22. listopadu 2015

DIY: Plyšová zahrádka

Krásné ráno!

Už jsem tu na blogu jeden článek na téma tvorby plyšového nebo filcového ovoce měla, dnes jsem si pro vás připravila návod na šmrcovní zahrádku pro každé zvídavé dítko. Díky této zahrádce se naučí pečovat o svůj záhonek a jak jistě všichni víte, děti kolem dvou let hrozně rády napodobují všechno, co dělají jejich rodiče. Pokud tedy máte i vy zahrádku, o kterou se musíte starat, vaše dítko se může starat o tu svoji. A i kdybyste žádnou neměli, stejně je to roztomilý a netradiční dárek od srdce.

Co budete potřebovat:
- zelený, červený, hnědý a oranžový plyš či filc
- vatu nebo vatelín na vycpávání
- 4 kousky suchého zipu
- nůžky, nit a jehlu
- kartonovou krabici
- popř. tavnou pistoli

Jak na to:

1) RAJČATA: Na papír si předkreslete tvar níže, rozměry jsou cca 9 cm na výšku a 6 cm na šířku. Upřímně záleží jen na vás, jak velká chcete mít rajčata.


Na 4 rajčata budete potřebovat celkem 16 kousků, tedy 4 kousky na jedno rajče.



Vždy k sobě přišijte dva kousky podél dlouhé strany.



Jakmile máte dva kousky sešité, je čas sešít obě dvojice k sobě. Nezapomeňte nechat kousek volný, kudy budete cpát vycpávku dovnitř rajčete.




Před nacpáváním otočte rajče naruby, aby nebyly vidět stehy.



Já jsem na nacpávání použila vatelín nastříhaný na kostky, ale můžete použít jakýkoliv materiál, klidně i odstřižky látek.




Jakmile je rajče dostatečně vycpané, zašijte šev až do konce.



Ze zeleného filcu vystřihněte podobný tvar, je to nepravidelná hvězdice. Hvězdici přišijte uprostřed k rajčeti.






Nakonec na vrcholek každého rajčete přišijte jednu polovinu suchého zipu.



2) RAJČATOVÝ KEŘÍK: Z vázacího drátu nebo drátu tomu podobnému vytvarujte stonek i postranní větvičky. Doporučuji na stonek použít tvrdší drátek, aby rostlinka pěkně držela tvar, ten vázací drát nebyl úplně dostačující.



Ze zeleného filcu vystřihněte proužek dostatečně dlouhý a široký, abyste s ním mohli stonek obalit.



Začněte obšívat stonek. Na jednotlivé větvičky použijte další proužky filcu a přišijte je k základnímu stonku.




Ze zbytku zeleného a ze světlejšího zeleného vystřihněte nepravidelné listy, nechala jsem se inspirovat reálnou rostlinou rajčete. Našijte všechny listy na jednotlivé větvičky.



Nyní na spodní stranu některých listů přišijte druhou polovinu suchého zipu tak, aby rajčata po přilepení k listům vypadala jako pravá.






3) ZAHRÁDKA: Vyberte vhodnou papírovou krabici a hnědý filc. Já jsem použila starou fleecovou deku z KIK, takže klidně můžete také použít i jiný materiál.



Deku nebo textilii nastříhejte na proužky, které srolujte do ruliček. Ty nacpěte vedle sebe do krabice. Doporučuji každou ruličku zespodu přilepit ke krabici, Johanka mi totiž ihned, jakmile zahrádku uviděla, začala vytahovat ruličky. Přilepit je můžete jednoduše tavnou pistolí.



4) MRKVE: Bohužel jsem mrkve dělala v den, kdy byla Johanka nemocná, a úplně jsem zapomněla je vyfotit během výroby, nicméně nebylo to nic složitého, vystřihněte z oranžového filcu široký trojúhelník, který sešijete po delší straně k sobě, poté otočíte, začnete vycpávat a nakonec nahoře stáhnete k sobě. Předtím, než steh ukončíte, ještě vložte zelené listy vystřižené z filcu opět v nepravidelném tvaru listů, aby se co nejvíce podobaly pravých mrkvím. Nakonec můžete ještě oranžovou nití podélně vyšít několik nepravidelných stehů, které napodobují vrásky na pravé mrkvi.

A takto vypadá zahrádka kompletní, určitě je zde ještě místo pro další zeleninu, přemýšlela jsem nad řepou nebo petrželí, ale to je zas na další dlouhý zimní večer :) Hezké je, že vlastně děti sází mrkve a rajčatový keřík do záhonků tak, že je dají mezi dvě ruličky a tak tam pěkně sedí a navíc to opravdu vypadá jako v záhonu. Johance se rozhodně zahrádka moc líbí, ráda otrhává rajčata a jak se tak koukám vedle stolu na zem, i kocourovi se zahrádka moc líbí, teď tam spí stočený do klubíčka mezi zasazenými mrkvemi :)))







Snad se vám tento návod líbil, já vám přeji hodně volného času a určitě se toho nebojte, je to příjemný relax ;)



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)