10. července 2011

Langoše

Pěkný den, 
dnes přináším jeden rychlý recept klasických stánkových langošů, které zvládnete každý doma - dají se podávat s kečupem a sýrem jako klasické langoše nebo s nutellou, marmeládou nebo s něčím jiným nasladko - je to na vás.
Co budete potřebovat?
  • 4 dl mléka
  • 1 balíček kvasnic (42 g)
  • lžička soli
  • lžička cukru
  • 500 g hladké mouky


Jak na to:

Tento recept jsem našla na stránkách Vaření.cz, odkud často beru recepty na jídla, která neznám nebo si nejsem úplně jistá, jak na ně. Takže to není přímo můj recept, ale mám ho vyzkoušený. Langoše jsou jednoduché, jen déle trvá, než se udělají, protože musíte čekat, než těsto vykyne. Takže je dobré s tím počítat a nezačít dělat langoše 15 minut před dvanáctou :) 

Těsto je vlastně úplně obyčejné kynuté těsto - takže si do misky nalijete mléko, ohřejete je na příjemnou teplotu (aby nebylo moc horké), přidáte lžičku cukru a nalámete do mléka kvasnice. Můžete použít i sušené kvasnice, jen si nejsem jistá, nakolik vám těsto vykyne. Kvásek necháte chvíli (cca 10 minut) pracovat, mezitím si nachystáte zbytek těsta. Do velké mísy tedy smícháte odměřenou mouku a přidáme lžičku soli. Kvásek po deseti minutách do mísy přidáte a všechny ingredience smícháte dokupy. Těsto by se mělo od mísy odlepovat. Mísu zakryjete utěrkou a necháte na teplém místě asi půl hodiny vykynout.


Po vykynutí si na dřevěný vál nasypete hladkou mouku a těsto zpracujete. Následně vyválíte na cca dvoucentimetrový plát a do plátu vykrojíte např. skleničkou nebo malou miskou kolečka. Ty nechejte ještě 10 minut vykynout a můžete začít smažit.
Smažit můžete na oleji nebo sádle, já zvolila sádlo. Každé kolečko těsta natáhněte a vložte opatrně na pánev. Z obou stran osmažte dozlatova a hotové langoše poklaďte na talíř s ubrouskem, aby se do něj vsáklo přebytečné sádlo nebo olej. 


A nyní je hotovo, langoše můžete podávat naslano nebo nasladko :)


Dobrou chuť!

5 komentářů :

  1. díky langošům jsme naučili sestřenku jíst kečup :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají moc pěkně a určitě byly i moc dobrý, taky jsme je tuhle měli... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dřív jsem si na langoše netroufla, ale vypadá to docela snadně, asi to taky zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. vynikajici...delame je dnes po druhy, bohuzel z pytlikoveho drozdi a opravdu to nevykynulo tak jak by melo..hrozne se to lepilo, museli jsme pridat mouku. Cekam 10 minut a jdu smazit. Mnam. Pridali jsme s pritelem cesnek....

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem je zkoušela a byly naprosto vynikající......recept si musím uložit! Díky moc za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)