29. října 2014

Vanilkové domácí makronky tří barev

Krásné ráno!

Dneska opět recept, zkusila jsem mistrovské dílo mezi cukráři - makronky. Recept je normálně poměrně složitý a je nutné dodržovat váhy a přípravu do posledního puntíku. Já si vybrala zjednodušený recept od mých oblíbených kluků ze Sorted Food, od kterých mám kuchařku, kterou jsem dostala loni k Vánocům. Ti trochu "zfalšovali" a zjednodušili přípravu a tak jsem se nebála pustit se do toho i já. Ráda bych je totiž letos podávala po Štědrovečerní večeři jako dezert, tak musím trénovat. 
Budu upřímná, nepovedly se mi všechny na 100% a rozhodně nevypadají jako z pravé francouzské cukrárny, ale dobré byly a já mám ještě možnost je zkusit několikrát před Vánoci, kdy budou perfektní :)

Budeme potřebovat:
- 3 bílky
- 75 g cukru krystal
- 125 g pomletých mandlí (nebo rovnou koupené mouky)
- 175 g cukru moučka
- vanilkové aroma
- jedlé barvivo (já si půjčila od mamky gelové barvy a jsou perfektní)
- náplň dle chuti (já použila Nutellu, povidla a rybízový džem)

Poznámka k mandlím: Jelikož již pomleté mandle stojí poměrně dost peněz, můžete použít mandle celé neloupané a pomlít je. Abyste se zbavili kůže, nechte mandle pár minutek povařit ve vodě, vložte je do ručníku či utěrky a třete :) Kůže se krásně a jednoduše sloupne.
Já jsem byla lenoch a mandle jsem pomlela v robotu bez loupání, proto mám směs tak tmavou. O nic nejde, jen nebudou makronky tak sněhově bílé, což v tomto případě nevadí, protože jsem je stejně barvila.


Jak na to:

Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte v čisté misce dokud nebude sníh pevný a lesklý. Můžete přidat špetku soli, aby byl sníh pevnější.


Přidejte do sněhu 75 g cukru krystal a šlehejte, dokud nejsou ve sněhu krystalky cukru znát.



Přidejte mleté mandle a cukr moučku a opatrně promíchejte gumovou stěrkou tak, aby v těstě zůstalo co nejvíce vzduchu a bylo stále nadýchané. Nakonec přidejte vanilkové aroma a zapracujte ho stejným způsobem do těsta.



Rozdělte si těsto do tří misek a obarvěte dle svého výběru. Já zvolila fialovou, oranžovou a zelenou. Gelové potravinářské barvy jsou naprosto perfektní, stačí jich totiž hrozně málo k dosažení velmi syté barvy a nezanechávají žádnou pachuť.



Předehřejte si troubu na 160°C, na plech vložte pečící papír a za pomocí zdobícího cukrářského sáčku a špičky vytvořte na plechu kolečka. Snažte se o co nejsouměrnější tvary a počítejte s tím, že potřebujete sudý počet, abyste je mohly následně slepovat.




Před vložením do trouby se doporučuje plech z nízké výšky upustit na linku tak, aby se vytvořily okraje typické pro makronky a všechny vzduchové bublinky se dostaly na povrch.

Pečte cca 15 minut, poté vyndejte a nechte zchladnout.




Jakmile jsou makronky vychladlé, můžete je začít spojovat. Tady záleží jen na vás a vašich chutích, můžete použít krémy máslové, šlehačkové nebo jako já použít džem, Nutellu, atd...



A je hotovo, zde na talíři všechny tři varianty. Nevím čím to přesně bylo, ale druhá várka (oranžové a pár zelených makronek) se mi nepovedla, nafoukly se a poté při vyndání a zchladnutí se propadly. Opravdu nevím, jak se mi to povedlo, když jsem je pekla stejně jako ty první a ty vyšly z trouby perfektně :)

Makronky chutnaly výtečně, jsou to vlastně sněhové pusinky, které nejsou tak přeslazené a chutnají po mandlích. V puse se přímo rozpouštějí a i když to není zrovna dvakrát zdravé cukroví, čas od času si ho ráda dopřeji :) Upřímně bych hrozně moc ráda jela do Francie a zkusila ty opravdové, protože jsem je vlastně nikdy neměla.



Doufám, že se vám recept líbil a že si je třeba někdy zkusíte.


5 komentářů :

  1. Ty fialové už jsou skoro perfektní! Pokud budeš chtít, můžeš příště vyzkoušet můj recept :) http://klarapece.blogspot.cz/2014/08/macarons-2.html

    Přeji hodně štěstí při zkoušení, makronky jsou potvory :D

    Klára z Klára peče

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný článek. Dodnes jsem nebyla schopná se někam podívat, co to ty slavné makronky jsou. Tak konečně to vím a recept nevypadá vůbec složitě, takže je někdy taky zkusím :) Tvůj blog se mi fakt moc líbí.
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu Radko, jsem ráda, že se ti blog líbí! :) Měj se krásně :)

      Vymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)