10. dubna 2016

DIY Filcový jablkový koláč

Krásné ráno!

Ti z vás, kteří můj blog sledujete delší dobu, už jistě víte, jak miluji tvoření DIY a obzvlášť nyní, kdy mám malou dcerku, si tvoření pro ni naprosto užívám. Navíc je to super odreagování od každodenní práce u počítače - můžu doporučit každému ;) K druhým narozeninám, které Johanka měla 6. dubna, dostala doma vyráběnou kuchyňku, kterou jí vyrobil tatínek spolu s mým tátou a bratrem, a musím říct, že Johanku od ní nelze odtrhnout. Samozřejmě k takové kuchyňce potřebujete i nějaké jídlo, které se tam dá připravit a tak teď vyrábím ovoce, zeleninu i hotová jídla z filcu o sto šest. Dnes vám ukážu, jak si vyrobit takový fajnový jablkový koláč jako od maminky :) Výhodou tohoto koláče je fakt, že si ho malá kuchařka vlastně nejdřív sestaví a poté upeče v troubě :)



Co budete potřebovat:
- světle hnědý, bílý, zelený a červený filc
- jehlu a nit
- nůžky (klasické a nejlépe i entlovací)
- popř. papír a tužku na vytvoření střihu

Jak na to:

1) KRUSTA

Začneme tvorbou krusty. Ze světle hnědého filcu si vystřihněte kolečko (to bude dno koláče), 6 tenkých proužků (ty je nejlepší vystřihnout entlovacími nůžkami, aby připomínaly opravdové ozdobné proužky těsta) a v nejlepším případě jeden dlouhý, lehce prohnutý proužek, který je stejně dlouhý jako je obvod kroužku. Já bohužel neměla dost velký kus filcu, takže jsem to musela udělat ze dvou kratších kusů.


Krok 1:
- Navlékněte si světle hnědou nit a začněte přišívat dlouhý pruh (v mém případě dva proužky) kolem dokola kroužku. Tím vlastně tvoříte boky koláče. Steh můžete zvolit jaký chcete, ale tento tzv. smykovací steh je nejlepší.


- Oba konce (počáteční a koncový) opět sešijte stejným stehem k sobě. Nezapomeňte, že steh musí být uvnitř koláče.


- A takto by to mělo po sešití vypadat. Ten můj je lehce šišatý, to jak jsem ho sešívala ze dvou kusů, ale to není žádná tragédie ;)



Krok 2:
- Vytvoříme mřížku, která se bude dávat nahoru na koláč jako při klasickém jedlém koláči. To je velmi prosté - vezměte si tři proužky a položte je vedle sebe svisle, další tři proužky položte vodorovně. Nyní každý proužek propleťte - vždycky je jednou nahoře, jednou dole a jednou nahoře. Ten druhý proužek je dole, nahoře a dole, a ten třetí proužek opět nahoře, dole a nahoře. Popis je možná krkolomný, fotka mluví za vše :)


- Jednotlivá místa, kde se vám vždy dva proužky setkávají, sešijte klasickým stehem. Tím pádem se vám mřížka nerozpadne.


- Nakonec okraje zastřihněte do tvaru kroužku podle už sešitého koláčku. POZOR, ať neuděláte mřížku menší než je obvod koláče, nebo vám bude propadat dovnitř ;)



Krok 3:
- Jelikož pravý koláč má takový ten hezký okraj, my ho vytvoříme také, za pomocí dlouhého tenkého proužku. Naměřte si o něco delší než je obvod koláče, protože ho budeme řasit.


- Začněte přišívat proužek kolem dokola, vždy po pár centimetrech proužek přehněte a přišijte, abyste dosáhli toho ozdobného vzhledu. Steh jsem opět zvolila smykovací.




2) NÁPLŇ

- Nyní si vytvoříme kousky jablíček ;) Já se rozhodla udělat 4 červené a 4 zelené kousky, aby to bylo barevnější. Na 8 kousků budete potřebovat: 8 obdélníčků z barevného filcu, 8 lichoběžníků, které budou tvořit boky, a 8 dlouhých obdélníků, které jsou stejně široké jako krátká strana barevného filcu, a dlouhé tak, aby obepnuly lichoběžníky ze tří stran. (Lépe to bude vidět na následujících fotkách z šití).


Krok 1:
- Barevný obdélník přišijeme opět smykovacím stehem k lichoběžníku těmi delšími stranami k sobě.



- Jakmile máte jednu stranu, z druhé dlouhé strany přišijte ten druhý lichoběžník, také dlouhou stranou.


Krok 2:
- Nyní vezměte dlouhý bílý obdélníku a přišijte ho krátkými stranami k barevnému filcu a dlouhými stranami k bílým lichoběžníkům. Proto musí být dostatečně dlouhý, aby vám nezůstala na jedné straně díra.


Krok 3:
- Nesešívejte jednu krátkou stranu, tou nacpěte dovnitř vatu nebo vycpávku do polštářů. Jakmile jste s množstvím vycpávky spokojeni, zašijte díru.


POZNÁMKA POD ČAROU:
Mám tu nyní dvě možnosti - můžete si před vycpáváním celý kousek otočit a mít kousek jablíčka takový kulatější, nicméně já jsem pak už kousky neotáčela, protože mi přišlo autentičtější nechat ty okraje jakoby ostré - přece jenom má to být nakrájené jablko a to má také ostré hrany, Ale záleží na vás ;)

Varianta A: otočený tvar a jablíčko je takové kulatější.

Varianta B: neotočený kousek - jablíčko má ostré hrany

- No a tyto kroky uděláte ještě sedmkrát :)


A nyní je váš jablečný koláč hotový :) Jak jsem psala, skvělé na něj je to, že si ho vaše dítko vlastně nejdříve celý sestaví a poté teprve upeče. Takže má větší dojem, že opravdu upeklo koláč :)
Teoreticky by se dal ze spodní strany mřížky našít suchý zip, aby mřížka pevněji držela na koláči, ale to už je detail, který můžete či nemusíte udělat.



Jak se vám můj koláček líbí? Taky jste dostali chuť si udělat pořádný jablkový koláč? :)


Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)