20. září 2015

Jak pomoci druhým

Krásné ráno!

Už nějakou dobu se zajímám o něco více o charitu a pomoc ostatním. Navíc určitě nikomu z vás neušlo, jaká je momentální nálada a napětí kolem nás kvůli uprchlíkům. Osobně se mi příčí, jak se v médiích a na sociálních sítích lidé chovají hnusně k lidem, kteří evidentně uvítají jakoukoliv pomoc. Ale nechci se zaobírat tímto tématem, dnešním tématem je pomoc ostatním jako taková, bez ohledu na věk, národnost, rasu či umístění.
Nedávno jsem si řekla, že by to nebylo špatné podělit se o nějaké mé nápady a činnosti s vámi, čtenáři mého blogu. Ačkoliv množství návštěv na mém blogu není tisícihlavá, věřím, že se mezi vámi najde minimálně jeden, který se bude po přečtení tohoto článku cítit natolik motivován, že půjde a něco pěkného pro ostatní lidi nebo zvířata udělá.



Na úvod bych chtěla podotknout, že se opravdu nejedná o žádný sponzorovaný nebo zaplacený článek, je to opravdu vše jen z mé hlavy popohnané z několika stran (Youtube a momentální dění ve světě a ČR). Už od malička mě rodiče učili nebýt sobeckou a pomáhat druhým. Tento životní postoj chci předat i své dceři, jelikož si myslím, že se na světě vždy najde někdo, kdo to má v životě mnohem těžší, než já. Naši rodinu považuji za nadprůměrnou, co se výdělku a živobytí týče, přece jenom oba s manželem máme dobře placenou a stálou práci, máme rodinný dům, nejsme přehnaně zadluženi (jen ta hypotéka :)), máme auto, můžeme si dovolit každý týden nakoupit potraviny bez toho, abych chodila po obchodě s letákem a "vyzobávala" slevy. Toho si velmi vážím a chci, aby z mého dobrého živobytí měl prospěch i někdo jiný. Rozhodla jsem se tedy, že od září tohoto roku začnu každý měsíc jakkoliv pomáhat potřebným. Není to zas tak složité, pokusím se vám vypsat pár možností, které vám nezruinují peněženku a přitom můžete pomoci.

1) Darovat oblečení
- Dle mého názoru nejjednodušší a nejdostupnější způsob pomoci jiným. Jelikož i v naší malé vesnici máme několik kontejnerů na textil od místní charity, určitě je máte u vás i vy. Mám takovou zásadu, že pokud si určitý kousek oblečení nevezmu na sebe ani jednou za celý rok, je velká pravděpodobnost, že už si ho neobleču ani rok následující a tak mi zbytečně zabírá místo ve skříni. Takže po každé sezóně (léto / zima) si poctivě procházím veškeré oblečení, ukládám do vakuových pytlů a rovnou u toho vyřazuji veškeré kousky, které mi buď nesedí nebo je už nenosím. Pokud jim nic není, dávám je do pytle a daruji charitě. Jednoduché a přitom si udržuji rozumné množství oblečení ve skříni.


2) Přispět finančně na vybranou charitu či jiný institut 
- Nemusíte dávat tisíce peněz, i hloupá stokoruna je lepší než nic. A nemusí se jednat jen o charitu, můžete si vybrat místní útulek pro psy, kočičí depozitář a jiné instituce, které jsou vám nejbližší. Možná si ani neuvědomujete, jak moc může pomoct to málo, které darujete.


3) Dělat dobrovolníka 
- Tady už je třeba trochu hledat před tím, než se někam vrhnete. Ale věřím, že vám to nezabere moc času a ve svém okolí najdete místo či událost, kde můžete pomoct a budou vám za to moc vděční. U nás v práci dokonce máme jednou za rok dobrovolnický víkend, kdy se sejdou zaměstnanci a jdou dobrovolničit po Brně. Například si pamatuji, že se jednou na hradě Veveří pročišťovaly okolní stromy a keře. Nebo když se vrátím k těm útulkům, mnoho z nich pořádá charitativní bazary a sbírky, tam je vždy k dobru každá ochotná ruka k dílu.

4) Pomáhat s osvětou 
- Možná trochu klišé, ale podle mého názoru nikdy není pozdě na to, dát světu vědět o určitých místech či lidech, kteří potřebují pomoc. Nikdy nevíte, zda nemáte ve svém okolí někoho, kdo zná někoho, kdo může pomoci. Tím samozřejmě nemyslím, abyste to vzali do extrému a chodili po ulici s velkým transparentem o chudobě a nutili lidi darovat charitě, ale víte jak to myslím ;)


5) Pomoci jakkoliv jinak 
- I každodenní drobnosti jako je pomoci slepému přejít ulici či dojít s ním na určité místo, dovést do útulku pytel granulí, nabídnout mamince s kočárkem pomoc do tramvaje, nechat sednout starou paní či pána nebo se zastat náhodného člověka, kterého evidentně obtěžují (Ale pozor, nehrajte si na hrdinu, nejdříve zhodnoťte, zda na to máte). Takové věci, které vám mohou přijít jako samozřejmost nebo drobnost, udělají někomu velikou radost a velmi pomohou. Nevím jak vy, ale já se vždycky cítím hrozně dobře, když někomu pomůžu, byť jen podržím dveře.


Možností, jak pomáhat ostatním je spousta, jen je třeba chtít. Tím bych se ráda dostala i k bodu, který je hrozně důležitý stejně tak, jako pomáhání samotné. Nikdy nikoho nenutit pomáhat. Lidé jsou různí, někteří prostě nechtějí darovat peníze na postižené děti zrovna teď na ulici, nechtějí darovat krmení do útulku, nebudou darovat své staré oblečení charitě a nikdo je za to nesmí urážet nebo být na ně naštvaný. Pomáhat jiným není povinnost, ale volba. To je třeba si pamatovat a ačkoliv by se někdo mohl nyní při čtení mého článku odvrátit s tím, že přesně to dělám - nutím vás pomáhat - prosím nechápejte to tak, rozhodně nikoho k ničemu netlačím. Jen jsem se s vámi chtěla podělit o můj osobní životní postoj a ty z vás, kteří k tomu inklinují také, ale potřebují tzv. pošťouchnout, tímto článkem chci motivovat.

Tímto bych zakončila svůj esej na téma "Pomáháme ostatním". Pokud vás to zaujalo a rádi byste se o pomoci druhým dozvěděli, asi nejlepší zdroj informací bude vaše oblastní charita, ať už kamenné pobočky nebo jejich internetové stránky. 

Pár užitečných odkazů pro všechny zájemce pomáhat:

CHARITA ČR - http://www.charita.cz/

Já se s vámi loučím malou reklamou na "mé oblíbené" zvířecí instituce, které se snažím pravidelně alespoň trochu podporovat a které dle mého názoru stojí za to omrknout ;)

ÚTULEK PRO PSY A KOČKY TŘEBÍČ - http://www.utulek-trebic.cz/

KOČIČÍ DEPOZITUM BRNĚNSKÝ MAX - http://www.brnenskymax.estranky.cz/

A jako úplně poslední bonus pro všechny bydlící v Brně a okolí, kdo máte zájem o podporu právě Brněnského Maxe, ode dneška, 20. až do úterý 22. 9. se koná tradiční bazar, kam darovali lidé různé věci a vy si můžete za ceny více než příznivé zakoupit cokoliv od šperků, přes knihy až po polštářky a finančně tak podpořit depozitum. A pokud budeme mít štěstí, tak se tam potkáme ;)



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)