30. září 2015

Ovesno-jablkový koláč s ostružinami

Krásné ráno!

Dnešní článek, poslední v měsíci září, věnuji moc dobrému podzimnímu koláči. Já si teda ten koláč dělala dvakrát v létě, protože jsem na něj dostala chuť, nicméně tradičně se hodí právě pro sychravé podzimní dny, kdy chcete něco dobrého do žaludku.



Recept na koláč jsem si sepsala podle jednoho vlogu mého oblíbeného anglického Youtubera Jimma Chapmana. Nicméně jsem ho pro vás přeložila do češtiny a lehce poupravila množství surovin.

Na tomto koláči se mi líbí, že je to sice mňamka, takže nic pro cpaní se každý den, ale díky absenci mouky, vejce či bílého cukru se jedná o lehčí a zdravější variantu dezertu než třeba klasický piškotový dort :) Navíc díky "podzimním" chutím skořice a teplých jablek je koláč takový příjemný a rodinný. Prostě zahřeje i na duši ;)


Budeme potřebovat:

- 5 jablek
- 1 lžíce kokosového oleje
- ostružiny
- 160 g ovesných vloček
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky skořice


Jak na to:

1. jablka zbavíme šlupek a nakrájíme na malé kostky. Do kastrůlku dáme 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a zasypeme jablky. Vaříme je tak dlouho, dokud nejsou změklá.

2. Během pečení jablek přidáme ostružiny, 1 lžíci hnědého cukru a čajovou lžičku skořice.


3. Pokračujeme v pečení, dokud není směs pěkně měkká a rozvařená. Vypneme a odstavíme z plotny.


4. V dalším kastrůlku rozpustíme 4 lžíce másla, 2 lžíce hnědého cukru a lžičku skořice.


5. Odměříme 160 g ovesných vloček.


6. Vločky přidáme do rozpuštěného másla s cukrem a skořicí, dokud nejsou vločky obalené. Směs by neměla být moc tekutá ani suchá, když si zmáčknete lžící, drží tvar.


7. Začneme dávat dokupy samotný koláč. Vezmeme si koláčovou formu, na spodek dáme trochu ovesných vloček, ...


...poté směs z jablek a ostružin, ...


... a nakonec zbytek ovesných vloček, které lžící pěkně upěcháme.


8. Koláč pečeme při teplotě 180°C po dobu cca 25 minut. Ovesné vločky trochu zhnědnou, stanou se tvrdšími a vytvoří tak na povrchu koláče krustu.




A můžeme podávat, koláč je přirozeně drobivý, což není vada, má být takový rustikální ;)





Přeji dobrou chuť a dejte mi vědět, za koláč budete zkoušet ;)

2 komentáře :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)