8. listopadu 2015

DIY Filcová Quite book

Krásné ráno!

Dnes jsem si pro vás připravila návod na Quite book z filcu, který jsem dělala pro svoji dcerku. Quite book jsou knížky vytvořené pro zabavení a nenásilné učení malých dětí, kdy si za pomocí různých her v knížce procvičují motorické schopnosti, zrak, hmat i základy mluvení. Takovéto knížky jsou hodně drahé, když si je chcete koupit, a přitom nejsou zas tak složité na výrobu. Já jsem tu svoji tvořila s přestávkami cca 2 měsíce a myslím si, že by ji zvládl každý. Navíc se nezadržitelně blíží Vánoce a skoro každý má v rodině nějaké to dítě, které by to ocenilo. Věřte mi, Johanka málo u čeho vydrží déle než 5 minut, ale s knížkou je schopna si sednout na gauč a hrát si s ní třeba 20 minut v kuse.

Budete potřebovat:
- Filc různých barev (moje jsou odtud)
- tavnou pistoli a lepící tyčinky do ní
- jehlu a nit
- nůžky
- obuvnické kroužky (podobné jako cvočky, nejsem si jistá, jak se přesně jmenují)
- stužky různých barev a šíří
- zip
- suché zipy
- různě velké knoflíky

Prakticky všechno potřebné zakoupíte v galanterii. Osobně doporučuji prodejny Stoklasa, protože mají hodně široký sortiment a navíc i e-shop, kde si vybere opravdu každý.

Nemám sice nafocené jednotlivé kroky výroby knihy, nicméně si myslím, že je to celkem jednoduché a pochopí to snad každý ;)

ÚVODNÍ STRANA - PŘEBAL


Rozhodla jsem se na první stranu dát hlavu panenky s vlásky, které se mohou rozplést a učesat. Johanka totiž hrozně ráda češe vlasy. Navíc se může postupem času naučit zaplétat copy.

Podklad je z tmavě růžového filcu, na který je nalepený obličej tavnou pistolí - hnědý kopeček jako ramena, růžový krk, kulatá hlava, uši, víčka očí a nos. Z bílého filcu potom dvě oči a ústa. Na oči dvě malá kolečka modrého filcu, na rty jsem použila červený filc. Zorničky a řasy jsem namalovala klasickou fixou. Vlásky jsem vytvořila z vyšívací bavlnky, kdy jsem vzala celé balení, v půlce omotala kouskem té stejné bavlnky - tím jsem vytvořila pěšinku. Oba okraje jsem přestřihla tak, abych měla jednotlivá vlákna jako vlasy a přilepila podél hlavy panenky. Nezapomeňte nechat boky volné, aby se z vlasů mohly plést copy nebo culíky.

Nápis byl trochu boj, nicméně opět se jedná o filc. Z šedého jsem udělala podklad a z fialového začala vystřihovat jednotlivá písmenka, která jsem poté nalepila na podklad a vše přilepila nad panenku.

Na vnější okraj stránky mi manžel roztloukl obuvnické kovové kroužky, díky kterým je pak celá knížka svázána dohromady. Na fotkách má zatím provizorní stužky, ale chci koupit kroužky na klíče a těmi to celé svázat.

PRVNÍ STRANA - ŽÁBA A MOUCHY


Žabku jsem vystřihla ze zeleného filcu, z červeného lak velký půlkruh místo pusy. Dva menší půlkruhy na oči a ještě menší na víčka. Zorničky opět černou fixou a vše jsem nalepila tavící pistolí na modrý podklad. 

Mouchy jsou vystřižené z černého filcu ve tvaru oválku a k tomu z každé strany dva šedé půlkruhy jako křídla. Ta přilepte pouze u základny, aby odstávala. Doprostřed každé mouchy přišijte knoflík.

Nakonec ze stužky přidejte žábě dlouhý jazyk, na konci má udělanou smyčku, aby mohla mouchy chytat. 



STRANA 2 A 3


Na levé straně jsou tři zvířátka, která se dají oddělat, protože jsou na suchý zip. Navíc každé zvířátko představuje základní geometrický tvar - tučňák je obdélník, včelka kruh a slepička trojúhelník.

Tučňák - z černého filcu vystřihněte 2 obdélníky - jeden vystřihněte uprostřed, aby z něj zbylo okénko. Poté z černého filcu vystřihněte dva malé trojúhelníčky na křídla. Z oranžového filcu pak dvě nožky a zobák. Z bílého pak kulaté bříško a osmičku na oči. Zorničky jsem opět namalovala fixou. Vše nalepte na růžový podklad - nejdříve spodní vystřižený obdélník, z boky k němu obě křídla, zespodu nožky. Na horní obdélník přilepte bříško, oči a zobák. Nyní doprostřed ze zadní strany přilepte kousek suchého zipu a druhou polovinu zipu doprostřed rámu s křídly a nožičkami.

Včelka - Z černého filcu vystřihněte jedno kolečko, které pak opět vystřihněte uprostřed, aby zůstal jen okraj. A také nezapomeňte na jeden malý trojúhelník jako žihadlo. Z bílého filcu vystřihněte křídla. Druhé kolečko je ze žlutého filcu a na něm jsou nalepené dva proužky z černého filcu. Nakonec opět malá osmička z bílého filcu jako oči. Černý kroužek nalepte na podklad, k němu žihadlo a křídla. Na žluté kolečko přilepte proužky a oči. Zezadu opět suchý zip a druhou polovinu přilepte doprostřed černého kruhu.

Slepička - Vystřihněte dva stejné hnědé trojúhelníky, jeden vystřihněte uprostřed. Poté z hnědého filcu dvě křídla. Z červeného filcu hřebínek a volátko. Z žlutého filcu zobák. Spodní vystřižený trojúhelník přilepte celý na podklad, dodejte křídla, hřebínek a jednu polovinu suchého zipu doprostřed. Na druhý trojúhelník přilepte volátko a žlutý zobák. Zezadu druhou polovinu suchého zipu a fixou očička.


Na pravé straně je na žlutém podkladu šedý slon s balónky. Na podklad přišijte různě barevné knoflíčky. Poté z šedého filcu vystřihněte slona, přilepte ho na podklad a nechte odlepený ocásek a chobot. Ještě z toho samého filcu vystřihněte půlkruh jako ucho a přilepte. Z různobarevných filců vystřihněte balónky, do každého z nich vytvořte dírku, kterou projde knoflík. Zezadu balónků nalepte stužku a všechny dohromady slepte pod sloní chobot, aby je pěkně držel pohromadě. Fixou pak dodejte detaily jako je oko a nehty na nohách.



STRANA 4 - 5


Na levé straně je sluníčko se zrcátkem a na pravé krokodýlí hlava se zipem místo pusy,kde je schovaná rybička.

Sluníčko - Ze žlutého filcu vystřihněte dvě kolečka - jedno plné a druhé uprostřed vystřižené. Také budete potřebovat zrcátko - dají se koupit v potřebách pro výtvarníky nebo použijte své staré zrcátko. Já vykuchala jedno, co jsme měli doma. Nakonec nastříhejte různě dlouhé kousky ze žluté klikaté stužky jako paprsky. Přilepte zrcátko k podkladu, kolem něj přilepte paprsky - ale jen u základny, zbytek nechce schválně volný, aby se za ně dalo tahat. Zrcátko zakryjte prostřiženým kroužkem z filcu a zakryjte tak okraje zrcátka. Poté z levé strany nalepte druhé kolečko, které pak bude moci zakrýt zrcátko. A je to hotovo, pokud chcete, můžete dodat sluníčku obličej ;)


Krokodýl - ze zeleného filcu vystřihněte hlavu krokodýla, pusu vystřihněte s mezerou, do které se vlepí klasický bílý zip. Vybírejte takový, který se jednoduše rozepíná, aby to zvládlo v pohodě i dítě. Ze zeleného filcu vystřihněte malý půlkruh jako oční víčko a z bílého filcu kroužek jako oční bulvu. Nejdříve vlepte zip z vnitřní strany krokodýlí hlavy místo zubů, poté celou hlavu na podklad. Nezapomeňte nechat volnou kapsu uvnitř hlavy - takže lepidlo veďte jen podél okrajů hlavy. Přilepte oko, na ně oční víčko. Fixou pak namalujte zorničku a nozdru.

Rybičku vystřihněte z oranžového filcu, z bílého pak vystřihněte malý kroužek jako oko a ten přilepte na rybičku. Nakonec nalepte jeden konec červené stužky dovnitř krokodýlí tlamy a druhý konec zezadu rybičky.



STRANA 6 - 7


Na levé straně jsou tři vajíčka s kuřátky v hnízdě a na pravé straně dvě boty na zavazování tkaniček.

Kuřátka - Z hnědého filcu vystřihneme tvar hnízda, ze světlejší hnědé pak několik proužků tvořících větvičky. Z bílého filcu vystřihneme dohromady 6 vajíček. 3 z nich zůstanou jak jsou, 3 vždy nepravidelně rozstřihněte napůl. Ze žlutého filcu vystřihněte 3 osmičky, kdy je vrchní oblouček menší než ten spodní. To budou kuřátka. Z oranžového filcu vystřihněte maličkaté trojúhelníky jako zobáčky a přilepte je ke kuřátkům. Fixou udělejte oči. 

Na podklad nalepte velký hnědý kus filcu jako hnízdo, na něj nepravidelně jednotlivé proužky jako větvičky. Na ně pak rozmístěte 3 vajíčka, nejdříve spodní části a na ně ty rozstřihnuté. Nezapomeňte ty vrchní části přilepit jen na horním okraji a ty spodní podél spodní části, aby se dalo vajíčko rozevřít a do kapsy spodní poloviny se vložilo kuřátko. Kuřata jsou odjímatelná, můžete je i přilepit, pokud budete chtít.


Boty - Z fialového filcu vystřihněte 2 půlkruhy tvořící spodek boty. Poté 4 půlkruhy tvořící boční části bot. Z bílého filcu pak dva půlkruhy tvořící špičky. Nyní se vezměte jehlu a nit a obšijte bílé špičky fialovou nití a fialové části bílou nití. Rovnou tak můžete přišít obě boční části k fialovému základu. Jako u klasických bot na bočnice přiklepněte kovové kroužky, kterými se protáhne tkanička. Nyní přilepte vše k podkladu. Kroužky protáhněte tkaničku nebo stužku a zavažte na mašličku.



STRANA 8 - 9


Tato dvojstrana obsahuje čtverečky z různobarevných filců s napsanými písmeny od jedné do deseti. Pod každým čtverečkem je přišité určité množství knoflíčků, aby se děti naučily základy počítání.

Zde potřebujete vystřihnout 10 stejných čtverečků z různě barevných filců. Můžete čísla na ně napsat fixou jako já, nebo čísla vystřihnout z černého / bílého filcu a nalepit je. Záleží na vás. Čtverečky se na podklad přilepí jen podél horní části, aby se daly otevírat.
Pod každým čtverečkem přišijte takové množství knoflíků, kolik je číslo na čtverečku. Doporučuji použít knoflíčky stejné barvy, aby to vypadalo pěkně.




STRANA 10 - 11


A poslední dvojstrana je tvořena z levé strany jabloní s jablíčky, která se dají odepnout, a košíkem, který má kapsu na zmíněna jablíčka. Pravá strana je pak záhonek mrkví, které se dají posbírat.

Jabloň - Ze zeleného filcu vystřihněte různě velké "obláčky", které budou tvořit listy. Z hnědého filcu vystřihněte kmen. Ze světlejší hnědé vystřihněte košíček. Z červeného filcu vystřihněte malá jablíčka a k nim přilepte zelené kousíčky jako listy. Na podklad nalepte nejdříve zelené obláčky, na ně pak kmen stromu. Různě do koruny stromů nalepte kousky suchého zipu. Druhou polovinu zipu přilepte na zadní stranu jablíček, aby se dala přilepit na strom. Nakonec přilepte košíček, opět nezapomeňte dát lepidlo jen podél spodního okraje, aby se do něj dala dávat jablka. 


Mrkvový záhon - Z hnědého filcu vystihněte záhonek, do kterého vystřihnete několik dírek, do kterých se budou dávat mrkve. Z oranžového filcu vystřihněte libovolné množství mrkví a ke každé přilepte zelené natě. Ze žlutého filcu vystřihněte konvičku, z modrého filcu proužky jako vodu vytékající z konve, z růžového filcu malou dekorativní kytičku a oranžový střed. Nyní vše začněte lepit. Záhon přilepte opět jen kolem dokola, aby se do něj daly dávat mrkve. Nad záhon nalepte konvičku, držadlo můžete nechat nepřilepené. Než nalepíte hubici konvice, přilepte z jednoho konce jednotlivé modré proužky, které tvoří vodu. Nakonec přilepte hubici konvice a tím zabezpečíte modré proužky. Na konvici pak ještě dekorační kytička a je hotovo :)



A to je vše. Zadní stranu knížky jsem nechala volnou. Co se týče veškerých stránek - inspiraci jsem hledala různě po internetu, vždycky jsem si vzala nějaké již hotové knížky a vytáhla z nich vždy jen to, co mě zaujalo. Pokud by někdo měl zájem, mám na svém Pinterestu v nástěnce "Plyšové hračky a jídlo" spoustu nápadů na Quite book, stačí kliknout ZDE.

Já doufám, že se vám tento návod líbil a pokud budete nějakou knížku dělat / nebo jste už vytvořili, budu moc ráda, když se o ni podělíte ;) 

Mimochodem tvorba této knížky byla hrozná legrace a relax, rozhodně doporučuji pro všechny lidi, kteří mají v práci spoustu stresu ;) Jo a nebyla bych to já, kdybych skončila u jedné knížky, když jsem viděla to nadšení Johanky (viz foto níže), rozhodla jsem se udělat jí knížku ještě jednu, tentokrát zaměřenou jen na zvířátka. Až bude hotová, taky se o ni podělím, pokud budete mít zájem ;)



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)