V misce smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a máslo. Vše poctivě promícháme v mixéru nebo ručně tak, aby se všechny složky rovnoměrně spojily a neměli jste z másla hrudky.
4) Do směsi nalijeme ovoněné mléko zbavené levandulových květů.
5) Přidáme vejce a vše poctivě promícháme, dokud není směs jemná a vše opravdu spojené.
6) Směs nalijeme do předem připravených košíčků na cupcakes. Nezapomeňte nenaplňovat košíčky úplně, ale jen tak do 3/4, aby měly místo k nakynutí během pečení.
7) Cupcakes dáme péct do trouby na cca 20 - 25 minut nebo dokud nejsou cupcakes hotové (poznáte píchnutím do cupcake párátkem, pokud vyjde ven čisté, je hotovo).
8) Mezitím, co se nám cupcakes pečou, můžeme smíchat polevu. Tvaroh smícháme s datlovým sirupem (nebo cukrem) a fialovým potravinářským barvivem (to samozřejmě můžete vynechat) a hotovou směs necháme se v lednici chladit.
9) Hotové cupcakes vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout, než je ozdobíme krémem. Je na vás, zda zvolíte zdobičku nebo krém nanesete jako já za pomocí nože. Nakonec můžeme ozdobit několika květy.
Doufám, že recept vyzkoušíte a oslníte, protože levandulové cupcakes určitě moc lídí ještě nejedlo :)
Vypadají úžasně a nikdy by mě nenapadlo "nacpat" tam levanduli přes mléko! :-) Super tip, já bych po nich v.kavárně určitě sáhla! :-) Skills of Art
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, určitě bys nelitovala ;) :)
Vymazat